Nooit te oud om te leren …

Baarle-Nassau/Hertog, 12 juli 2014

Deze zomer is in Domburg het werk van vier Belgische ‘vluchtelingen-kunstenaars’ te zien. Een bijbehorende fietsroute voert langs de plekken waar zij hun schildersezel tijdens WO-I hebben neergezet. Een aanrader voor een dagje uit naar Zeeland.

Voor een levend tableau van wachtende vluchtelingen op het perron van Weelde-Statie is de theatergroep De Kwekerij op zoek naar figuranten. Iedereen kan eraan meedoen, met of zonder theaterervaring.

‘Brabants’,  het tijdschrift voor iedereen die is geïnteresseerd in de Brabantse taal, is aan een nieuw leven begonnen.

Afgelopen donderdagavond heeft Amalia het WO-I Verzetspad ingewandeld. Op de route en in de begeleidende brochure veel informatie over de Baarlese enclaves tijdens de ‘Groote Oorlog’.

Zomertip:

Tentoonstelling ‘Tijdelijk thuisland’ in Domburg plus fietstocht

Frans Willems is een van de kunstenaars van wie tot 9 november op de tentoonstelling ‘Tijdelijk thuisland’ in Domburg werk te zien is. Hij was na de val van Antwerpen in de Eerste Wereldoorlog met zijn vrouw, schrijfster Marie Gevers gevlucht naar Domburg. Willems kennen we in Baarle van zijn ‘Dagboek Baarle-Hertog’, een aantal aquarellen die hij in het begin van WO-I heeft gemaakt, onder andere van de dodendraad.

Om tijdens hun verblijf in Domburg in hun levensonderhoud te voorzien, moesten de Belgische ‘vluchtelingen-kunstenaars’ werk zien te verkopen dat zij in de oorlogsjaren op Walcheren maakten. Zij werden in staat gesteld – Domburg was in het begin van de vorige eeuw een bekende kunstenaarskolonie – enkele weken per jaar te exposeren op de Domburgsche zomertentoonstellingen. Van vier Belgische kunstenaars, Viérin, Posenaer, Gouweloos en Willems, is het werk dat zij toen hebben gemaakt opnieuw in Domburg te zien, nu op de tentoonstelling ‘Tijdelijk thuisland’ in het Marie Tak van Poortvliet Museum. Het museumgebouw is een reconstructie van het tentoonstellingspaviljoen dat in 1911 is gebouwd in de duinen; het huidige museum staat midden in het centrum van Domburg.

Van Frans Willems is ook zijn Dagboek Baarle-Hertog aanwezig. In tegenstelling tot de drie andere vluchtelingen-kunstenaars heeft hij de militaire zijde van het oorlogsgeweld en de tentenkampen meegemaakt. Die ervaring heeft Willems verwerkt in een groot aantal illustraties en pentekeningen en uitgediept in ontwerpen voor glasramen. In 1915 werden die ontwerpen in Domburg tentoongesteld, waar zij veel reacties opriepen omdat zij verre van neutraal waren. Ook deze aquarellen zijn deze zomer opnieuw tentoongesteld in Domburg.

Annette met masker

De tentoonstelling ‘Tijdelijk thuisland’ loopt tot 9 november

image0011

Willems verkocht tijdens de geïmproviseerde tentoonstelling in 1915 uitstekend: met nog twee dagen te gaan al 34 aquarellen, twee schilderijen en 16 drukken

Fietsroute

De Antwerpse stadsgids en routemaker Alex Elaut heeft een fietsroute gemaakt langs de plekjes waar de kunstenaars honderd jaar geleden hun schildersezel hebben opgesteld. Deze tocht van 52 km (in te korten tot zo’n 30 km) leidt langs de duinen en het strand van Walcheren en door pittoreske dorpjes en steden. Een routefolder is op veel adressen op Walcheren gratis verkrijgbaar; op het Heemhuis zijn zolang de voorraad strekt ook exemplaren af te halen.

