Wandelommetje Lange gracht

02.01 750

De tweede wandeling start bij de kerk in Ulicoten en gaat in noordelijke richting langs het Nonnenven en het Diepven naar de Strijbeeksebeek. De moerassige laagte waar deze beek zijn weg zoekt, werd vroeger aangeduid als ‘Lange Gracht’.
Het Diepven is nu nog in al zijn glorie te zien, op de plek van het vroegere Nonnenven groeien nu aardappelen en gras.

Over de namen van de vennen ontstond enkele jaren geleden verwarring. De volksmond in Ulicoten noemt – in tegenstelling wat op de topografische kaarten al meer dan anderhalve eeuw staat vermeld – het zuidelijke ven Diepven en het noordelijke Nonnenven. Het eigenaardige daarbij is dat het laatste ven veel dieper is dan het eerste! Als je tussen de knooppunten 22, 36 en 35 je weg zoekt langs de beide vennen: maak je geen zorgen over de namen, maar geniet vooral van het fraaie landschap. Als je er paard en wagen tegenkomt, is het helemaal een verstild plaatje.
Als je bij knooppunt 35 bent aangekomen kun je nog even doorlopen naar de Strijbeeksebeek (in de richting van knooppunt 31). Deze zandweg vormt een historische verbinding van de zeer oude woonkern Maaijkant via de Bleke Heide naar Chaam, lang voordat de huidige verbinding van Ulicoten naar Chaam is aangelegd. Op Chaams grondgebied werd de weg al ‘Lange Gracht’ genoemd, voor Amalia destijds alle reden om ook het stuk tot aan de Chaamseweg-Hazenberg zo te noemen. Van de beek terug loop je dus over de zandweg ‘Lange Gracht’ – met links een schitterend zicht op het dal van de Strijbeeksebeek – tot aan knooppunt 38, waar je een klein paadje inslaat terug naar Ulicoten. Vanaf deze kant is vlak voor knooppunt 71 de ronde vorm van het ven nog goed herkenbaar: het Nonnenven volgens de kaarten, het Diepven in de volksmond.

De route is 6,5 km lang. De route loopt langs de knooppunten 59 (bij de kerk van Ulicoten tegenover het Kerkenpad) – 62 – 71 – 22 – 36 – 35 – een stukje richting 31 en weer terug naar 35 – 38 – 83 – 71 – 62 – 59.

route 02 Lange Gracht 750
Routekaartje

02.02 750
Scroll naar boven