Zondereigen
Verdwenen kasteel in Zondereigen?
De Archeologische dienst Antwerpse Kempen (AdAK) gaat van 29 tot 31 maart 2010 op zoek naar een verdwenen motteburcht nabij Ginhoven in Zondereigen. Ze doen dit in samenwerking met de Universiteit Gent en de Heemkundige Werkgroep Zondereigen. Merkwaardig is dat de archeologen dit doen zonder ook maar één schop in de grond te steken… …
Het geheim van de Vossenberg opgehelderd?
Topografische kaart van Ginhoven (1916, verkend in 1894) Sinds het feestjaar 2001 is in Zondereigen een heemkundige werkgroep actief om de geschiedenis vast te leggen voor het nageslacht. Momenteel worden akkernamen op de kaart gezet. Tweemaandelijks wordt vergaderd ten huize van Herman Verhoeven (Zondereigen 76), waar tevens allerlei schenkingen in een archief worden bewaard. De…
Geschiedenis
1. Henricus van ‘Sonderheighen’ (1251, oudste vermelding) De oudste vermelding van Zondereigen treffen we aan in een Latijnse tekst uit het archief van de voormalige Sint-Michielsabdij van Antwerpen. Het oorspronkelijke cartularium is niet bewaard gebleven, wel een 14de eeuws afschrift op perkament. Het bevindt zich in het Rijksarchief te Antwerpen (St.-Michiels nr.3, p.104, dd.1355-1356): Omstreeks…
Kapelletjes
De St.-Jozefkapel werd opgericht door Jozef Nooyens, pastoor van Zondereigen tussen 1903 en 1915. Ze werd gemetseld op de plaats waar sinds het einde van de 19de eeuw de Oude Baan en de ‘nieuwe steenweg’ samenkomen. Tweemaal per jaar trok de processie door de Dorpsstraat naar deze plaats: zondags na sacramentsdag en met de kermis…
Wandeling
Zondereigenwandeling 6, 8, 10 of 14 KM Kleur van de wegwijzers : BLAUW Wandelduur : 2 à 4 uur Soort wandeling: Landelijke grensoverschrijdende wandeling, deels over verharde wegen, deels over zandwegen. Neem met kinderwagens zoveel mogelijk de verkortingen. Vertrekpunt: St.-Rumolduskerk in Zondereigen. De Zondereigenwandeling voert ons door de dorpskern naar schitterende open landbouw- en natuurgebieden.…