Wandelommetje Tikkenhaen

15.13
Het Kasteelpad, een van de oude voetwegen in Hoogstraten.

Nog een ommetje waar alleen het startpunt in het Baarles heem ligt. Alleen de eerste en laatste schreden zet je in Holland, de rest over de grens in Hoogstraten. Over de Tikkenhaenweg kom je na zes kilometer weer bij het startpunt café In Holland terug

Die Tikkenhaenweg is negen jaar geleden in ere hersteld. Samen met Erfgoed Hoogstraten en Natuurpunt Markvallei heeft Amalia zich daar voor ingezet: een grensoverschrijdende wandelverbinding van de Bosuil die recht op de voordeur van café In Holland op de Schootsenhoek af gaat. Zeker vijfentwintig jaar was die verbinding in onbruik. Daarvoor maakten onder andere de scholieren uit Ulicoten naar de scholen in Hoogstraten er gebruik van. Het sneed net een hoekje af. Door de verharding van die wegen was het die omweg toch wel waard.
De Tikkenhaenweg stond al vermeld in de Belgische Atlas der Buurtwegen, die dateert uit de jaren vijftig van de negentiende eeuw. Niet als Tikkenhaenweg, maar – heel bijzonder – als ‘Chemin declaré mitoyen en vertu de la convention de 5 novembre entre la Belgique et les Pays-Bas’. Vrij vertaald: een gemeenschappelijke weg van België en Nederland. Op Belgisch grondgebied was de weg helemaal dichtgegroeid, op Holland was hij bij de akker getrokken. Hij stond nog wel op de wegenlegger van Baarle-Nassau, en was zodoende openbaar. In 2011 is de weg als voetpad opgeknapt, met een houten voetbrugje over de Hollandse Loop die hier de grens vormt, zijn beide delen aan elkaar geknoopt. Nog nooit waren er zoveel mensen op de been om de heropening van een voetpad mee te maken: zo’n vierhonderd! Maar nog leuker voor de organiserende verenigingen: het pad wordt nog steeds heel goed gebruikt. Onderhoud is er door het vele gebruik nauwelijks nodig.
Vroeger maakte ook de pastoor van Minderhout gebruik van het pad als hij naar zijn parochianen in Castelré ging. Dit Nederlandse buurtschap hoorde kerkelijk tot Minderhout. De pastoor woonde op de Withof. De jeugd van Castelré zag het aan de hoed van de pastoor dat hij eraan kwam en riep: ‘Daar komt de tikkenhaan’. Zo werd toen de pastoorshoed genoemd. Dan ligt de naam voor het herstelde pad voor de hand. En kon het natuurlijk niet anders dat ‘de pastoor’ het nieuwe pad heeft ingewijd.

Oude voetwegen
Het ommetje vertrekt over de Oude Hoogstratensebaan naar Wortel-Kolonie. Vandaar worden enkele oude voetwegen gevolgd die Erfgoed Hoogstraten en later Trage Wegen Hoogstraten in de kijker heeft gespeeld, van toepasselijke namen heeft voorzien als Kasteelpad en Stipstappenpad en van een naambordje heeft voorzien. Over deze oude voetwegen – sommige lopen dwars door de weilanden – kom je aan de achterkant van het Kasteel van Hoogstraten. Over een stukje van de Bosuil loop je over de Tikkenhaenweg zo weer op café In Holland af.

Route
Dit ommetje is 5,4 km lang. Als je langs de watermolen naar de Withof (en terug) doorloopt komt er 2,6 km bij. Bij café In Holland staat knooppuntpaal 27. Volg vandaar de richting 30 – 07 – 09 – 08 – 29 – 28 – 55 – 56 – 53 – 55 – 54 – 27. Van knooppunt 53 loop je over 52 – 50 naar 49; die staat bij de Withof. Keer over dezelfde weg terug naar 53 om zoveel mogelijk over de oude voetwegen te lopen.

15.10 routekaartje
De route is 5,4 km lang, te verlengen tot 8 km als je doorloopt naar de Withof.

15.11
Aan de Nederlandse kant is het bordje verdwenen.

15.12
De Tikkenhaenweg loopt recht op de voordeur van café In Holland af.

15.14
De oude voetwegen lopen dwars door de weilanden.

Scroll naar boven