Februari: Winters Ommetje Kwaalburg

Het was lekker koud, maar er scheen een heerlijk zonnetje op zaterdag 11 februari 2012 tijdens de themawandeling georganiseerd door heemkundekring Amalia van Solms. Met 25 enthousiaste wandelaars maakten we het ommetje Kwaalburg in Alphen. In Chaam maakt de VVV reclame onder motto “VVV mooi Chaam”, maar we ontdekten dat Alphen ook zéér mooi is.

De wandeling startte bij de kerk in Alphen. We liepen door de stationstraat, waar we een blik wierpen op het oude stationsgebouw, dat nu dienst doet als woning. Zo kwamen we met een boogje uit op de Kwaalburg en namen daar het pad langs de eik naar de ringwal grafheuvel in de bossen.

De grafheuvel is omgeven door een greppel. Uiteraard kregen we daar uitleg over de historie van de grafheuvel, die al van omstreeks 1500 voor Christus dateert. Vervolgens liepen we weer naar het andere einde van de Kwaalburg, waar we voorbij een bijzonder authentiek ingerichte oude boerderij kwamen.

Wist u dat ze in Alphen ook bergen hebben? Wij nu wel, want we hebben ze met eigen ogen gezien en met onze eigen benen beklommen. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan door opwaaiend zand dat met behulp van takken en begroeiing opgehoopt werd. De titel “bergen” is wel wat overdreven, maar het is een mooi stukje natuur.

We slingerden door de bossen naar de Willibrorduskapel aan de Maastrichtse baan. De legende vertelt, dat op die plaats de heilige Willibrordus mensen wilde dopen, terwijl er geen water was en dat heb je nu eenmaal nodig als je wilt dopen. Hij stak zijn staf in de grond en er kwam spontaan water uit de grond: voorwaar een wonder. Op die plaats is de Wllibrorduskapel gebouwd.

Langs de zandwal, die door mensen is opgehoogd, kwam de Alphse toren weer in zicht.

Onder het genot van in drankje bij D’n Brouwer werd nog gezellig nagepraat over de interessante en mooie wandeling onder de deskundige leiding van Antoon van Tuijl. Moe maar voldaan keerden we terug naar Baarle.
 

Hieronder nog enkele foto’s van het ommetje Kwaalburg.

Vertrek bij de kerk van Alphen.

In de stralende zon met de wind in de rug langs de eik.

De ringwal grafheuvel.

Deskundige uitleg over de ringwal grafheuvel door Antoon van Tuijl.

 

Bij de oude boerderij op de Kwaalburg.

Door de Alphse bergen.

Een grotkapelletje gewijd aan Maria opgericht door de KAJ in 1947.

 

Weer verder door de bergen.

Nog even gezellig nabuurten en dan weer terug naar Baarle.

 

Scroll naar boven