Preventiemaatregelen

Heemkundekring Amalia van Solms respecteert de veiligheidsregels met het oog op de bescherming van haar leden en neemt daarom onderstaande preventieve maatregelen:

 

– Het is in de huidige omstandigheden van belang dat we groepen beschermen die een hoger risico hebben op een ernstige COVID-infectie. De veiligste manier is hen voorlopig niet te betrekken bij de heropstart. Amalia raadt hen tijdelijk af om een vergadering of bijeenkomst bij te wonen. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van de organisatie én van het individu om het risico bespreekbaar te maken, goed in te schatten en ernaar te handelen. De experten benoemen 2 belangrijke risicogroepen: senioren (65+) en personen met een ernstige onderliggende medische aandoening (bv. hart-, long- of nieraandoeningen en verlaagde immuniteit). Het risico is sterk afhankelijk van de aard en de complexiteit van de onderliggende problematiek en wordt best met de behandelende arts besproken.

– Personen die ziek zijn of de laatste zeven dagen klachten hebben gehad die aan een COVID-infectie doen denken, mogen niet bij de vergadering aanwezig zijn. Ook als er in de naaste omgeving (de partner of het gezin) ziekte of ziektesymptomen zijn (geweest), wordt de deelname tijdelijk verboden.

– De lokalen zijn ingericht volgens de best mogelijke schikking in functie van de preventiemaatregelen. Respecteer een afstand van anderhalve meter. In elke kamer hangt een blad met het aantal toegelaten personen. Het maximale aantal aanwezigen bedraagt:
* Benedenzaal (BiDoc): elf personen zittend (of vier rondlopend)
* Huiskamer: vijf personen zittend (of twee rondlopend)
* Keuken: drie personen zittend (of één rondlopend)
* Documentatiekamertje: één persoon rondlopend
* Inkomhal: één persoon rondlopend
* Bovenzaal (genealogie): vijf personen zittend of twee rondlopend
* Raadzaal: zes personen zittend of twee rondlopend
* Japanse kamer: één persoon rondlopend

– Van de aanwezigen wordt verwacht dat ze de verantwoordelijkheid opnemen om het nodige te doen opdat de veiligheid van iedereen zoveel mogelijk gewaarborgd is. Mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen worden sterk aanbevolen en moeten gebruikt worden indien de regels van de sociale afstand niet kunnen worden nageleefd. Breng zelf een mondmasker mee. Was voldoende uw handen met water en zeep of met ontsmettende handalcoholgel. Hoesten of niezen doe je in een zakdoek of in je elleboogholte. Gebruik papieren zakdoeken en werp ze na het eerste gebruik weg. Bij de lavabo liggen papieren wegwerpdoeken om de handen af te drogen.

– Wie ziek wordt binnen de 14 dagen na een bijgewoonde vergadering of bijeenkomst, moet dit melden bij de algemene coronaverantwoordelijke: Herman Janssen, tel. +32 485 522296.
U kunt bij hem ook terecht wanneer u vragen over uw veiligheid heeft. Zo nodig moet een besmette persoon medewerking verlenen aan de contact-tracing. Met dit doel voor ogen worden aanwezigheidslijsten ingevuld en dertig dagen bijgehouden.

– Er wordt visueel materiaal voorzien om de aanwezigen aan de maatregelen te herinneren. Een looplijn, een aparte inkom/uitgangdeur en richtingwijzers zijn bij vergaderingen niet nodig omdat mensen niet in tegengestelde richtingen stappen. Bij vergaderingen en bijeenkomsten zijn ook geen maatregelen ter hoogte van de flessenhalzen nodig (inkomhal, toilet met gangetje ernaartoe, de trap en rondom alle tafels). De aanwezigen blijven namelijk zoveel mogelijk zitten. Er wordt niet rondgelopen tijdens de vergadering of bijeenkomst.

– We voorzien drank (koffie, thee, water), maar geen etenswaren. De drankjes worden zoveel mogelijk door dezelfde persoon ingeschonken. Glazen, kopjes en schoteltjes worden in heet water afgewassen, met veel afwasmiddel. Na het afdrogen worden de keukenhanddoeken in de was gegooid. Lokalen worden voor en na de vergadering of bijeenkomst goed verlucht door het openzetten van de twee buitendeuren. Alle binnendeuren (behalve de toiletdeur) staan constant open. De uitwisseling van materialen en gebruiksvoorwerpen tijdens de vergadering wordt zoveel mogelijk beperkt. Het doorgeven moet bovendien op een veilige manier gebeuren.

– Het ontsmetten van veelgebruikte contactoppervlakten (zoals deurklinken, thermossen, waterkranen, lavabo’s, doorgegeven voorwerpen, het toilet, enzovoort) is niet nodig omdat er voldoende dagen tussen de vergaderingen of bijeenkomsten zijn. Zo niet dient er ontsmet te worden. Het nodige materiaal hiervoor staat in de keuken.

Scroll naar boven