Maart: Vroege vogeltocht prachtig!

Het was een druk weekend voor Amalia, want niet alleen op zaterdag 26 maart was er een activiteit, maar ook op zondag 27 maart: de vroege vogeltocht. In het weekend werd de klok verzet dus het was voor de ruim twintig deelnemers nog een uurtje korter slapen om tijdig aanwezig te zijn bij het heemhuis. Maar de vroege vogels werden niet teleurgesteld: het was een prachtige tocht.

Om 8.00 uur vertrokken de deelnemers met auto’s naar het vennengebied ten noorden van Turnhout. Het is een prachtig natuurgebied aan de linkerkant van de weg van Baarle naar Turnhout tegenover het Zwart Water. De tocht ging over een lange zandbaan dwars door het vennengebied naar de camping De Baarlese Hei en zo weer terug naar het startpunt.

We zagen wulpen, grutto’s, kieviten, scholeksters, fazanten en ganzen. In het topje van een berkenboom ontwaarden we een klapekster. Een kleinere vogel dan de ekster, maar wel met een zwartwit tekening en een lange staart, zoals de ekster. De klapekster trekt rond deze tijd naar het noorden. Het was bijzonder dat we deze vogel nog zagen. Ook de veldleeuweriken, die erg zeldzaam worden, kwamen we tegen. Jos Verheijen, een fervent schedelverzamelaar, vond onderweg een schedel van een holenduif. Zo kwam iedereen weer aan zijn trekken.

Na ongeveer 2 uur wandelen keerden we moe maar voldaan terug naar Baarle. Met dank aan Antoon van Tuijl voor zijn deskundige uitleg en Stefan van Kaam voor de prachtige foto’s!

Wat een prachtig ven.

Aandachtig luisteren en kijken!

Weer een prachtig ven.

Het silouet van een berk voor de talrijke vennen.

Als dat geen fazant is.

Ja daar…, kijk daar eens!

Weer zo’n prachtig plaatje.

Ook de ganzen waren van de partij!

De laatste eenzame vroege vogel.

Scroll naar boven