geslaagde heemuitstappen

Op 10 juni staat de eerste heemreis naar Val Dieu en Luik op Amalia’s jaarprogramma. Nauwelijks is de inschrijving op gang, of de bus blijkt al vol te zitten. Ook de herhaling van deze daguitstap op 29 juli krijgt een grote belangstelling.

Abdij Val Dieu

 Val Dieu is een abdij van de Cisterciënzers. Sint Bernardus is de grote gangmaker geweest van deze kloosterorde. Diep in het dal van de Berwijnrivier ligt het prachtige abdijcomplex. Wij bezoeken het schitterend park, drinken koffie en eten een stevige koek in de vroegere paardenstallen, krijgen een mooie rondleiding in de gebouwen van twee Nederlands sprekende gidsen en gebruiken er een verzorgde lunch.

Dan gaan we door naar Luik waar we het ongelooflijk vormgegeven station Guillemins bewonderen. In twee groepen trekken we daarna door de stad waar Herman Janssen en Antoon van Tuijl ons gidsen langs bijzondere plekken. Een klein ‘rood lintje’ wordt gevormd door de vroegere Prinsbisschoppen. In het museum zien we hoe het bisdom Luik vroeger ook een stuk van ons heem omvatte, bekijken we het onmogelijk grote bisschoppelijke paleis en treffen we een monument aan waarin op krachtige wijze uitgebeeld wordt hoe de bevolking op zeker moment de machtige (kerk)vorsten negeerde.

Bisschoppenmonument
Bisschoppenmonument Luik

Bisschoppenmonument 2
Bisschoppenmonument Luik

Beide keren was de organisatie perfect, was het weer ons goedgezind en waren wij als deelnemers een beetje moe, maar heel tevreden.

Scroll naar boven