Wandelommetje Ulicootsche heide

05.16 bremer evz
Langs de Bremer ligt een ecologische verbindingszone.

Deze week een wat langere wandeling over de akker (Loverense Akker), over de hei (de vroegere Ulicootsche Heide) en langs de Bremer (op de Ulicootsche Heide waren geen beemden langs de Bremer).
Vanaf Loveren Plein lopen we over de oude Akkerstraat de akker op.

Die is nu veel opener dan een eeuw terug. Langs de Akkerstraat, die liep vroeger door naar de Hoogstratensebaan, stonden bomenrijen aan beide zijden van de weg. Het akkercomplex liep door naar het Hoogeind, Eikelenbosch en Gorpeind, met veel kleine, door bomen en struiken omzoomde akkertjes. Met Heesboom en de Reuth vormden deze buurtschapen een tweede ring van bebouwing aan de westkant van Baarle.
In het Hoogeind is sinds kort de eeuwenoude zandweg tussen de bedrijfsgebouwen onderbroken. Gelukkig is er na aandringen van Amalia een omleiding voorzien zodat de wandelaar onbekommerd zijn weg kan vervolgen naar Eikelenbosch en het laarzenpad in de Broskens.
Het (rechter)pad na het Hoogeind in de richting van Heesboom staat voor het eerst rond 1900 op de kaart. Het (linker)pad naar Eikelenbosch – dat deed dienst om naar de kerk en school te gaan – is er al veel langer. Vanaf Heesboom gaat het over een meer dan een eeuw oude, kaarsrechte zandweg door de Hollandse Bossen over de vroegere Ulicootsche Heide.
Bij de Heihoef zoeken we de Bremer op. Eeuwen terug – voordat de huidige weg naar Ulicoten was aangelegd – liep zo’n honderd meter van de beek de zomerroute van Baarle over Heerle naar Meerle. Deze weg was in de jaren vijftig nog helemaal te volgen, de Heihoef lag er aan. In de winter moest men over het Hondseind, de Maaikant en Oosteneind naar Meerle. Die weg was hoger gelegen en droger. De beemden langs de Bremer moet je zoeken tussen Ulicoten en de grens en dichter bij Baarle in de omgeving van de Goorweg. Deze gronden zijn ook nu nog in gebruik als grasland.

De route is 9,3 km lang. Volg de knooppunten 59 (start bij de bushalte op Loveren) – 47 – 09 – 48 – 90 – 92 – 93 – 95 – 45 – 08 – 59.
Tip: Kijk eens op www.olat.nl. Je vindt daar een twintigtal heel mooie wandelroutes in Midden- en Oost-Brabant van 20 km, steeds in te korten tot 15 of 10 km.

05.10 ulicootsche heide kaartje
Routekaartje

05.11 loveren achterzijde
Kijk eens achterom als je de Loverense Akker oploopt.

05.14 hoogeind afgesloten
Om de bedrijfsgebouwen in het Hoogeind is een omleiding voorzien.

05.15 heihoef
Voor de Heihoef langs liep de zomerroute naar Baarle.

Scroll naar boven