Mei: We keken in ’t Poppelse Kaske!

Afgelopen zaterdag 12 mei 2012 bezochten we met ruim 30 leden het museum ’t Kaske in Poppel. We vertrokken om 13.00 uur met de fiets naar Poppel. Het leek even of het ging regenen, maar we zijn overwegend met de zon in de rug over een prachtige route via het Bels lijntje, het Hondseind en Aarle naar Poppel gefietst. Het museum is ondergebracht in het voormalige gemeentehuis van Poppel. Het gebouw is ontworpen door architect Jules Taeymans, zoon van Petrus Taeymans de architect van het Heemhuis in Baarle.

We werden er ontvangen door Marinus Willems en Jos Bols. Zij leidden ons in twee groepen door het prachtig ingericht museum. Er is werkelijk veel te zien en alles is overzichtelijk ingedeeld in thema’s en ondergebracht in glazen vitrines. Op de begane grond konden we de onderwerpen bewonderen uit het vroegere dagelijkse leven met zaken als de Leuvense stoof, koffiemolens, een timmerwerkbank, een volledig ingericht klasje, spullen die de huisdokters vorige eeuw hanteerden.

Op de eerste verdieping in de vroegere raadszaal zijn de thema’s religie en archeologie ondergebracht. Bij archeologie vielen de botten, tanden en ribben van een dinosaurus op. Uiteraard ontbrak bij de religie het beeld van Nicolaus Poppelius, één van de martelaren van Gorinchem niet. Naar hem is de heemkundekring immers genoemd. Al twisten ze nog steeds over zijn afkomst. Is het nu Poppel of Weelde? In het voormalig kantoor van de gemeentesecretaris is van alles zien over onze grens: douanes, grenspalen, smokkelattributen etc. Op de tweede verdieping zagen we de onderwerpen oorlog, ambachten en speelgoed. Zeker; we zagen er ook een Poppelse janhagelpers.

De rondleiding werd afgesloten met een kopje koffie en uiteraard een stuk janhagel. Een lekkere afsluiting van een interessant bezoek.

Hieronder nog een aantal foto’s van ons bezoek aan ’t Kaske.

Over het Bels Lijntje reden we door het prachtige groen!

Een kleine stukje over een zandpaadje naar Aarle.

Een prachtige tocht door een zonovergoten landschap.

 

 

Eerst de fietsen stallen.

Het dagelijks leven met de Leuvense stoof en de gemakstoel er naast.

Het volledig ingerichte klasje.

Een vitrine met diverse onderwerpen, zoals hygiene, Keulse potten, maar ook drank!

De koffiemolens een voorwerp uit het dagelijks leven.

Vitrines met spullen van de huisarts in de vorige eeuw.

In de vitrines op de voorgrond de afdeling archeologie en op de achtergrond het onderwerp "religie".

De kamer over de "grens" …..

…met  natuurlijk een grenspaal.

Goed luisteren onder wakend oog van een douane.

Een kijkje op de tweede etage. Hier staan we bij de ambachten, waaronder de melkerij!

Ook op de tweede etage aandacht voor speelgoed en de geneugten des levens.

Het was beslist de moeite waard daar in Poppel.

 

Het ontvangst comité staat al klaar op het bordes.

Scroll naar boven