Witte toegangspoorten markeren het Landgoed Hooghuys.
In Baarle-Nassau staat één Baroniepoort: bij de Ponderosa langs de Oude Bredasebaan. Bij de Baroniepoorten hoort een legende die een verhaal over de streek vertelt.
‘Het schot had de man vol in de borst geraakt. Dat kon ook niet anders want de loop van het pistool had zich bij het schot op nog geen meter van zijn doel bevonden. Hoe hadden ze hem kunnen missen?” Zo begint ‘Een winters wonder’ dat bij de Baroniepoort Pondorosa wordt verteld.
Baroniepoorten – er zijn er nu acht – ontsluiten waardevolle natuurgebieden of bijzondere cultuurhistorische plekken in de Baronie van Breda. Je kunt er je auto parkeren om te gaan wandelen of fietsen en gebruik maken van de horeca.
Hooghuis
Vanaf de Ponderosa lopen we naar het Landgoed Hooghuys. Witte slagbomen markeren de grenzen van het landgoed, dat nog moet worden ontwikkeld. De oorspronkelijke drevenstructuur is nog heel herkenbaar. In 1869 kocht Emile Mayer van de Bergh 308 hectare bos- en heidegrond van de Nassause Domeinen. Hij bouwde het Hooghuis aan de Bredaseweg. In 1914 wordt de Schiedamse groot-industrieel Melchers de nieuwe eigenaar, in 1919 gaat het over naar architect Van Groenendaal. In 1931 kopen de Franciscaner Broeders van het H. Kruis 90 hectare met daarop het Hooghuis. In 1968 wordt de Stichting De Gaarshof in het leven geroepen, die de zorg voor thuisloze mannen van de Franciscaner Broeders voortzetten. Op de kruising bij knooppunt 82 staat de Martinahoeve. Een artikel in Van Wirskaante, het blad van de heemkundekring, over het Hooghuis zit al langer in de pen, het is er vanwege actuele zaken als de herdenking 75 jaar bevrijding WOII en de coronacrisis nog niet van gekomen. Het staat nu voor volgend jaar gepland.
Het Groot Vergoor
Aan de achterzijde van recreatiepark De Ponderosa krijg je af en toe mooi zicht op het dal van het beekje Het Groot Vergoor. Vooral de zandweg die vanaf de Oude Baan naar het Hondseind loopt, laat het dal mooi zien. Je kunt er niet langslopen.
Voordat je op de Maaijkant komt, kijk je langs achter op een boerderijcomplex dat dateert uit 1896 van architect Jacobs uit Alphen. Het woonhuis me dwarsdeel en schuur (langs de straat) staan op de gemeentelijke monumentenlijst.
De route is 4,9 km lang: je loopt vanaf de Baroniezuil naar knooppunt 81 en dan verder naar 82 – 85 – 12 – 13 – 37. Daar ga je dan weer richting 81 tot je bij de Baroniezuil komt.
Routekaartje
Oud paadje op de Maaijkant.
Beekdal van Het Groot Vergoor.
Lanenstructuur op Landgoed Hooghuys.