Zaterdag 26 juni was het zover: een 50-tal leden van Amalia trokken naar Gent voor een in meer dan één opzicht zonnige heemreis. Het weer was niet alleen stralend weer ook de stadswandeling was prachtig en het bezoek aan het kunstglasatelier Mestdagh was meer dan een kers op de taart.
Vrijdagmakrt met het standbeeld van Jacob van Artevelde.
We vertrokken keurig op tijd om 7.30 uur vanaf de loswal en kwamen iets over 9.00 uur in Gent aan. We begonnen de dag met een stevige taartpunt en een bakje koffie op de Vrijdagmarkt onder het wakend oog van Jacob van Artevelde.
Het bezoek aan het kunstglasatelier Mestdagh was indrukwekkend. Ingrid Meyvaert, de ontwerpster, vertelde vol passie over het ontstaan van de ontwerpen van brandglasramen in overleg met opdrachtgevers. In de toonzaal kregen we prachtige brandglasramen te zien die door haar zijn ontworpen. Door de toelichting op de achtergrond en de betekenis van de ramen kwamen de prachtige kleuren en vormen als het ware nog meer tot leven. Luc Mestdagh, haar man, deed uit de doeken op welke manier glasramen gemaakt worden. Duidelijk is geworden dat er heel wat bij komt kijken: een waar ambacht! De combinatie van het kunstenaarschap van Ingrid en het vakmanschap van Luc heeft ons gegrepen. Uiteraard sprak het iedereen aan, dat ook de totstandkoming van de brandglasramen van de kerk in Zondereigen gewijd aan Zuster Rumolda en Pater Ladislas Segers uitgebreid aan de orde kwamen. Zo werd link met Baarle in deze heemreis weer gelegd.
De lunch die we gebruikten in het gezellige, bruisende centrum van Gent was voortreffelijk.
Gotische gewelven van de Sint Bavo kathedraal.
Ook de stadswandeling was zéér interessant. Een bezoek aan de Sint Baafskathedraal mocht natuurlijk niet ontbreken. Een aantal van ons heeft ook het prachtige Lam Gods van de gebroeders van Eyck in de kathedraal kunnen bewonderen. Ook de bekering van Sint Bavo geschilderd door Peter Paul Rubens werd bezichtigd. We brachten een bezoek aan de crypte en vergaapten ons aan de prachtige gotische gewelven van de middenbeuk afgewisseld met de barokstijl van de kruisgang. Ook in deze kerk was een link te vinden naar Baarle. Petrus Christus, de beroemde schilder, die afkomstig is uit Baarle, was een leerling van de gebroeders van Eyck
Een uitgebreide wandeling door de stad onder andere langs het stadhuis, het statige postkantoor, de Sint Michielsbrug, de beroemde Graslei met zijn prachtige gevels en het zicht op de drie torens van Gent, het Gravensteen en het vleeshuis liet zien hoe mooi Gent bewaard is gebleven en hoe knap deze historische gebouwen gecombineerd worden met de moderne economische bedrijvigheden. Gelukkig was er ook tijd om op een terrasje met een drankje na te genieten en na te praten over het vele moois dat we hadden gezien en beleefd.
Moe maar voldaan vertrokken we om 17.15 uur vanuit Gent en kwamen volledig volgens planning tegen 19.00 uur aan in Baarle. Proficiat en bedankt Herman Janssen en Antoon van Tuijl voor de organisatie van deze prachtige heemreis.
Hieronder nog een aantal foto’s van onze zéér geslaagde heemreis.
Jacob van Artevelde.
De groep onder leiding van Herman Janssan vertrekt voor de stadswandeling.
De groep onder leiding van Antoon van Tuijl is klaar voor het vertrek naar het Glasatelier Mestdagh
Jan Willekens controleert of die zware kogel (op de grond) wel echt gepast heeft in de "Dulle Griet".
Water in een stad geeft altijd een extra dimensie.
Prachtige gevel van bar "De Hel"
Het Lieveanaal.
Hier meoten we zijn.
Dus met z’n allen naar binnen!
Ingrid Meyvart aan het woord.
Vol aandacht voor Luc Mestdagh.
Kopieen van oude brandglasramen worden gemaakt.
Maar ook herstellingen van oude brandglasramen worden uitgevoerd.
Hoogtepunt vormen de moderne brandglasramen voor kerken en burgelijke objecten.
Een heerlijk buffet, toch?
De intrede van Sint Bavo door Peter Paul Rubens in de kathedraal.
Een blik in de crypte.
De preekstoel in rococo stijl.
De zwart-witte barok van de kruisgang.
Links naast de poort een toortsendover.
Het Belfort.
Bijzonder tafereel op de protiersloge naast het Belfort: de dochter geeft haar vader, die uitgehongerd in de gevangenis zit, de borst.
De Sint Niklaaskerk.
Zicht op de drie torens vanaf de Graslei: de Sint Niklaaskerk, het Belfort en de Sint Baafs.
Met een sigaartje genieten voor de Sint Michielsbrug.
Kijken en luisteren.
Rechts het huis met de houtengevel (geel).
De gevel van het vleeshuis.
Nog even nagenieten onder het genot van een drankje!
Nog even wachten, het busje komt zo.