Februari: Wandeling “Details” was een succes

ImageInteressant en leerzaam
Zaterdagmiddag 16 februari namen ongeveer vijfentwintig liefhebbers deel aan een wandeling door het dorp georganiseerd door Heemkundekring Amalia van Solms. Het thema van de wandeling was: “DETAILS”. Antoon van Tuijl leidde de groep in een rondje Baarle, vanaf het Heemhuis door de Katerstraat naar Loveren en via de Chaamseweg weer terug.
Je zou denken, wat is daar nou toch te zien? We hebben er duizenden keren doorgewandeld en gefietst, maar vele details blijken ons dan toch te ontgaan. Onderweg hebben we onze ogen de kost gegeven en dan ontdek je talloze details in de gevels van de woningen.
De foto’s verderop in dit artikel geven een goede indruk van al het interessants dat er te zien was.

Om te beginnen is er in de manier waarop men in de loop van de tijden metselde zeer veel variatie. De stenen werden in wisselende “verbanden” gemetseld. Om wat voorbeelden te noemen: Engelsverband, Halfsteensverband, Noorsverband, Kettingverband, Kruisverband. Daarnaast werd, om de huizen te versieren, ook gebruik gemaakt van extra vakmanschap door het metselen van “muizentanden” en “druiventrossen”. Het kostte de metselaar natuurlijk wel veel tijd om dergelijke “fratsen” te metselen. Vandaar dat in de loop der tijden minder ornamenten in de gevels verschenen, want door de toename van de loonkosten werd het natuurlijk steeds duurder. Maar we zagen dat er hier en daar tegenwoordig ook weer versieringen in het metselwerk worden aangebracht.
Ook de steensoorten dienden zich in allerlei maten en kleuren aan. Soms troffen we ware kunstwerkjes aan in de friezen van de gevels, in de pui of boven de voordeuren en de ramen.
Daarnaast zagen we ook details zoals schoenschrapers, pleisterwerk rond ramen en deuren, beeldjes, traliewerk.

Zaterdag werkte ook het weer mee. Het was weliswaar koud, maar zonnig en droog.
Kortom, het was weer de moeite waard.
We hebben het aangename en nuttige gecombineerd in een zeer interessante en leerrijke wandeling!

Trouwens, misschien is het wel een idee dat u deze wandeling door de Kerkstraat, Pastoor de Katerstraat, Loveren, Chaamseweg, Stationsstraat en de Roosakkerstraat ook eens maakt en dan op zoek gaat naar deze en andere interessante details.
Het zal ook u zeker bevallen!

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Scroll naar boven