Voor een goedgevulde De La Sallezaal van het Cultureel Centrum Baarle vertelde Paul Spapens op dinsdag 19 januari 2010 zéér boeiend over de diverse aspecten van de grenzen tussen Brabant en België.
Grenspaal 215 bij Meerle.
Oorspronkelijk werd de grens gemarkeerd door houten grenspalen en later in 1844 werden de grenzen minutieus vastgesteld en is de grens gemarkeerd van Vaals in Limburg tot Retranchement in Zeeuw-Vlaanderen met gietijzeren grenspalen en arduinen hulppalen. In Baarle werd vanwege de complexe enclave situatie de grens tussen grenspaal 214 bij Poppel en 215 bij Meerle over een lengte van 50 kilometer pas in 1974 vastgelegd. Hierdoor werd het zogenaamde “gat van Baal” pas na 130 jaar gedicht. Als aandenken aan dit feit, staat bij de Remigiuskerk in Baarle de “paal van Baal”, een symbolische grenspaal.
Deze foto van Paul mag wat donker zijn, zijn woorden waren helder!
Voorbeeld van prachtige natuur in de gensstreek.
Meestal mocht er in de buurt van de grens geen bebouwing mocht plaatsvinden, waardoor in de grensstreek geweldig mooie natuurgebieden zijn ontstaan. Wij genieten daar met Amalia in onze grote wandelingen ook regelmatig van. Maar ook met de fiets is het goed toeven in de natuur van de grensstreek.
Aandachtig gehoor.