Renovatie van de Dodendraadreconstructies

Dodendraad02Samen met de technische dienst van de gemeente Baarle-Hertog en met financiering van Erfgoed Noorderkempen realiseert onze heemkundekring de renovatie van de twee dodendraadreconstructies in Zondereigen (Baarle-Hertog). De palen zijn na respectievelijk tien en vijftien jaar in de grond dringend aan vervang toe.

Zowel het Vredesmonument de Dodendraad als de reconstructie bij het schakelhuis worden nog altijd druk bezocht. Tweejaarlijks worden alle basisschoolklassen van Baarle, Zondereigen, Ulicoten en Weelde-Statie er een volledige dag rondgeleid ter gelegenheid van het project De Vredesdagen. Het betreft meer dan 200 leerlingen. Uit de verre omgeving komen het hele jaar door klassen de Eerste Wereldoorlog gedenken, zowel groepen uit het basisonderwijs, het middelbaar onderwijs als het volwassenenonderwijs. Deze rondleidingen worden telkens voorafgegaan door een powerpointpresentatie. Allerlei verhalen en gebeurtenissen worden zo bewaard en verteld. De dodendraad is een begrip geworden.

Logo Erfgoed Noorderkempen

De reconstructies worden vaak bezocht door wandelaars en fietsers. Tal van routes lopen er langs, waaronder de dodendraadroute en het dodendraadpad. Kortom, de reconstructies moeten blijven! Alle palen worden vervangen, de draden en isolatoren worden hergebruikt. Half maart 2023 zijn de werken klaar.

Dodendraad06
Scroll naar boven