‘GRENS WORDT WEER GRENS’

De Coronacrisis zorgt voor verschillen in regelgeving tussen België en Nederland. Dat levert vooral in Baarle bizarre situaties op, situaties die soms werkelijk waar niet uit te leggen zijn. In de regionale en landelijke dagbladen van zowel Nederland als België staat er elke dag wel een verhaal over.

Baarle Grens 26 maart 2020 DSC07650 002
Het fietspad van het Bels Lijntje is op de grens afgesloten

Het is zeker niet voor het eerst dat de grens – en dan vooral onze enclavegrenzen – voor bijzondere situaties zorgen. Denk maar aan de positie van Baarle-Hertog tijdens Eerste Wereldoorlog en de verhalen die Amalia recent heeft opgetekend over de voedseldistributie in Baarle tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Van meer recenter datum zijn de ziekte-uitbraken in de landbouw die overheden noopten tot regelgeving en grensafsluitingen. Voorbeelden zijn de varkenspest in 1997, het mond- en klauwzeer in 2001 en de ophokplicht enkele jaren later. Dat speelde langs de hele grens, maar zorgde juist in de Baarlese enclavesituatie voor bijzondere verhalen zoals ook nu de coronacrisis doet.
Veel leden van Amalia hebben die tijd meegemaakt, hebben er nog herinneringen aan. Amalia is heel benieuwd naar uw persoonlijke verhalen: hoe heeft u die vroegere situaties ervaren, welke herinneringen heeft u eraan, weet u zich nog bijzondere voorvallen te herinneren, over extra werk maar misschien ook wel – zeker achteraf – leuke verhalen.
Ook uw persoonlijke anekdotes over de huidige coronacrisis zijn welkom.

Amalia wil die verhalen graag publiceren in de komende Van Wirskaante. Dat hoeven zeker geen lange verhalen te zijn, ook korte anekdotes zijn van harte welkom.
Heeft u een tip of een verhaal, laat het ons weten. Ook foto’s die passen bij uw verhaal, kunnen we goed gebruiken. U kunt bellen met:
Harry Benschop 06-12498305 (of 013-5902960)
Herman Janssen 014-634077
Zij spreken dan met u af hoe verder. Als u uw verhaal via de telefoon vertelt, willen zij het met plezier voor u optekenen. Maar u mag het ook zelf op papier zetten.
U kunt ook per mail een reactie sturen aan de redactie van Van Wirskaante via vanwirskaante@amaliavansolms.org. Dan wordt er vanuit Amalia contact met u opgenomen.
Uw reacties zien we graag vóór 18 april tegemoet, dan kan het nog worden meegenomen in het volgende nummer van Van Wirskaante dat begin juni verschijnt.

Scroll naar boven