Wandelommetje Halsche Beemden

08.12 omgevallen boom
Omgevallen bomen blijven liggen in Het Merkske om het water langer vast te houden.

In de Halsche Beemden hoef je sinds vorige maand minder vaak bang te zijn voor natte voeten. Het Agentschap Natuur en Bos heeft langs Het Merkske een nieuw knuppelpad aangelegd. Het ommetje Halsche Beemden blijft toch nog een echte natuurtocht, over ‘laarzenpaden’ door de beemden langs Het Merkske en over zandbanen op de Castelreesche Heide.

Denk nu niet dat je altijd het pad langs Het Merkske in de Halsche Beemden kunt volgen. Bij echt hoog water zoals begin dit jaar, staat ook de oude voetbrug onder water, je kunt er dan zelfs niet komen. Ook een tweede bruggetje dat twee jaar geleden is aangelegd is bij hoog water lastig te bereiken als Het Merkske buiten zijn oevers is getreden. Je kunt het hieronder beschreven ommetje bij echt hoog water toch wel maken door aan de zuidkant van Het Merkske te blijven.
Een kleine tien jaar geleden werd het pad langs Het Merkske in een witte paaltjes-wandeling opgenomen. Er werd druk gebruik van gemaakt. Het was er soms behoorlijk glibberig, je moest oppassen niet in het water weg te schuiven. Bij hoog water moest je rechtsomkeer maken, of van het pad af je weg zoeken. Dat was niet bedoeling, vandaar de aanleg van een knuppelpad. Gelukkig, want de Halsche Beemden vormen met Vorsterschoor en de Beemden van Baarle-Brug de mooiste plekjes langs Het Merkske. Al die gebiedjes kun je doorkruisen met het wandelnetwerk! Het Agentschap Natuur en Bos heeft voor het natuurgebied ‘De Vallei van Het Merkske’ (dat loopt van Het Moer en het Kerkemoer van Zondereigen tot en met de Halsche Beemden langs de Noordermark, Marksken en Het Merkske) een beheerplan opgesteld. Met een toegankelijksheidsregeling. Nieuwe paden worden niet voorzien, de paden die er in de afgelopen jaren zijn bijgekomen, zijn destijds in nauwe samenspraak met Amalia tot stand gekomen. Die paden zijn onverhard, vaak nat, echte laarzenpaden, juist voor de wandelaar die op zoek is naar rust en natuurbeleving. Omdat sommige trajecten te nat zijn in relatie met het aantal bezoekers worden nu bijkomende vlonderpaden gerealiseerd, onder andere in de Halsche Beemden.

Twee voetbruggen
Genoeg woorden, aan de wandel. Het vertrek is bij de SBB-parking aan de Hoogstratensebaan (op zo’n 8 km vanaf Baarle). Aan de overkant van de weg staat kooppuntpaal 74. Je wandelt zo dwars door de weilanden en beemden en een stukje bos dat op grondgebied van Baarle-Hertog ligt, naar het bruggetje over Het Merkske. Net erna begint een al wat langer geleden aangelegd knuppelpad. Even verderop loop je langs Het Merkske, over het nieuwe knuppelpad. Een tweede voetbrug brengt je weer op Nederlands grondgebied. De wandelmarkering is afwisselend het Brabantse systeem en het Antwerpse. Een verzoek van de boswachters: volg door de weilanden de wandelmarkering en loop er niet dwars doorheen. Probeer ook niet met de MTB (en al helemaal niet met een quad) de laarzenpaden te volgen, het gebied leent zich er ten ene male niet voor.
Weer op de zandweg, krijg je nog een mooi uitzicht op het dal van Het Merkske, met Halschoor, de brug in de Haldijk naar het buurtschap Hal (met het WO-I wachthuisje) op de achtergrond. Net na een bankje zie je aan je rechterhand het Huisven, links in de ruilverkaveling weer opnieuw uitgegraven vennen. Het laatste stuk van dit ommetje loopt door een op Nederland gelegen bos dat wordt beheerd door ANB (heeft alles met de geschiedenis van Wortel-Kolonie te maken). Over enkele mooie zandbanen op de Castelreesche Heide – links zie je enkele waterplassen die twee jaar geleden zijn aangelegd – kom je weer terug op de parkeerplaats.

De route
Dit ommetje is 6,3 km lang. Vertrek op de parkeerplaats aan de Hoogstratensebaan. Volg de knooppunten 74 – 75 – 97 – 98 – 73 – 71 – 70 – 69 – 76 – 74. Je kunt de route inkorten (tot 3,5 km) door na knooppunt 73 terug te wandelen naar het vertrekpunt. Ga bij hoog water direct van knooppunt 75 naar 98. Je kunt vanaf knooppunt 76 ook nog even naar De Klapekster wandelen (via de knooppunten 06 – 02 – 01); dit bezoekerscentrum van Natuurpunt-Markvallei in Wortel-Kolonie is elke middag open (maandag gesloten) en heeft een gezellig terras. Je route wordt dan 2,8 km langer.

08.10 Halsche Beemden kaartje nwsbr
Routekaartje

08.11 knuppelpad
Het nieuwe knuppelpad langs Het Merkske, met de kruiwagen moest het materiaal worden aangevoerd.

08.13 brugje
Voetbrug over Het Merkske.

Scroll naar boven