Ommetje Ouwe Strumpt en Postel

Het ommetje Oude Strumpt brengt ons in net geen zeven kilometer van dit buurtschap naar Landgoed Postel en de Withagen.

13.11 klompke
Vertrekpunt bij ’t Klompke op de Oude Strumpt, tot 1914 een café.

Zes boerderijen telde de Oude Strumpt lange tijd. Drie rond het ‘plein’ (midden er op heeft een Vlaamse schuur gestaan), boerderij ’t Klompke (tot 1914 ook café, druk gebruikt door reizigers van Ulicoten op weg naar Meir, dat verklaart ook waarom de weg naar de grens in de volksmond de Meirseweg wordt genoemd) en nog twee voorbij de huidige kapel. Dat kapelletje is in 1957 gebouwd. Omdat er nog geld over was van een feest dat de buurt had georganiseerd om te vieren dat de zandweg naar de Haldijk was bestraat. De wandeling voert ook naar de Haldijk, maar dan over de nog steeds onverharde Krommehoekdreef. Voor wie nieuwsgierig is naar de herkomst van de naam Strumpt. Die komt van strunc, boomstronk, plaats waar stronken staan oftewel een gerooid bos.
13.17 postel korrelig

Twee jaar geleden zijn we op een zomeravondwandeling Landgoed Postel opgewandeld

13.13 bospad
Op de grens van Withagen naar Heerle is Hoogstraten in de Veldenbaan nog een afsluithek van de grensblokkades vergeten.

Postel
Postel behoorde vroeger ook tot de Oude Strumpt. Mocht je denken dat het iets met de Abdij van Postel te maken heeft, dan moeten we je teleurstellen. Dit is niet het geval. De naam ‘Postel’ wordt zowel hier als bij de Abdij uitgelegd als ‘bos met blauwe bosbessen’, van Postello. Lo is een bosje op hoge zandgronden. In Twente wordt postel nog steeds gebruikt voor blauwe bosbes. En in de zestiende eeuw noemden botanisten de blauwe bosbes ook wel ‘postelbeziën’. Met de Blauwbossen net over de grens lijkt het een sluitende verklaring voor de naam.
Op de plek waar nu de boerderij met Postel op het dak staat, je komt er op de wandeling niet echt langs of je moet even een zijweggetje inslaan, heeft ene Jan Michielsen in 1623 een boerderij gebouwd. Die is in de negentiende eeuw afgebroken, waarna de huidige is gebouwd. Het Landgoed dateert van begin deze eeuw en heeft niets van doen met de oorspronkelijke boerderij. Ook al ontbreken bordjes, het landgoed is vrij toegankelijk op de vele paden.
Met een grote lus door de Withagen, een van de mooie natuurgebieden van Baarle, kom je weer terug in Oude Strumpt.

Route
De route is precies 7 km lang. Je vertrekt vanaf ’t Klompke in de richting van knooppunt 51. Dan naar 57 – 56 – 25 – 23 – 82 – 81 – 80 – 20 – 24 en weer richting 51.

13.10 kaartje oude strumpt wandeling   kopie
Routekaartje

13.12 rijtuigen
In het buitengebied heb je vaak bijzondere ontmoetingen zoals hier op de Haldijk.

13.14 bomen
Vroeger moet hier nog een weg hebben gelopen.

Scroll naar boven