Valentijnlezing Grote liefdes uit de Grote Oorlog

Grote Liefdes in de Grote Oorlog 1
Heemkundekring Amalia van Solms uit Baarle-Hertog-Nassau zoekt voor haar WO1-lezingen altijd een verrassende benadering van het onderwerp. Op 14 februari 2016 is het weer zover. Dan vertelt de Brusselse journaliste Frieda Joris over haar boek ‘Grote Liefdes in de Grote Oorlog’.
 
In deze periode van herdenkingen worden alle mogelijke invalshoeken gebruikt om WO1 in kaart te brengen, vaak één en al ellende. Maar dit boek belicht aan de hand van dertien verhalen over liefde in tijden van oorlog het menselijke aspect. Liefde in haar meest diverse en onverwachte vormen. In pakkende verhalen die gestoeld zijn op getuigenissen. Aangevuld met prachtige illustraties, met passages uit brieven en dagboeken. Het is een totaal andere manier om naar een oorlog te kijken: hoe gruwelijk zo’n oorlog ook is, de liefde blijkt vaak veel sterker.
 
Grote Liefdes in de Grote Oorlog 2
 
Frieda Joris werkt al jaren voor de krant Het Laatste Nieuws. Voor haar journalistiek werk won ze de Vlaamse Journalistenprijs, de Dexiaprijs en de prijs voor Onderzoeksjournalistiek van de Vereniging van Vlaamse Journalisten. Daarnaast schreef zij een aantal boeken, waaronder het levensverhaal van Jo Lernhout. In ‘Roodborstje’ beschreef Frieda Joris haar eigen kleine oorlog tegen borstkanker, terwijl ze met ‘Ontboezemingen over borstkanker’ ervaringen van bekende en minder bekende Vlamingen met deze ziekte bundelde.
 
Grote Liefdes in de Grote Oorlog 3
 
Grote Liefdes…
Voor ‘Grote Liefdes uit de Grote Oorlog’ reconstrueerde Frieda de mooiste liefdesverhalen uit de Eerste Wereldoorlog.  Een paar voorbeelden? Zo is er het verhaal van een zwaargewonde soldaat uit Poperinge die in een Brits ziekenhuis dood wordt gewaand. Een jonge verpleegster die in het lijkenhuis passeert, ziet iets bewegen. Ze denkt dat het een muis is, maar kijkt toch onder het laken en ziet dat de soldaat wel degelijk een vinger beweegt. Zo redt ze zijn leven. Na dertien operaties wil hij maar een ding: haar weerzien en met haar trouwen.
 
Een zestienjarig meisje uit de Kempen trekt ’s nachts naar de Dodendraad om soldatenbrieven het land binnen te smokkelen en om jonge Vlamingen te laten ontsnappen. Ze wordt verraden en opgepakt door de Duitsers. Een jaar lang zit ze in de gevangenis van Turnhout opgesloten. Zij wordt er verliefd op de jongen die haar wekelijks eten bezorgt. 
 
Grote Liefdes in de Grote Oorlog 4
 
Wanneer een jonge vrouw onverhoopt zwanger raakt, doet zij alsof ze pas weduwe werd. Het verhaal van de Vlaamse Gabrielle Tally wordt geloofd, maar de vader van het kind is niet gestorven. Na de oorlog emigreerde hij naar Nieuw-Zeeland. Een kleinzoon van Gabrielle vindt postkaarten van zijn opa. En dat niet alleen: na honderd jaar vindt hij een hele familie! 
 
Ook is er het verhaal van een jongeman die gefusilleerd gaat worden. En er is de soldaat die werkt aan de ondertunneling van Duitse loopgraven en daarbij bedolven raakt, zodat hij de laatste brief van zijn geliefde niet meer zal lezen. Elk verhaal schetst een ander aspect van de oorlog. Sommige zijn dramatisch, anderen kennen dan weer een gelukkig einde.
 
Grote Liefdes in de Grote Oorlog 5
 
Valentijn
‘Amalia’ heeft deze opmerkelijke lezing niet toevallig geprogrammeerd op Valentijnsdag, zondag 14 februari 2016: ideaal dus voor een gezellige activiteit met twee! Bianca Francken, leerkracht accordeon van de Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen, zorgt bovendien voor een romantische muzikale omkadering, die de verhaallijn nog versterkt. 
 
De twee uur durende lezing gaat door in de aula van het Cultureel Centrum in Baarle en begint om 13.30 uur. U moet zich niet aanmelden of inschrijven. De toegang is gratis. Iedereen is welkom!
Scroll naar boven