Realisaties

zondereigen 4Actief sinds 2001.

Op initiatief van onze vereniging werd met de medewerking van de plaatselijke bevolking en heemkundekring Marcblas (Merksplas) in 2001 het 750-jarig bestaan van Zondereigen gevierd. Toen verscheen het fotoboek “Een eeuw Zondereigen” en bij het afsluiten van het feestjaar werd samen met Marcblas een permanente werkgroep voor Zondereigen opgericht. Eén van de sterke punten van de werkgroep is dat bij alle initiatieven zoveel mogelijk de gehele gemeenschap wordt betrokken. 

Er werd gestart met een groot onderzoek naar akkernamen, welke vastgelegd worden op een gedetaileerde kaart. Hierdoor blijven ze alvast bewaard.

Augustus 2004 organiseerde de werkgroep een driedaagse busreis naar de Westhoek met als onderwerp  ”In de voetsporen van Pater Ladislas”. Over pater Ladislas Segers is veel documentatie vergaard. Zijn biografie kunt u lezen op deze website.

In oktober 2004 werd medewerking verleend aan de tentoonstelling Den Oorlog Verklaard. Later volgden nog organisaties als de Erfgoeddag (2006).

In de nis van de parochiezaal werd opnieuw een Heilig Hartbeeld geplaatst.

De groep was jarenlang bezig met een archeologisch onderzoek. Akkers werden waar mogelijk bewandeld. Daarbij werden vuurstenen en potscherven opgeraapt en meegenomen. Alle vondsten werden nauwkeurig gelocaliseerd. Professionele archeologen kwamen jaarlijks langs om de vondsten te bestuderen. Alle vondsten werden gemeld aan de archiefbank van Vlaanderen en blijven bewaard in Zondereigen. Mede door onze werkgroep is Zondereigen is één van de best gedocumenteerde regio’s in Vlaanderen op archeologisch gebied.

Er is ook een eigen studie gepubliceerd over de Vossenberg, een oude kasteelmotte (heuvel). 

Samen met de Baarlese V.V.V. werd een cultuurhistorische wandeling uitgestippeld en gedocumenteerd voor de gidsen.

In 2008 is “De dodendraad” als herinnering uit de eerste wereldoorlog in Zondereigen gerealiseerd. Er is een educatiefpakket voor de hoogste klassen van de basisscholen over dit onderwerp samengsteld. De werkgroep organiseert sindsdien het ene jaar vredesdagen en het andere jaar archeologische dagen voor de leerlingen van basisschool.

Vredesdagen voor de leerlingen van de basisschool.

 

Image

Archeologische dag in basisschool De Horizon

In 2009 werd een glas-in-loodraam ter ere van pater Ladislas Segers in de St.-Rumolduskerk in Zondereigen ingewijd.

In 2013 werd een groots project gerealiseerd ter voorbereiding van WO1-herdenking 2014-2018. Op het programma stonden een zesdelige cursus en de publicatie van een boek, beide met de titel “Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens”. Er kwam een Dodendraadfietsroute en twee WO1-wandelpaden, met reconstructies, infoborden, ingesproken verhalen en folders. Meer uitleg hierover vindt u op de website www.dodendraad.org

Image

Gevonden schrabber uit het midden van de oude steentijd

 

Image

Gevonden dennenboomspits uit de late bronstijd

Scroll naar boven