Juni: Prachtige heemreis

Ontvangst met koffie en gebak

Op zaterdag 20 juni vertrokken 66 leden van Amalia met de bus naar het Historisch Openluchtmuseum in Eindhoven. Het weer was schitterend en de fotograaf van de Gazet van Antwerpen kwam bij het vertrek een foto nemen. In Eindhoven werden we in de laatmiddeleeuwse herberg ‘Den Bonten Os’ ontvangen met koffie of thee en een puntje dadeltaart. ’s Middags werd daar ook een lunch geserveerd. 

 
Ook de lunch was heeeerlijk!
 
In Eindhoven gingen onze bestuursleden  Lia van Gils en Jan Willekens de toegang voor de groep regelen en zij noemde het deelnemersaantal van 66. “Zo,” zei de dame achter de kassa, “dan hebben jullie wel een grote heemkundekring”, waarop Lia en Jan zeiden, dat de andere 1100 leden nog maar niet meegekomen waren. ”Dat is maar goed ook,”  zei de dame, “want dan hadden we hier echt een probleem gehad.”  Leuk toch om weer eens te horen, dat we uitzonderlijk grote heemkundekring hebben.
 
Het openluchtmuseum bestaat uit een reconstructie van het ijzertijddorpje ‘Eversham’ (750 – 50 v. C.), een hoeve uit de volle middeleeuwen (900 – 1200 n. C.) en het laatmiddeleeuwse stadje ‘Endehoven’ (1200 – 1500 n. C.). Tijdens de weekenden en vakanties komt het museum tot leven en nemen historisch geklede bewoners de bezoekers mee terug in de tijd. Jan Willekens en Ad Jacobs hadden voor ons een geleid bezoek geregeld. Zo kom je veel dingen te weten die je als individuele bezoeker helemaal ontgaan.

 


IJzertijd dorp

Historisch hoekje


IJzertijd boerderij


Uitleg tijdens het bezoek.

We waren bijvoorbeeld getuige van het ‘vuur slaan’. Met een ijzeren vuurslag klopte de gids op een vuursteen. De gensters sprongen kwistig in het rond, maar het materiaal uit de tondeldoos wou niet ontvlammen. Het was destijds niet eenvoudig om vuur te maken!
 
Vuurslaan …..


Een boeiende belangstelling.

 
In het ambachtshuis zagen we een tinbewerker in actie. Hij smolt het erts in een vuurtje om het vervolgens in een mal te gieten. Verder maakten we in het museum onder andere kennis met een leerbewerker en een handwerkster.

Tinbewerker


Leerbewerker.


Handwerkster

En bij het open vuur werd brooddeeg gekneed. Onze leden keken vol belangstelling toe. Zo zag ons heem er vele eeuwen geleden uit! Dat heeft het vooronderzoek voor de aanleg van de rondweg onlangs nog duidelijk aangetoond. En in Zondereigen worden jaarlijks dozenvol vuurstenen uit de prehistorie en potscherven uit de middeleeuwen van de akkers geraapt!
 Brooddeeg kneden bij het open vuur


Brooddeeg kneden


Belangstellende leden.

Veel aandacht ging ook naar de medische tuin en de middeleeuwse groentetuintjes.
 


 

En zoals altijd bleef er voldoende tijd voor een babbeltje.

Na de middag brachten we een geleid bezoek aan de heemtuin ‘frater Simon Deltour’. Op ongeveer drie hectare zijn twintig typische landschappen uit de Kempen en de Meierij aangelegd. Zo vonden we midden in Eindhoven een stukje Brabant, waar we in alle rust konden wandelen en genieten van de prachtige natuur. Fraaie wandelpaden leidden ons langs graslanden, wilgenstruwelen en een prachtig gelegen meander, waar we op een kikkerconcert getrakteerd werden. Het heempark is vanuit het niets door enthousiaste natuurliefhebbers aangelegd. Het begon met een groep van acht mensen die in 1982 de eerste voorbereidingen deden. Dit jaar wordt dus de 25ste verjaardag van de tuin gevierd. Onder de bezoekers waren de meningen over deze tuin verdeeld. Wat voor de ene natuur is, is immers onkruid voor de andere. Ieder bleek zijn eigen ideeën te hebben over hoe een tuin eruit hoort te zien. Vast staat dat wij heerlijk wandelden door de instructietuin met meer dan 400 verschillende planten. Overigens bezoeken elk jaar zo’n 15.000 mensen dit heempark. Een vaste groep van zo’n vijftig vrijwilligers staat in voor het onderhoud. Na een bezoek aan de Genneper hoeve en een terrasje in Oirschot, waar een rijdende beiaard concerteerde, keerden we tevreden heemwaarts.

 


 

De volgende heemreis is op woensdag 11 november 2009 gepland en brengt ons naar de ‘poppy parade’ in Ieper (een internationaal getinte herdenkingsplechtigheid ter gelegenheid van de wapenstilstand in 1918, met o.a. de Last Post bij de Menenpoort) en naar de Dodengang en de IJzertoren in Diksmuide. Inschrijven kan kort na de vakantie.

Scroll naar boven