Mei: Van alles te zien in Riel

Het gezegde ‘wie wat bewaard, heeft wat’ is wel erg letterlijk genomen door Rien en Eveline, die al ruim zestig jaar geen spullen meer weggooien, maar alles bewaren. In het Erfgoed Depot in Riel, een oude melkfabriek, hebben zij al de verzamelde spullen ondergebracht.

Met een 40-tal leden van Amalia gingen we zaterdag 25 mei 2013 daar een kijkje nemen. Om 9.00 uur vertrokken we vanaf het Heemhuis over het Bels Lijntje naar het Erfgoed Depot. Het was wel wat koud maar de zon scheen, dus prima fietsweer. We werden daar ontvangen met koffie en cake.

 

Rien gaf een boeiende inleiding over de bedoeling en de werking van het Depot: het is niet alleen een museum, waar je van alles kunt bekijken, maar je mag de spullen ook aanraken en beleven! Het Erfgoed Depot is op een breed terrein actief. Voor jong en oud zijn er themakisten met spullen uit het depot over bepaalde onderwerpen, maar ook workshops en arrangementen. Na de inleiding en een tweede kop koffie gingen we in groepen kijken en vastpakken. Het was inderdaad een enorme ervaring.

Ongelooflijk veel spullen zijn er naar onderwerp tentoongesteld en opgeslagen. Héél veel oude gebruiksvoorwerpen, maar ook muziekinstrumenten, motoren, een tentoonstelling over Bels Lijntje, een schoolklasje, een ziekenboeg, een bakkerij.…. Kortom te veel om op te noemen. We kwamen dan ook tijd te kort en hebben lang niet alles kunnen bekijken of vastpakken.  Reden genoeg om nog eens terug te komen op eigen gelegenheid naar Riel. Voldaan fietsten we een eind na 12.00 uur  met de wind in de rug weer terug naar Baarle. Het was absoluut de moeite waard.

Hieronder nog een aantal foto’s van ons bezoek aan het Erfgoed Depot.

Amalia werd persoonlijk welkom geheten.

De koffie was heerlijk!

De tentoonstelling over het Bels Lijntje met een rijdende trein in de vitrine.

Is dat niet een foto van het station in Boal?

Een hele wand met allerlei soorten blaasinstrumenten.

Eveline geeft uitleg over de blaasinstrumenten.

Rien geeft toelichting in één van de opslagruimtes van het depot.

Een kijkje in het klasje.

Een weefgetouw, waar af en toe ook nog op gewerkt wordt.

De bakkerij.

De ziekenboeg.

Er komt geen einde aan: hier stellingen waar allerlei spullen gerangschikt opgeslagen zijn.

Het Erfgoed Depot beslist de moeite van een bezoek waard!

Scroll naar boven