Speurtocht

Speurtocht naar Adrianus Schuurmans (* Castelre 26-8-1869, + Elbridge Township, Hart Michigan (USA))

Onlangs kreeg ik een vraag van ene Sherry Rought uit Amerika. Zij was op zoek naar informatie over haar grootvader die in 1911 naar Amerika verhuisde. Hij zou uit Baarle-Nassau moeten komen en een zoon zijn van Frank Schurmans en Johanna Nenks.

Maar beide personen kwamen niet als zodanig voor in mijn databank.
Wel een Franciscus Schuermans en Johanna Neeckx.
Hoe kom je er nu achter dat je hier het juiste ouderpaar hebt.
Ik heb nog even de email van Sherry er bij genomen. En las hier dat haar grootvader in 1911 vertrok vanuit Rotterdam op het schip de Noordam.
Het internet gaf al snel haar geheimen prijs en binnen geen tijd stond de passagierslijst op mijn scherm.

Samen met de geboortedatum en plaats bleek dat het het hier inderdaad om het echtpaar Schuurmans-Neeckx te gaan. Om nog meer zekerheid te krijgen, heb ik de naam van de vriend gezocht die hij ging opzoeken in Amerika. Het ging hier om Cornelis Schepers. Cornelis was net als Adrianus in 1869 geboren en woonde ook op de Schootsenhoek. Die plaats stond toen bekend als ‘wijk D nummer 15’ en Adrianus woonde op nummer 19. Dit moeten haast vrienden voor het leven zijn geweest.

Dit was dus de Adrianus die ik zocht. Het begin van een nieuwe stamboom dacht ik zo. Het eerste wat je doet is deze naam of die van zijn ouders opzoeken in je stamboomdatabank. En jawel hoor… De ouders zijn aanwezig. Die heb ik om de een of andere reden reeds eerder uitgezocht. Op dit moment sta ik daar niet verder bij stil en maak een stamboom voor Sherry en stuur die naar haar toe.
Zelden zo’n enthousiast emailbericht teruggekregen!
De hele familie, inclusief de vier nog levende kinderen van Adrianus, was verrukt over het goede nieuws uit the Netherlands.
Adrianus is geboren in 1869, hij verhuisde in 1911 naar Amerika en huwde daar in 1918 met de +/- 21 jarige Edith Veronica Golland. Vandaar dat hij op latere leeftijd alsnog 8 kinderen kreeg, welke ook nog zeer goed, hoewel op leeftijd, nog in leven kunnen zijn.
Adrianus overleed in 1959 op 89 jarige leeftijd.

Dit was de speurtocht voor deze keer dacht ik zo.
Tot dat ik het volgende verzoek kreeg van Sherry. “Is er nog wat bekend over het ouderlijke huis en of woonomgeving?”

Een lastige klus. Je moet namelijk weten dat de straatnamen en huisnummers van heden niet overeenkomen met die uit de periode 1880-1920.
In die tijd maakte men gebruik van wijkletters en binnen de wijk een eigen huisnummerset.
Meer informatie over de woonplaats van personen kun je terug vinden in het bevolkingsregister.
Dit register volgde de volkstellingen op, zoals die gedurende de afgelopen eeuwen werden opgemaakt. Het oudste bevolkingsregister van Baarle-Nassau is dat van de periode 1840-1860.
In dit register vinden we veel over de personen en gezinnen die op een bepaald adres wonen. Zoals: geboortedatum, plaats, maar ook religie, beroep, alle kinderen, soms straatnaam en huisnummer, eventueel het overlijden van een van de gezinsleden.

De bevolkingsregisters van voor 1840 waren niet zo compleet. En worden dan ook vaak volkstellingen genoemd. De meest bekende was wel die van 1811 van Baarle-Nassau en die van 1796 van Baarle-Hertog en van Zondereigen.
In het bevolkingsregister, periode 1880-1900, vinden we de familie Schuurmans terug in wijk D nummer 24. Het was eerst nummer 19, toen 21 en daarna 24.
Misschien enigszins ingewikkeld deze huisnummersystematiek. Voor hen die daar meer interesse in hebben, klik hier.
Tot zover weet ik dus dat de familie woonde in wijk D op nummer 19 (later 24).
Uiteindelijk eindigt de familie op nummer 35-37. En dat huis staat er nog.
Image

Scroll naar boven