Wandelommetje Boskobe

14.11
Het is een van de grootste ringwalgrafheuvels van Nederland.

Boschoven en Boshoven, het heeft al voor veel verwarring gezorgd. Ook de schrijfwijze van het Baarlese Boschoven. Dat viel in 2010 zelfs de Topografische Dienst op.

In dat jaar stond het Baarlese Boschoven op de kaart als Boschhoven geschreven. Begin vorige eeuw werd het buurtschap als Baarle-Bosschoven aangeduid. In de volgende edities passeerden nog wat schrijfwijzen: Baarle-Boshoven (in jaren zeventig), maar ook wel eens het juiste Baarle-Boschoven. Door de jaren heen kent ook het Alphense Boshoven diverse schrijfwijzen. Vanaf de laatste eeuwwisseling staat aan de oostkant van de Alphenseweg ineens de toponiem ‘Boscovense Acker’ vermeld. Ten einde raad vroeg de Topografische Dienst de gemeente Baarle-Nassau hoe de naam van het Baarlese buurtschap nu eigenlijk moest worden geschreven. Die vroeg op haar beurt de heemkundekring om advies.
Om een eind te maken aan de verwarring tussen het Alphense Boshoven en het Baarlese Boschoven heeft Amalia gesuggereerd te kiezen voor Boskobe, zoals de Baarlenaren het uitspreken. Dat was evenwel een brug te ver, omdat dan ook de straatnaam zou moeten worden gewijzigd. Dus is het in 2010 Boschoven geworden. De naam ‘Boskobe’ staat dan weer wel te lezen op het viaduct van het Bels Lijntje over de noordelijke randweg. Dat is tegelijk ook het vertrekpunt voor dit wandelommetje dat we, hoewel het bijna alleen door het Alphense Boshoven voert, toch maar Boskobe hebben gedoopt.

Grafheuvel
De ringwalgrafheuvel van Alphen is samen met die van Hoogeloon de grootste van Nederland. Hij dateert uit ca 2500 voor Chr. In de vroege bronstijd ontstonden verschillende soorten begraafplekken (grafheuvels en hunnebedden) voor overledenen, meestal belangrijke personen. Vaak werden er meerdere personen in begraven, met een hoofdgraf een aantal bijgraven.
Op een luchtfoto vond de Alphense pastoor W. Binck in de strenge winter van 1961/1962 de exacte plek van de ringwalgrafheuvel. Het terrein was toen helemaal vlak en begroeid met bomen. In die wintermaanden heeft er archeologisch onderzoek plaatsgevonden. In het hoofdgraf zijn crematieresten en restanten van een bronzen Randbijl gevonden. In diezelfde strenge winter is de grafheuvel gerestaureerd. Het zand is over grote afstanden aangevoerd.

Driehoekig plein
Niet alleen de grafheuvel maakt dit ommetje interessant. In de omgeving zijn ook nog veel sporen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog: plaatsen waar bommen zijn gevallen, een V1 en een Typhoon zijn neergestort, loopgraven zijn gegraven en waar eens een uitkijkpost stond. Langs het Bels Lijntje heeft Henk Cornelissen er ter hoogte van routehuisje 18 voor gezorgd dat het verleden van de spoorlijn weer tot leven komt. Je komt ook nog door het buurtschap Boshoven. Dat is net als ’t Groeske en Loveren gebouwd rond een driehoekig plein. Iets van de route af vind je de Christoffelkapel. Die is daar in 2000 gebouwd omdat het de enige uitvalsweg van Alphen was waarlangs nog geen kapel stond.

De route
Dit ommetje is 7 km lang. Het vertrekpunt is net over het viaduct van het Bels Lijntje in de bocht van Boschoven, bij knooppuntpaal 52. Je loopt over het Bels Lijntje naar 53 en 25. Vandaar verder naar 14 – 51 – 07 – 13 – 14 – 03 – 01 – 53 – 52. Kijk rond knooppunt 14 en de grafheuvel uit voor mountainbikers. De MTB-route loopt een stukje gelijk op met het wandelnetwerk.

14.10 kaart website boskobe
routekaart

14.12
Langs het Bels Lijntje loopt een bijenlint.

14.13
Opnieuw geplaatste mijlpaal (op 16 km vanaf station Tilburg) langs de voormalige spoorweg.

Scroll naar boven