Archeologie op het Limfa-terrein
Tijdens het veldwerk voor het archeologisch onderzoek op het voormalige Limfa-terrein aan de Chaamseweg zijn veel middeleeuwse waterputten gevonden.
Lees meer over het archeologisch onderzoek
Tijdens het veldwerk voor het archeologisch onderzoek op het voormalige Limfa-terrein aan de Chaamseweg zijn veel middeleeuwse waterputten gevonden.
Lees meer over het archeologisch onderzoek
Hieronder vindt u een overzicht van de gehanteerde werkwijze bij de akkerprospectie in Zondereigen:
Zondereigen is momenteel op archeologisch gebied één van de best geprospecteerde zones in Vlaanderen. Er loopt een succesvol en tot buiten onze provinciegrenzen met grote belangstelling gevolgd archeologisch project. Tot ieders voldoening werken landbouwers, archeologen en leden van twee heemkringen daar nauw samen.
In de tabel hieronder vind je een overzicht van alle Zondereigense archeologische vondsten van de afgelopen jaren.
Nu het resultaat van de determinering door archeologen bekend is, blijkt overduidelijk dat 2007 een topjaar was. Dozenvol met vuurstenen en potscherven werden in Zondereigen van de akkers geraapt, alles samen goed voor… 1.204 vondsten.
Op Zaterdag middag 27 maart 2010 is de werkgroep archeologie van Heemkundekring Amalia van Solms weer van start gegaan met het belopen van akkers. Dit maal van familie de Jong. Het is lente, de periode dat de boeren hun akkers weer gaan ploegen. Dan komt er weer van alles naar boven, waar natuurlijk ook archeologisch interessante zaken tussen kunnen zitten.
In Zondereigen (kerkdorp van Baarle-Hertog) is zeer recent een opmerkelijke 10e en 11e eeuwse vondst gedaan. Deze geeft wellicht een nieuwe kijk op de ontstaansgeschiedenis van Zondereigen.
Pijlpunt van rond het jaar 2.000 v.C. gevonden!
Opnieuw wordt vanuit de ‘heemkundige werkgroep Zondereigen’ een opmerkelijke vondst gemeld. Het betreft een stenen pijlpunt van het type ‘dennenboomspits’. Na de huisplaats uit de Middeleeuwen keren wij nu verder terug in de tijd: de overgang van de Nieuwe Steentijd naar de Bronstijd. Die situeert zich in onze streek rond het jaar 2.000 voor Christus.
Vondsten Eerste Wereldoorlog
Maandag 29 januari 2007 was ik op pad voor het archeologisch akkeronderzoek in Zondereigen. Akkerprospectie levert niet elke keer handenvol eeuwenoude vondsten op. Welgeteld één vuursteenafslag uit de steentijd had ik gevonden na vier en een half uur zoeken op de slijkakkers van de Gelse Bergen. Toch mag ik terugkijken op een geslaagde dag dankzij dertig vondsten die niet eens een eeuw oud zijn…
Groot nieuws vanuit de Gelse Bergen, waar een kampplaats ontdekt is uit het midden van de oude steentijd! Archeoloog Bart Robberechts had er in 2004 al twee afslagen gevonden. Tijdens ons vervolgonderzoek werden deze winter maar liefst zeventien vuurstenen objecten verzameld. Typisch voor die stenen was de zeer zware glans of patina, wat vaak wijst naar een grote ouderdom.