Voordracht Wim Daniëls

foto 1 20190425 201411
Wim Daniëls heeft de gave van het woord

Wim Daniëls kwam, zag en overwon. Een kleine honderd leden en ook niet-leden waren afgezakt naar de aula om een onderhoudend exposé te aanhoren over taal, dialecten en betekenis van woorden. De gave van het woord heeft Wim Daniëls in ieder geval. Hij is schrijver van boeken over taal en verscheidene andere uiteenlopende onderwerpen, van literaire verhalenbundels en van poëzie. Hij is ook taaladviseur en cabaretier.

Afgelopen seizoen stond hij in de theaters met ‘De wondere wereld van de taal’. Hij publiceerde diverse boeken over taal, zoals ‘De taal achterna’ en ‘De geschiedenis van de komma’ en stelde thematische woordenboeken en spellingsboeken samen. Andere boeken van zijn hand handelen over de vroegere mulo-school ‘De mulo’ en zelfs de fiets ‘De taal van de fiets’. Hij heeft intussen 115 boeken op zijn naam staan. Het meest recente boek van deze geboren Brabander (Aarle-Rixtel) gaat over de Brabantse afscheidsgroet ‘Houdoe’.

foto 2 20190425 203148
Een volle zaal geniet van de voordracht

Op een sprankelende en geestige manier wist hij ons uit te leggen hoe hij zijn loopbaan heeft opgebouwd vanuit de interesse voor de betekenis van woorden. Hij vertelde ons over de dialecten en waarom deze uiteindelijk gaan verdwijnen, over het artificiële ontstaan van het Algemeen Nederlands en hoe hij de woorden ‘ontmaskerde’: de betekenis van woorden.
Hij maakte ons zeker nieuwsgierig, want hij lichtte dikwijls slechts een tipje van de sluier op. Alles staat wel in zijn boeken, die ook gretig aftrek vonden.
Kortom, een genoeglijke avond!

foto 3 IMG 0008
Veel interesse voor zijn boeken

Scroll naar boven