Het Marie Tak van Poortvliet museum in Domburg, Ooststraat 10a, is open van 13u tot 17u, maandag gesloten. In de publicatie ‘Tijdelijk thuisland, Belgische kunstenaars in Domburg 1914-1918’ heeft samensteller Francisca van Veen met Alex Elaut veel informatie over de kunstenaars bijeengebracht die tot nu toe niet bekend was, over hun werk en leven in Domburg maar ook van de periode ervoor en erna. Het boekje is in het museum voor € 15,- verkrijgbaar. Parkeren in Domburg op de gratis Parking van het gemeentehuis.

Foto 3

Flyer voor de zomertentoonstelling 2014

WO-I herleeft 13 en 14 september op Weelde-Statie: figuranten gezocht

Op het voormalige grensstation van Weelde-Statie / Baarle-Grens wordt tijdens het fietsweekend op 13 en 14 september over het Bels Lijntje een levend tableau opgesteld met ‘vluchtelingen’ die er staan te wachten op de trein naar Nederland. De Tilburgse theatergroep De Kwekerij is voor deze perronscène op zoek naar heel veel figuranten. Mannen, vrouwen, jongens en meisjes van alle leeftijden, met of zonder theaterervaring.

Het tableau verbeeldt een vol perron met wachtende vluchtelingen. Belgische families die tijdens de Eerste Wereldoorlog wachten op de trein die hen naar een nieuw leven zal brengen. Zij staan daar met hun koffers, dekens en huisraad. Een beeld dat doet denken aan sepiakleurige foto’s van vroeger. Soms klinken er uit de mensenmenigte klanken van een muziekinstrument op, dan weer stijgt er een hoopvol gezang omhoog.

Aanmelden als figurant

De ‘voorstelling’ speelt zich af op zaterdag 13 en zondag 14 september tussen twaalf en half vijf. Uiteraard wordt van de figuranten niet gevraagd om twee middagen lang onafgebroken op het perron te staan. Er wordt een tijdroostertje gemaakt zodat aflossing mogelijk is. Juist daarom worden zoveel mogelijk enthousiaste deelnemers gezocht. Achter de scène kan iedereen dan tussentijds ontspannen.

Wie het leuk lijkt om mee te doen, kan zich aanmelden via figurant@dekwekerij.nl . Bij inschrijving ontvang je nadere informatie. Via het nummer 06-52042052 kan je meer informatie krijgen. Het word een inspirerende ervaring, belooft de theatergroep. Amalia werkt graag aan het slagen van deze bijzondere theaterproductie over WO-I mee door deze oproep voor figuranten onder haar leden te verspreiden.

De Kwekerij maakt op een eigenzinnige manier beeldend theater op bijzondere locaties, buiten het theater. Het tweede weekend van september dus op het perron van Weelde-Statie.

Foto 4

Vluchtelingenopvang in de douaneloods van het treinstation Baarle-Nassau-Grens

Tijdschrift ‘Brabants’, nieuw en anders

Anderhalf jaar nadat een laatste nummer was verschenen, is het weer gelukt om een nieuw, ander en – volgens de initiatiefnemers – minstens zo mooi blad te laten verschijnen voor de liefhebbers van de Brabantse taal. Het nieuwe blad verschijnt opnieuw onder de naam ‘Brabants’. Vier keer per jaar wil de nieuwe redactie de lezers laten genieten van al het moois dat de Brabantse dialecten – in woord en muziek – te bieden hebben. Een abonnement kost € 24,- per jaar; aanmelden kan door een e-mail te sturen aan brabantsdigitaal@gmail.com. Een inkijkexemplaar ligt in de leesmand op het Heemhuis.

Inwandelen WO-I Verzetspad

Het WO-I Verzetspad door het centrum van Baarle is donderdagavond ingewandeld. Kijk voor een verslag op de site van Amalia.

Een brochure met uitgebreide achtergrondinformatie plus het routekaartje is gratis af te halen bij de VVV.

Foto 5

Route van het WO-I Verzetspad

Scroll naar boven