Op 20, 21 en 23 april werden door onze vereniging voor het eerst vredesdagen georganiseerd voor alle leerlingen van de twee hoogste klassen van de Baarlese basisscholen.
Voor de gemeente Baarle-Hertog zijn dit de leerjaren 5 en 6, voor Baarle-Nassau de groepen 7 en 8. Ook de basisschool van Weelde-Statie sloot hierbij aan. Initiatiefnemers waren Frans Van Gils en Herman Janssen. Jan Willekens was co-organisator. Het is een grandioos succes geworden.
In het totaal namen 192 leerlingen, negen gidsen (Els en Els, Marij, Monique, Herman, Jef, Jos, Toon en Frans) en twintig begeleiders deel. Zij genoten van een goed uitgebalanceerd programma en het mooie lenteweer. Aan alle medewerkers: van harte bedankt en… tot volgend jaar op de archeologische dagen!
Powerpoint
De dag begon voor alle groepen gezamenlijk in de aula van het Cultureel Centrum met twee computerpresentaties op een groot scherm. Het betrof driehonderd zwart-witfoto’s en een paar filmbeelden. Beide presentaties waren van commentaar en stemmingsmuziek voorzien. Iedereen was onder de indruk van de kwaliteit. Telkens bleef het drie kwartier lang muisstil in de zaal.
Nabespreking en creatief moment
Aan de hand van posters en gerichte vragen werd dieper ingegaan op thema’s als mobilisatie, herdenking, vluchtelingen en voedseltekort. Hier werd beroep gedaan op eigen ervaringen het inlevingsvermogen van de kinderen. De vele indrukken werden ook op een creatieve manier verwerkt, door middel van rake tekeningen of prachtige gedichten. Een rebus werd opgelost en drie Duitse berichten, onderschept door de Baarlese draadloze legerzender MN7, werden gedecodeerd.
Vredesmonument de Dodendraad
Een geleid bezoek aan het vredesmonument de Dodendraad was één van de vele hoogtepunten van het programma. Op dinsdag kwam RTV-Kempen langs voor het filmen van een reportage die ’s avonds werd uitgezonden.
Maaltijd
De middag brachten we door op voetbalplein ’t Sonneveld in Zondereigen, waar de kinderen zich helemaal konden uitleven. Claudia Manders zorgde ondertussen voor friet met een worstje. Drankjes en een appel van Bruneel-Cox vervolledigden het diner.
Bezoek aan het voormalige grensstation
Nabij het voormalige grensstation van Weelde-Statie gingen we op zoek naar een vijftal loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen op grondgebied Baarle-Nassau. Net als alle andere oorlogsmonumenten en –herinneringen verdienen ze onze aandacht en zorg. En bovenop het voormalige stationsperron werden allerlei plaatselijke verhalen uit de Eerste Wereldoorlog verteld.
Tentoonstelling in de parochiezaal van Zondereigen
De organisatie Jeugd en Vrede uit Mechelen ontwierp met UNICEF de tentoonstelling “Kindsoldaten”. Deze werd i.s.m. de Katholieke Landelijke Jeugd van Zondereigen ingehuurd. Aan de hand van werkkaarten met een tiental vragen doorliepen de leerlingen de tentoonstelling. Die was een goede mix van informatie en speelse opdrachten.
Op het podium was een aanvullende tentoonstelling opgebouwd met tekeningen over de eerste wereld oorlog van Baarlenaar Joep Oomen (+). Joep was afkomstig van het Pineind in Baarle-Nassau. Later woonde hij langs de Baarleseweg (op de hoek met de Luktebaan) en op het Gorpeind. Joep was tekenleraar. Hij fietste veel en vertoefde graag in de natuur. Een tijdje was hij de beheerder van het culturele centrum in Baarle.
In 1996 bezocht Joep met zijn 91-jarige vader (+) het museum In Flanders Fields in Ieper, een toonaangevend museum over de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens brachten zij een bezoek aan de Belgische militaire begraafplaats in Houthulst. Daar ligt een neef van zijn vader begraven, namelijk Jan Baptist Callewaert (op 30 september 1918 gesneuveld bij de slag om Houthulst en Poelkapelle). Vader had deze neef niet persoonlijk gekend, wel diens broer, Oscar. Uit verhalen wisten ze dat Jan Baptist aan de IJzer gesneuveld was. Bij Joep en zijn vader heeft dit bezoek een grote indruk nagelaten, wat de aanleiding was voor een serie beklijvende tekeningen over “Den Grooten Oorlog”.
Tot slot nog een reactie van meerdere kinderen
Mevrouw, we hebben heel veel geleerd en het was heel leuk. Doen we dit het volgende jaar weer? En er volgde een welgemeende dank u wel.
Een reactie van begeleidende ouders
Het was zeer interessant, goed verteld op niveau van de kinderen en heel afwisselend. We hebben zelf veel bijgeleerd.
Een reactie van een directeur
Als ik van mijn meest kritische leerkracht niets dan lovende woorden krijg over de inhoud en de organisatie, dan weet ik dat het super was. Wij mogen van geluk spreken dat wij zo’n project door jullie krijgen aangeboden.