Deze website gebruikt cookies. Accepteer de cookies als u alle functionaliteiten van deze website wilt gebruiken.

Akkerprospectie in Zondereigen, een voorstelling

Image

Zondereigen is momenteel op archeologisch gebied één van de best geprospecteerde zones in Vlaanderen. Er loopt een succesvol en tot buiten onze provinciegrenzen met grote belangstelling gevolgd archeologisch project. Tot ieders voldoening werken landbouwers, archeologen en leden van twee heemkringen daar nauw samen.

Akkerprospectie in Zondereigen, resultaten 2007

Image

Nu het resultaat van de determinering door archeologen bekend is, blijkt overduidelijk dat 2007 een topjaar was. Dozenvol met vuurstenen en potscherven werden in Zondereigen van de akkers geraapt, alles samen goed voor… 1.204 vondsten.

Werkgroep archeologie weer aan de slag (2010)

 

Op Zaterdag middag 27 maart 2010 is de werkgroep archeologie van Heemkundekring Amalia van Solms weer van start gegaan met het belopen van akkers. Dit maal van familie de Jong. Het is lente, de periode dat de boeren hun akkers weer gaan ploegen. Dan komt er weer van alles naar boven, waar natuurlijk ook archeologisch interessante zaken tussen kunnen zitten.

Opmerkelijke vondst in Zondereigen (2)

Image

Pijlpunt van rond het jaar 2.000 v.C. gevonden!
Opnieuw wordt vanuit de ‘heemkundige werkgroep Zondereigen’ een opmerkelijke vondst gemeld. Het betreft een stenen pijlpunt van het type ‘dennenboomspits’. Na de huisplaats uit de Middeleeuwen keren wij nu verder terug in de tijd: de overgang van de Nieuwe Steentijd naar de Bronstijd. Die situeert zich in onze streek rond het jaar 2.000 voor Christus.

Opmerkelijke vondst in Zondereigen (3)

Image

Vondsten Eerste Wereldoorlog
Maandag 29 januari 2007 was ik op pad voor het archeologisch akkeronderzoek in Zondereigen. Akkerprospectie levert niet elke keer handenvol eeuwenoude vondsten op. Welgeteld één vuursteenafslag uit de steentijd had ik gevonden na vier en een half uur zoeken op de slijkakkers van de Gelse Bergen. Toch mag ik terugkijken op een geslaagde dag dankzij dertig vondsten die niet eens een eeuw oud zijn…

Opmerkelijke vondst in Zondereigen (4)


Image

Groot nieuws vanuit de Gelse Bergen, waar een kampplaats ontdekt is uit het midden van de oude steentijd! Archeoloog Bart Robberechts had er in 2004 al twee afslagen gevonden. Tijdens ons vervolgonderzoek werden deze winter maar liefst zeventien vuurstenen objecten verzameld. Typisch voor die stenen was de zeer zware glans of patina, wat vaak wijst naar een grote ouderdom.