“Je vindt hier top-natuur. Het beste broekbos van de Kempen, echt iets om te koesteren. En natuur-graslanden die ook niet bepaald van het kaliber dertien in een dozijn zijn. Een zaligheid om te beheren”, vertelt boswachter Bart Hoeymans op Amalia’s laatste zomeravondwandeling van 2016. En dat allemaal ‘vlak om de hoek’. En sinds enkele weken ook prima toegankelijk.
Ruim dertig wandelaars zijn woensdag 7 september afgekomen op de zomeravondwandeling naar het Moer bij Zondereigen. In het stroomgebied van Het Merkske ligt zo’n 1500 ha natuur, gaf boswachter Bart Hoeymans van het Agentschap Natuur en Bos ons mee. Het Moer ligt bovenstrooms. “Je kunt het het best vergelijken met een soepbord. Het water kon er van nature niet uit.” Pogingen om het droog te malen liepen midden 19e eeuw ook op niets uit. Dat maakt dat we nu kunnen spreken van ‘top-natuur’. Bart heeft niet zoveel met de term ‘natuurbeheer’. Hij spreekt liever van ‘biodiversiteitsbeheer’. “Je moet bij het beheer ook niet precies terug naar het landschap van pakweg 150 jaar geleden, toen de biodiversiteit groot was. Je kunt er wel veel van leren.” Hij verontschuldigt zich onderweg bij de wandelaars bijna voor zijn lesje ‘natuurbeheer’, maar het enthousiasme waarmee hij het brengt, maakt alles goed.
Boswachter Bart Hoeymans spreekt liever van ‘biodiversiteitsbeheer’
De toegangsbordjes zijn al geplaatst
Bart toont ons met veel plezier de nieuwe wandelpaden in het Kerkemoer (gem. Baarle-Hertog) en door het Moer (gem. Merksplas). “We hebben VLM verzocht bij het maken van de ruilverkavelingsplannen zo weinig mogelijk voor onze gebieden op de tekentafel in te tekenen. Het is veel beter dat samen met derden te bedenken.” Vanuit de werkgroep zandwegen van Amalia hebben we in een prettig overleg (waarvoor nogmaals dank) met Bart de nieuwe paden vorm kunnen geven. Daarbij is het logisch dat je niet overal kunt komen, maar “wandelrecreatie verstoort niet echt”, stelt Bart op de wandeling. “Diersoorten houden zelfs rekening met zo’n pad. Het helpt ook mee voor de sociale controle in het gebied. Maar honden moeten wel aan de lijn!”
Een kleine poel in het Kerkemoer
Voor onze wandeling heeft het Agentschap een noodbrug neergelegd
Dit bruggetje blijft in he Kerkemoer
Het pad in het Kerkemoer loopt langs de bosrand. Volgend jaar zal dat na een maaibeurt duidelijker te zien zijn. De bankjes staan al langs het pad. Een laatste bruggetje moet nog worden geplaatst om weer terug op de Katsdijk te komen. Met een noodbrug, speciaal voor onze wandeling geplaatst, kunnen we nu de gracht oversteken.
Het laarzenpad langs de Molenloop
Om in het Moer te komen is een heus knuppelpad aangelegd. Het nieuwe pad door het Moer is een ‘echt laarzenpad’, waarschuwt Bart. “Zo af en toe zal het echt niet begaanbaar zijn: te nat.” Dit pad loopt langs de Molenloop, gegraven om het water in het Moer naar de molen te leiden. Na de ruilverkaveling stroomt er geen landbouwwater meer door. Even is met de gedachte gespeeld de Molenloop te dempen. “Geen goed idee”, vertelt Bart, “want dan kan het regenwater vanaf de graslanden in het Moer ook niet meer weg. Dat wisten de boeren vroeger ook al.” Die hebben een heel afwateringssysteem gegraven. Even later wijst Bart ons op de greppels in de grote open weien in het bos. “Daar moeten we voor het beheer nog eens goed naar kijken. Zeker de sloot die afwatert op de Molenloop moet worden verdiept om het water beter te kunnen afvoeren.” Op de wandeling zijn we speciaal naar de open graslanden gelopen. Zodat iedereen weet waar ze liggen en in het voorjaar nog eens kan terugkomen.” Je zult dan versteld staan van de bloemenpracht”, sluit Bart de excursie af.
Volgend jaar opnieuw
Deze zomer heeft Amalia ‘als proef’ een serie zomeravondwandelingen georganiseerd. Elke keer op een ander plekje in ons heem, steeds met meer dan dertig deelnemers. We gaan er dan ook zeker mee door. Baarle heeft nog genoeg mooie – en bij velen onbekende – plekjes en paadjes. Tot volgend jaar dus voor de zomeravondwandelingen.
Ter afsluiting plaatsen we nog enkele foto’s van eerder deze zomer gehouden zomeravondwandelingen. Van de wandelingen in mei en augustus was al eerder verslag gedaan.
Bij het Brandven in Wortel-Kolonie (juli 2016)
De achterblijvers nog net te zien (juli 2016)
Ligt dit pad nu in Holland of in België? (juli 2016)
Over de Castelreesche Heide lopen nog mooie zandwegen (juli 2016)
Het Huisven op de Castelreesche Heide is een van die ‘verborgen pareltjes’ (juli 2016)
Het pad aan de zuidzijde van Het Merkske is altijd al nat, maar nu helemaal (juli 2016)
Vanaf het laarzenpad nar de parkeerplaats langs de Hoogstratensebaan (juli 2016)
Over het Withagenpad (september 2016)
Zomeravondwandeling in september: Ulicoten
De Strijstraat ten zuiden van de Noordermark (juni 2016)
We konden alleen een klein stukje over de Katsdijk (juni 2016)
Verderop stond de Katsdijk helemaal onder water (juni 2016)