Mei: Versierde kapellen

      

Zaterdag 2 mei 2009 vond een fietstocht plaats langs versierde kapellen. De fietstocht met ruim dertig deelnemers startte  bij het Heemhuis en stond onder leiding van Anton van Tuijl.

                
          Kapel aan de Turnhoutseweg                            Maria Koningin van de vrede

De eerste kapel die bezocht werd, was de kapel in Baarle-Hertog aan de Turnhoutseweg. Die is versierd met witblauwe bogen langs de oprit. In de kapel, die keurig onderhouden wordt door de buurt, staat uiteraard een beeld van Maria, maar vooral ook de glas in lood ramen zijn bijzonder mooi. 

              

              Handen met rozenkrans                  Blijde boodschap van Gabriel aan Maria

              

            Bezoek van Maria aan Elisabeth                       De geboorte van Jezus

De zeshoekige kapel heeft zes ramen, waarvan één raam met een uitbeelding van handen met een rozenkrans en in de overige ramen zijn de vijf blijde geheimen van de rozenkrans uitgebeeld. Nieuw voor ons was dat tijdens de tweede wereldoorlog er dagelijks (meer dan 1800 keer) een processie plaatsvond van de Remigiuskerk naar deze kapel, die toen nog in aanbouw was. Vandaar de naam van de kapel: “Maria Koningin van de vrede”

 
               
 
De volgende versierde kapel was de kapel in het buurtschap Gel in Zondereigen. De kapel staat onder twee lindebomen en draagt het opschrift “Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen bescherm ons.”
Dit opschrift doet denken aan de ontvoogding van Vlaanderen, die opgang gekomen is tijdens de eerste wereldoorlog. Er zijn toen diverse Vlaamse soldaten gestorven omdat ze de bevelen niet konden verstaan van de Waalse officieren.
 
               
 
Aan de andere kant van Zondereigen staat de kapel van Ginhoven, die eveneens prachtig is versierd en goed is onderhouden. De kapel is toegewijd aan het Heilig Hart van Maria en werd opgericht in 1881 door het echtpaar Meyvis-Vermonde.
 
                

     Kapel aan Bergsken met Lourdes Maria              Paalkapelletje op het Lipseinde
 

In de versierde kapel aan het Bergsken, zijstraat van Lipseinde, staat een beeld van Maria zoals zij verschenen is in Lourdes met en rozenkrans om de arm en een wit kleed met lichtblauwe sjerp. Na de officiële erkenning door de Rooms Katholieke kerk van de verschijningen werden in vele kapelletjes de Maria beelden vervangen door het overbekende beeld van de “Lourdes-Maria”. Iets verder aan het Lipseinde staat een paalkapel gewijd aan Maria. Ook dit kleine kapelletje dat verdoken is tussen het groen van struiken en bomen, is weelderig versierd.
 
                                        
 
Aan de oude baan in Zondereigen ligt de Maria kapel opgericht door Sus van Gils uit Zondereigen in 1932. Hij was van zijn wagen gevallen en zou overreden worden. Het paard echter stopte plots, waardoor hij in leven bleef. Uit dankbaarheid werd deze kapel aan Maria gewijd.
 
                                             
 
De laatste versierde kapel die werd bezocht, is het paalkapelletje naast de parochiezaal in Zondereigen. Eveneens versierd met de blauw witte slingers. In het kapelletje staat een afbeelding van Maria met het kindje Jezus, de zogenaamde Madonna.
 
                
 
Tenslotte werd onder het genot van een consumptie in Zondereigen nog gezellig nagepraat over de prachtige fietstocht, waarin we niet alleen genoten hebben van de versierde kapellen maar ook van de ontluikende voorjaarsnatuur met alle schakeringen groen!
Scroll naar boven