Juni: Wat is Gemert prachtig!

Afgelopen zaterdagmorgen 25 juni om 08.30 uur vertrokken we met twee bijna volle bussen vanaf de Loswal naar Gemert voor onze jaarlijkse Heemreis.  De start begon met een miezerig regentje en we kwamen om 18.15 uur terug met een miezerig regentje. Toch was de sfeer de hele dag optimaal, af en toe een paraplu en verder niet zeuren over het weer. Het was bere interessant en gezellig en daar gaat het om!

In Gemert werden we ontvangen in zaal Dientje door de plaatselijke Heemkundekring De Kommanderij. Vorig jaar organiseerden zij de Brabantse Heemdagen en dat programma was bij een aantal leden van onze vereniging zo goed ontvangen dat wij dit  jaar onze heemreis daar naar toe organiseerden, dit tezamen met  de Gemertse Heemkundekring. Na een ontvangstwoordje van de voorzitter, de heer Peter van den Elsen, gaf de heer Ad Otten een uiteenzetting over de vereniging en over de plaats Gemert zelf. Veel onderwerpen passeerden de revue. Één facet hebben onze beide verenigingen gemeen: Pater Eduard Loffeld van de paters van de Heilige Geest. Hij was in 1941 betrokken bij de oprichting van Heemkundekring De Kommanderij en 35 jaar later ook bij de oprichting van Heemkundekring Amalia van Solms in Baarle. Als dank boden wij een boek over Baarle (Baarle in Druk) en een aantal exemplaren van ons verenigingsblad Van Wirskaante aan. Onder begeleiding van een drietal gidsen werden we vervolgens rondgeleid in het werkelijk fantastisch mooie dorp Gemert.

We bezochten o.a. het mooie kasteel, wat helaas nu leeg en te koop staat. Ook mochten we een kijkje nemen in de voormalige Latijnse School waarin het heemhuis van De Kommanderij is gevestigd. De Heilige Losbol kwam langs en de kerk werd alleen vanaf de buitenkant bekeken.

Omstreeks 12.30 uur werden we in het centrum van Gemert opgehaald door huifkarren en de historische tram De Goede Moordenaar om te verhuizen naar het Boerenbondmuseum in het buitengebied van Gemert. Een werkelijk mooi museum, geënt op het boerenleven omstreeks 1900 en later. Het is een bijna compleet nagebouwd boerendorp, gegroepeerd rond de nog aanwezige ouderlijke boerderij van pater Gerlacus van den Elsen. Hij is de grondlegger geweest van de Boerenbond, later de NCB en tegenwoordig de ZLTO. Onze Baarlese afdeling van de ZLTO heeft enkele weken geleden, bij gelegenheid van hun 100-jarig bestaan, een boek uitgegeven waarin pater Van Den Elsen uitdrukkelijk genoemd wordt.

Begonnen werd met een zeer smakelijke boerenkoffietafel met zult en kaantjes. Vervolgens werden we door 5 gidsen rondgeleid, de tijd was eigenlijk tekort om alles te bekijken. We bezochten de bakkerij en we kregen een uitgebreide toelichting in de vroegere boerderij van de familie van den Elsen.

Deze bestaat uit het woongedeelte, o.a. de ‘goei kamer’ waarin de pastoor plaats mocht nemen als hij misschien weer eens kwam praten over het feit dat het toch wel tijd werd voor weer een baby en verder de stal en de schuur zoals die oorspronkelijk vroeger waren. Bijzonder in de stal was de beha voor de koeien, die werd aangedaan om beschadigingen aan het uier te voorkomen.

Ook het wevershuisje, de smidse, de bakkerij en het dorpswinkeltje werden bezocht. Via een videopresentatie kregen we ook nog te zien hoe het leven op het platteland zich vroeger afspeelde. Na afloop van de rondleiding werd er nog nagenoten en nagepraat in het “dorpscafé”, dit onder het genieten van een speciaal neutje, de Peelwipper (niet al te sterk werd gezegd, slechts 50 %) of een andere verfrissing. Om 17.00 uur allemaal gingen we allemaal weer tevreden over de interessante dag de bus van Marcel Cars in, die ons om 18.15 uur terug naar de Loswal in Baarle bracht.

Kortom het was weer geweldig. Hieronder treft u foto’s van de schitterende reis.

Over de hangbrug betraden we het kasteel.


Het donjon van het kasteel Gemert vanaf het binnenplein.

Het kasteel is gebouwd in diverse periodes, dat is duidelijk te zien aan de verschillende bouwstijlen.

De gracht om het kasteel.

Wat een fotogeniek kasteel.

Deskundige uitleg onderweg!

De vroegere Latijnse school is nu heemhuis van Heemkundekring De Kommanderij.

Goed opletten!

De kerk in Gemert.

En ook goed kijken!

Onderweg kwamen we ook nog de heilige losbol tegen, hij had niet veel meer te zeggen!

Instappen in de historische tram…

Zo, nu zitten we in ieder geval droog onderweg naar het Boerenbondmuzeum.

Het muzeum is ondergebracht in de gebouwen van een voormalige boerderij.

Nog even wachten en dan kunnen we naar binnen.

 

Dus dan maar eerst eten.

De klompenmaker aan het werk….

….voor een aandachtig publiek!

In de winkel van Sinkel was alles te koop.

De bakker voor zijn oven.

Het vuurtje van de smid brandt, want hij moet het ijzer smeden als het heet is!

Zo trokken we van het ene gebouw naar het andere.

Wie we daar hebben?

Zo werkt het weefgetouw.

    

De pompsteen en de paternoster tussen de pijpen.

De goeikamer met de neut op tafel.

Nog es efkes kijken in de spiegel van ’t café.

De weck is klaar de ketel kan weer in de kelder.

En ’s avonds geen televisie kijken, op tijd moe maar voldaan de bedstee in!

Het was echt interessant daar in Gemert!

Scroll naar boven