Wandelommetje de Generaal

De boeren van Boschoven en het Alphense Boshoven hadden land over het spoor in de Generaal. Als de kinderen naar de koeien moesten, was het ‘de hei op, naar de Generaal.’ Nu kan je het pad langs de Strijbeeksebeek volgen. Deze beek begint net ten zuiden van Boschoven. Zo’n twintig kilometer verder stroomt hij tegenover Meersel-Dreef in de Mark.

Het waterschap heeft er zo’n tien jaar geleden al voor gezorgd dat de Strijbeeksebeek en verschillende zijlopen bij hevige regenval hun water vasthouden zodat Breda geen natte voeten krijgt. Dat werk gaf ook de mogelijkheid om langs het water te lopen.
03.10 nwsbrf generaal 750 kaartje

Dit ommetje start bij het begin van Boschoven (aan het einde van de Nassaulaan). Over een zandweg loop je naar routehuisje 20 waar je het netwerk oppikt in de richting van knooppunt 62. Op het viaduct over de randweg zie je dat aan beide zijden van het Bels Lijntje de overhoeken al zijn ingericht: ingezaaid met inheemse gewassen en planten. Het idee is om op die manier de biodiversiteit te versterken en stepping stones in de droge ecologische verbindingszone langs het Bels Lijntje te creëren. De gemeente heeft daarvoor de voorstellen gevolgd die Amalia in haar Roggerentjes voor de overhoeken heeft aangereikt.

Het pad langs het beekje achter de Huisvennen wil wel eens heel drassig zijn, maar dezer dagen is het er heel goed lopen. Een smal voetpad is uitgesleten in de verlaagde oever. Na een bosje kom je bij de Strijbeeksebeek. Verderop kun je op tweederde van je wandeling even uitrusten op een bankje en genieten van de stilte: de Oliebank. Over een nu wel heel stoffige zandweg – als het nat is moet je juist je weg zoeken langs de vele plassen – kom je weer bij het Bels Lijntje op de plaats waar lang geleden routehuisje 19 heeft gestaan in de knik van Boschoven. Het is de oude weg van Baarle naar Gilze. Je kunt je er een goede voorstelling bij maken hoe men zich vroeger moest verplaatsen.

Over het viaduct ga je naar links van het netwerk af langs een fraaie akkerrand. Over Boschoven keer je terug bij het beginpunt. Het is er rustiger lopen dan over het fietspad en je krijgt nog enkele fraaie boerderijen in het vizier.

Route: Vanaf Boschoven net vóór de Heerboeren naar routehuisje 20 – knooppunt 62 – 52 – 69  – 30 – 01 – 53 – 52 – en over Boschoven terug naar beginpunt. Lengte 5,5 km.

03.11 nwsbrf strijbeeksebeek
Pad langs de dichtgegroeide Strijbeeksebeek.

03.13 oude zandbaan naar gilze 750
De oude weg van Baarle naar Gilze.

03.12 oliebank langs strijbeeksebeek 750
Op de Oliebank kun je even uitrusten.

Scroll naar boven