Wandelommetje Bedafsche Heide

442 wandeling 2
Het waterschap De Dommel heeft de oeverstrook langs de Poppelse Leij opengesteld voor wandelaars.

De afgelopen jaren organiseerde Amalia elke maand in de zomerperiode de zomeravondwandelingen. Een succes, bijna altijd rond de dertig deelnemers, met ook veel nieuwe gezichten. Dat kan dit jaar niet, daarom doet Amalia het nu anders.
Je mag niet in een groep lopen, wel met het gezin of met één vaste vriend of vriendin. Dat wordt ook meer dan vroeger gedaan, je ziet dezer weken echt meer wandelaars in het buitengebied.

Om ook eens een ander ommetje te wandelen doet Amalia om de paar weken via de nieuwsbrief een suggestie voor een wandelommetje van tussen de vijf en acht kilometer in het mooie buitengebied van Baarle. Je kunt dat zelf gaan doen op het tijdstip dat jou het beste uitkomt. Verdwalen is er niet bij, want we volgen het wandelnetwerk met de groene schildjes en gele richtingspijltjes die je van (knooppunt)nummer naar (knooppunt)nummer kan volgen. En je komt gegarandeerd op plekken die je nog niet kende.

Over de Bedafsche Heide

Het eerste ommetje start bij de kapel van Nijhoven. Op de kruising met de Visweg zie je de eerste knooppuntpaal staan, met het nummer 89. Ga in de richting van de rotonde en Nijhoven, volg de schildjes en stickers met het nummer 56. Nijhoven is een van de driehoekige plaetsen waar vroeger zandwegen naar de akker, de graslanden in de beemden en de hei liepen. Nu is daar weinig meer van te zien, maar het is heel erg leuk om op een oude kaart te kijken hoe dat vroeger zat. In deze omgeving merk je dan ook een groot aantal vijfsprongen op, die ook nu nog soms aanwezig zijn. Na knooppunt 81 volg je een lange zandweg in de richting van de grens, de Landrei, naar een voormalig ven in het Landgoed De Kievit dat op oude kaarten als Groot Landreiven staat aangeduid. Bij een beek (de bovenstroom van de Poppelse Leij) kun je in de oeverstrook je weg vervolgen. Bij knooppunt 82 kom je op een oude zandbaan. Als je deze helemaal zou aflopen kom je in Alphen uit. Dat verklaart ook dat Amalia in haar project ‘Geen nummers maar namen’ deze weg de naam ‘Baan Alphen Weelde’, hij komt van Weelde Singel. Het is hier echt stil, heel weinig wandelaars hebben dit gebied ontdekt en auto’s zijn er momenteel vanwege de vele grensafsluitingen ook niet. Midden in die stille Bedafsche Heide draaien we naar de Heikant. Via een oud veldweggetje (Klappeistraat) – het staat al op de kaart van rond 1840 – kom je dan in de Keizershoek. Je kunt hier het netwerk volgen naar knooppunt 56, maar ook rechtsaf (oranje-gele markering volgen) gaan. Na enkele huizen gaat het asfalt over in een graspad. Voordat de randweg was aangelegd kwam je over de Akkers op de Visweg uit, nu moet je de weg volgen naar de rotonde. De totale afstand van dit ommetje bedraagt 7,4 km, ongeveer twee uur. Een plezierige tocht gewenst.

Tip 1: zorg dat je de knooppuntnummers bij de hand hebt: 89-56-81-82-61-56-89.
Tip 2: het wandelnetwerk van heel Brabant kun je gratis raadplegen www.routesinbrabant.nl.
Tip 3: kijk voor oude en meer recente kaarten op www.topotijdreis.nl, je kunt er zo maar een avond mee zoet zijn om door de afgelopen twee eeuwen te scrollen.

442 routekaartje 01 Bedafsche Heide 750
Routekaartje met knooppuntnummers.

442 wandeling 01
Een paal van het wandelnetwerk wijst je op een kruising van vier zandwegen de juiste kant uit.

Scroll naar boven