Deze website gebruikt cookies. Accepteer de cookies als u alle functionaliteiten van deze website wilt gebruiken.

Bezoekmogelijkheden van het Heemhuis

heemhuis 1

Elke woensdagavond (19.30-21.00 uur) en iedere eerste zondag van de maand (10.30-12.30u) worden in het Heemhuis leden en individuele belangstellenden ontvangen.

Groepen zijn ook op andere momenten welkom na afspraak met het secretariaat (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Zij kunnen er kennismaken met de acht eeuwen oude enclavegeschiedenis, onze vereniging en het Heemhuis. Naast de tentoonstellingsruimte en de voormalige raadzaal (met de stoelen van de raadsleden, de twee schepenen en de burgemeester) bevindt zich in het Heemhuis nog de ‘Japanse Kamer’, een legaat van Désiré Geeraerts. Hij was van 1937 tot 1942 de enige gobelinwever in Nederland. De kamer bevat een aantal 19de eeuwse meubelen in Chinese stijl, eigendom van de gemeente Baarle-Nassau. Ook een geleide wandeling doorheen de dorpskern behoort tot de mogelijkheden. De ontvangst in het Heemhuis kan eventueel in combinatie met een bezoek aan het nabijgelegen ‘Baarles Museum’, waar een unieke collectie religieuze kunstkaarsen wordt tentoongesteld. Ook een bezoek aan het ambachtenmuseum 'Vergane Glorie' behoort tot de mogelijkheden.
 

Openingsuren

Heemhuis

Elke woensdagavond (19.30-21.00 uur) en iedere eerste zondag van de maand (10.30-12.30u) worden in het Heemhuis leden en individuele belangstellenden ontvangen.


 

Bouwgeschiedenis van het Heemhuis

Tussen 1711 en 1716 werd een dorpsschool gebouwd. Het was de eerste bebouwing van een centraal gelegen perceel, destijds door particulieren geschonken aan het gemeenschappelijk algemeen armbestuur der gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau. Waarschijnlijk is de waterput in de Benedenzaal het enige restant uit deze periode. De gemetselde put is vier meter diep en heeft de vorm van een fles: de buik is breder dan de hals.

Het schooltje werd omstreeks 1875 afgebroken en vervangen door het huidige gebouw, ontworpen door architect P.J. Taeymans. De bovenverdieping fungeerde vanaf 1877 tot en met 1986 als gemeentehuis van Baarle-Hertog. Nog representatief uit die periode zijn het bordes (de buitentrap), de inkomhal met het loket en de raadzaal. Op de benedenverdieping woonden achtereenvolgens de veldwachters Petrus Wouters, Hubertus Wouters, Andries Wouters en Jozef Marcelis. Laatstgenoemde woonde er tot 1952. Typerend zijn hier de huiskamer (zie foto) met de bedstede en het cachot. Na de verhuis van de veldwachter werd ook de benedenverdieping in gebruik genomen als gemeentehuis.