December: Winterwandeling in meerdere weertypes

Op de feestdag van Onnozele kinderen, 28 december 2012, stond de winterwandeling weer op het programma van heemkundekring Amalia van Solms. De weersvoorspelling beloofde niet veel goeds, maar er waren toch ongeveer 20 wandelaars op komen dagen.

 

We vertrokken stipt om 9.00 uur vanaf het heemhuis over het Bels lijntje richting Alphen. Maar als je denkt dat we rechtstreeks naar Alphen wandelden, dan ken je onze gids, Antoon van Tuijl, nog niet. Hij had weer een prachtig parkoers uitgestippeld. We sloegen onderweg links af en staken de Franse baan over.

We kronkelden langs goedgevulde slootjes achter Huisvennen door richting de Strijbeekse beek. De paden waren zompig, maar we waren gewaarschuwd. Dus iedereen had degelijk schoeisel aan. Uiteindelijk kwamen uit op de Ulicotense baan en zo vervolgden we onze route naar de Kwaalburg in Alphen. De wandeling verliep tot nu toe in prachtige weersomstandigheden met zelfs een aangenaam zonnetje in de rug.

De koffiestop was bij de familie Kools naast de oudste boerderij van Alphen: de Kwaalburghoeve. Ria Laurijsen had weer voor lekkere koffie met heerlijke koeken gezorgd. Dat ging er wel in. Dank, Ria! Toen we weer vertrokken, was het zonnetje verdwenen en stak er een fris briesje op. We liepen door de Alphense bergen en staken de Chaamseweg over. Via een prachtig wandelpad kwamen we uit op de Oude Maastrichtse baan en wandelden zo aan de Noordzijde Alphen binnen.

In de Willibrorduskerk hebben we de prachtige kerststallententoonstelling bekeken. Wat een verzameling! We staken nog even het hoofd binnen bij woon- en zorgcentrum De Hoogt, want ook daar stonden in een vitrine een aantal exotische miniatuur kerststallen. In het Oudheidkundig Streekmuseum konden we onze lunch nuttigen. Enkele leden van heemkundekring Carel de Roy uit Alphen zorgden voor koffie en thee. In het Streekmuseum was een tentoonstelling van Kerststallen uit Oost Europa. Ook die tentoonstelling hebben we bekeken. Dus Alphen heeft ervoor gezorgd, dat de kerststallenhonger voor dit jaar definitief is gestild.

We vertrokken vervolgens voor het laatste deel van onze winterwandeling via een deel van Ommetje Kwaalburg naar Baarle. In het laatste deel van de wandeling was er naast de stevige bries ook nog wat regen bijgekomen. Maar we zijn niet van suikergoed, dus in flinke pas gingen we als paarden de stal tegemoet. Het was weer een leuke wandeling met veel natuur en ook cultuur in vorm van kerststallen. We kunnen er weer een tijdje tegen!

Hieronder nog een aantal foto’s van onze gezellige winterwandeling. 

Het was behoorlijk zompig, maar dat mocht de pret niet drukken.

Hé, Alphen in zicht!

Even wat uitleg voor de Kwaalburghoeve.

De oudste boerderij van Alphen.

De koffiestop bij de familie Kools met de heerlijke koffie van ons Ria!

Het ging er in als Godswoord in een dominee.

En dan weer op pad!

Door de Alphense bergen.

Even blik werpen in de kerststal bij de kerk in Alphen.

En dan…. naar binnen voor de kerststallen tentoonstelling.

In het portaal van de kerk hingen ook schilderingen van het kerstverhaal.

Toch nog even de kerststal buiten bewonderen.

Na de lunch aandacht voor de Oost-Europese kerststallen in het Oudheidkundig Streekmuseum.

Ook in Oost Europa worden er kerststallen gemaakt in alle maten en soorten.

Hier een kerstgroep volledig uit maisbladeren vervaardigd.

en dan….. heerlijk door regen en wind terug naar het warme nest thuis… moe maar voldaan!

Scroll naar boven