Wim de Bakker wint de Knippenbergprijs 2016

Knippenbergprijs2016 01
Op zaterdag 12 november 2016 werd in het gemeentehuis van Baarle-Hertog de tweejaarlijkse Knippenbergprijs uitgereikt. Wim de Bakker van heemkundekring De Kleine Meijerij uit Oisterwijk werd door de jury als winnaar aangeduid. Hij ontving een cheque ter waarde van 1.000 euro. Heemkundekring Amalia van Solms tekende voor een geslaagde organisatie.
 
Het thema voor dit jaar was ‘Bewoners op de kaart’. Historische geografie leeft al lang in heemkundige, historische en archeologische verenigingen in Noord-Brabant en Wim de Bakker doet al jaren onderzoek naar historische en kadastrale gegevens in de gemeente Oisterwijk. Hij was een van de eerste heemkundigen die zich met het digitaliseren van kadasterkaarten bezighield, nog voor de computer zijn intrede had gedaan. De weerslag hiervan is in publicaties te vinden, maar ook op de website www.devrijheidoisterwijk.nl  Hier werd een begin gemaakt met de digitalisering van historische geografie en bewonings- en bewonersgeschiedenis van de oude vrijheid Oisterwijk, die in veel gevallen ruim zeshonderd jaar teruggaat. 
 
De andere genomineerden waren Heemkundekring Op ’t Goede Spoor met het project ‘Thuis in Waspik’ en de Afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch, voorgedragen door de Kring Vrienden van ’s- Hertogenbosch. Zij ontvingen uit handen van de directeur van Erfgoed Brabant, Patrick Timmermans, elk een mooie oorkonde en een bedrag van 500 euro. Op deze manier waren er alleen maar winnaars!
 
Knippenbergprijs2016 02Ann Brosens verwelkomt de aanwezigen in twee ‘talen’. 
 
Schepen Ann Brosens van Baarle-Hertog heette de aanwezigen welkom in de raadzaal van het Belgische gemeentehuis. Led-lampjes in de vloer maakten iedereen duidelijk dat de powerpointbeelden vanuit België op een Nederlandse muur geprojecteerd zouden worden. De genomineerden konden hun project vanop Nederlands grondgebied presenteren en ook de prijsuitreiking zou in Nederland plaatsvinden, al bevond het merendeel van de aanwezige toeschouwers zich in België. “…En misschien nog belangrijker: de receptie gaat door in België. U begrijpt dat België-Nederland het centrale thema is.”
 
Knippenbergprijs2016 03Professor Arnoud-Jan Bijsterveld spreekt als dagvoorzitter het talrijk opgekomen publiek toe. 
 
Knippenbergprijs2016 04
 
Burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf van Baarle-Nassau haalde voor Amalia de loftrompet boven en duidde in haar inleiding het belang van het winnende Baarlese project uit 2014: ‘Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens’. Het WO1-project betekende een forse stimulans voor het toerisme in Baarle. 
 
Knippenbergprijs2016 05
 
Frans van Gils en Herman Janssen presenteerden een indrukwekkend overzicht van de activiteiten die sinds de uitreiking zijn ondernomen. Het geld dat aan de prijs was verbonden, heeft Amalia aan een fotozoektocht besteed. Frans en Herman verwezen ook naar de goede samenwerking met beide gemeenten en VVV-Baarle, die de voorbije jaren resulteerde in tal van realisaties. 
 
Knippenbergprijs2016 06Op ’t Goede Spoor (Waspik), de eerste genomineerde.
 
Knippenbergprijs2016 07Theo Cuijpers (voorzitter van de jury) leest het juryrapport voor en maakt de winnaar bekend. 
 
Knippenbergprijs2016 09Henk Hellegers, voorzitter van Brabants Heem, reikt de Knippenbergprijs 2016 uit.
 
Knippenbergprijs2016 08De derde genomineerde: de Afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch.
 
Knippenbergprijs2016 10
 
Knippenbergprijs2016 11
 
Knippenbergprijs2016 12Vrijwilligers van Amalia zorgen ervoor dat het de 108 aanwezigen (een recordopkomst in de geschiedenis van de Knippenbergprijs) aan niets ontbreekt.
 
Knippenbergprijs2016 13Muziek van Martje en Bianca tijdens de receptie.
 
Knippenbergprijs2016 14
 
Knippenbergprijs2016 15
 
Scroll naar boven