Deze website gebruikt cookies. Accepteer de cookies als u alle functionaliteiten van deze website wilt gebruiken.

Archeologie op het Limfa-terrein

Geschreven door Herman Janssen.

Tijdens het veldwerk voor het archeologisch onderzoek op het voormalige Limfa-terrein aan de Chaamseweg zijn veel middeleeuwse waterputten gevonden.
Limfa
Lees meer over het archeologisch onderzoek

Akkerprospectie, wat is dat?

Geschreven door Herman Janssen.

 

Image

Hieronder vindt u een overzicht van de gehanteerde werkwijze bij de akkerprospectie in Zondereigen:

Akkerprospectie in Zondereigen, een voorstelling

Geschreven door Herman Janssen.

Image

Zondereigen is momenteel op archeologisch gebied één van de best geprospecteerde zones in Vlaanderen. Er loopt een succesvol en tot buiten onze provinciegrenzen met grote belangstelling gevolgd archeologisch project. Tot ieders voldoening werken landbouwers, archeologen en leden van twee heemkringen daar nauw samen.

Akkerprospectie in Zondereigen, vondstenoverzicht 2004-2008

Geschreven door Herman Janssen.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van alle Zondereigense archeologische vondsten van de afgelopen jaren.

 

Akkerprospectie in Zondereigen, resultaten 2007

Geschreven door Herman Janssen.

Image

Nu het resultaat van de determinering door archeologen bekend is, blijkt overduidelijk dat 2007 een topjaar was. Dozenvol met vuurstenen en potscherven werden in Zondereigen van de akkers geraapt, alles samen goed voor… 1.204 vondsten.

Werkgroep archeologie weer aan de slag (2010)

Geschreven door Jef van Tilburg.

 

Op Zaterdag middag 27 maart 2010 is de werkgroep archeologie van Heemkundekring Amalia van Solms weer van start gegaan met het belopen van akkers. Dit maal van familie de Jong. Het is lente, de periode dat de boeren hun akkers weer gaan ploegen. Dan komt er weer van alles naar boven, waar natuurlijk ook archeologisch interessante zaken tussen kunnen zitten.

Akkerprospectie bij de Heimolen (2011)

Geschreven door Jef van Tilburg.

De werkgroep Archeologie heeft op zaterdag 28 mei 2011 een onderzoek gedaan op een akker bij de Heimolen in Baarle. De akkers tussen de Hoogstratensebaan en de Molenbaan zijn van archeologische waarde. Dus mocht verwacht worden dat er wellicht iets interessant te vinden was.

Opmerkelijke vondst in Zondereigen (1)

Geschreven door André Moors.

Image

In Zondereigen (kerkdorp van Baarle-Hertog) is zeer recent een opmerkelijke 10e en 11e eeuwse vondst gedaan. Deze geeft wellicht een nieuwe kijk op de ontstaansgeschiedenis van Zondereigen.

Opmerkelijke vondst in Zondereigen (2)

Geschreven door André Moors.

Image

Pijlpunt van rond het jaar 2.000 v.C. gevonden!
Opnieuw wordt vanuit de ‘heemkundige werkgroep Zondereigen’ een opmerkelijke vondst gemeld. Het betreft een stenen pijlpunt van het type ‘dennenboomspits’. Na de huisplaats uit de Middeleeuwen keren wij nu verder terug in de tijd: de overgang van de Nieuwe Steentijd naar de Bronstijd. Die situeert zich in onze streek rond het jaar 2.000 voor Christus.

Opmerkelijke vondst in Zondereigen (3)

Geschreven door André Moors.

Image

Vondsten Eerste Wereldoorlog
Maandag 29 januari 2007 was ik op pad voor het archeologisch akkeronderzoek in Zondereigen. Akkerprospectie levert niet elke keer handenvol eeuwenoude vondsten op. Welgeteld één vuursteenafslag uit de steentijd had ik gevonden na vier en een half uur zoeken op de slijkakkers van de Gelse Bergen. Toch mag ik terugkijken op een geslaagde dag dankzij dertig vondsten die niet eens een eeuw oud zijn…

Informatie over de website  Sociale media Onderhoud
Privacy verklaring  sm facebook 50sm twitter50sm dodendraad 50instagram 2 Service en onderhoud sk 50