Stemmige Kerstviering 20 december

Woensdagavond 20 december vierden wij weer onze jaarlijkse kerstbijeenkomst in de aula van het Cultureel Centrum Baarle. Deze was in een mooie kerststemming aangekleed en de aanwezigen konden gaan genieten van een fijne kerstviering.

DSC05152

 Tijdens een korte inleiding door Jan Willekens rinkelden er plotseling bellen en kregen we bezoek van de kerstman. Hij zou het eerste deel voor de pauze verder begeleiden. In zijn eerste toespraakje ging het vooral over de verder oprukkende digitale wereld. I-phone, smart-phone, i-pad e.d. gaan steeds meer onze wereld beheersen, allemaal niks voor de kerstman. Bedenk je op tijd, ga b.v. weer eens terug naar het gewone spelletjestijdperk van vroeger. Een tip had hij: bij de uitgang staat straks een grote ton, verlos je van je gsm of smart-phone, werp hem daar in. Juist voor de pauze vertelde hij nog over het fenomeen kerstman. Hoe oud is hij, waar komt hij vandaan, wat is het verschil met Sinterklaas? Dat laatste moet deze kerstman door omstandigheden zeker weten. Het was een mooi geschiedenisverhaal.

jan Willekens
Inleiding door Jan Willekens

Voorzitter Ad Jacobs als Kerstman
Jos Jansen vermomt als Kerstman

Antoon van Tuijl verzorgde daarna een stemmige bijdrage aan de viering, dit in de vorm van een tekenfilm, afkomstig uit Rusland. Het was mooi om te zien hoe ook een zogenaamde stomme film, niet ingesproken of ondertiteld, een prachtig beeld van kerstmis kan schetsen. Het kindeke Jezus in de kribbe, Jozef en Maria, de herders, de schapen en de koningen, ditmaal te paard, en alle anderen kwamen op een zeer mooie wijze in beeld. Een prachtig onderdeel van de avond.

Antoon van Tuijl
Antoon van Tuijl bedient de laptop voor een presentatie

Daarna was het de beurt aan Chat van de Heijning en Jack Verhagen. Chat met zijn trekharmonica en Jack met zijn zang zorgden er voor dat de aanwezigen mee gingen zingen en mee gingen deinen. Chat bracht ook nog een mooi verhaal, genaamd: ‘Onderweg zijn…. ‘. Onderweg zijn betekent o.a. bij iedere kruising opnieuw kiezen waarheen, het is anderen ontmoeten, het bestaat ook uit dromen en verrassingen, er helemaal voor gaan, hoe moeilijk dat soms ook is.

Chat vd Heijning
Chat van den Heijning en Jack Verhagen

Als laatste voor de pauze bracht Ria Willekens een gedicht van Willem Wilmink, ‘Als de lichtjes doven’. Kerstmis lijkt ons steeds vrede te beloven, maar de kanonnen dreunen weer als de lichtjes doven. Turk en Griek en Marokkaan, mogen die hier blijven? Mogen die hier ook bestaan of zal men ze verdrijven? Kerstmis doet ons telkens weer beterschap beloven, laat dan deze ene keer het lichtje niet weer doven.

Ria Willekens leest gedicht
Ria Willekens leest een gedicht

Tijdens de pauze was er weer het bekende kerstbrood, koffie en thee. Aan het einde van de pauze vertrok de kerstman, misschien moest hij nog wel ergens anders zijn. Kerstman, bedankt dat je dit jaar bij ons wilde zijn!

Ria Willekens helpt in de bediening
Ria helpt in de bediening

Het tweede deel van de viering stond in het teken van een prachtig kerstconcert, afgewisseld met enkele andere liederen. Het koor Young Voices uit Ulicoten stond garant voor een zeer in de smaak vallende uitvoering. De instrumentale begeleiding gaf een extra cachet aan hun optreden. Het daverende applaus vanuit de zaal was dik verdiend.

The Young Voices
The Young Voices

Na een afsluitend woord van Jan en het bedanken van alle vrijwilligers die op een of andere manier deze kerstviering mee hadden verzorgd was het tijd voor het warme worstenbrood en de glühwein. Na nog wat na gebuurt te hebben kwam er een einde aan een mooie kerstviering.
We gaan er volgend jaar weer voor!

Scroll naar boven