September: Open Monumentendag

Image

Enthousiaste deelnemers!
De Open Monumentendag op zondag 9 september is een doorslaand succes geworden.
Meer dan negentig deelnemers hebben kennisgemaakt met zo’n veertig monumentale woningen (gemeentelijk of rijksmonument) en enkele schiterende tuinen in Baarle en Ulicoten.Tijdens en na afloop van de fietstocht van achttien km was vaak te horen: nooit geweten dat er in Baarle zulke mooie woonhuizen zijn. En die tuinen, zo spraken de deelnemers, zo groot en zo mooi!
Kortom, deze activiteit was een schot in de roos en daar zijn we als Amalia heel erg blij mee. Verderop in dit artikel ziet u een foto-impressie van deze dag.

Image
Image
Image
Image
Image

Image

Om 13.00 uur vertrokken de deelnemers aan het Heemhuis. Vanwege het grote aantal, werd de groep in tweeën gesplitst. Een groep ging op pad met Herman Janssen als gids. De andere groep sloot zich aan bij André Moors.
Via Baarle-centrum en Loveren werd er gefietst naar Ulicoten, waar genoten werd van een rustpauze bij ‘De Kluis’. Vervolgens reden we verder langs de Maaijkant en de Oude Bredasebaan naar Boschoven en Baarle-centrum.

Image
Image
Image
Image

Onderweg was het constant genieten. In Baarle viel het huis en de bijbehorende fraaie tuin van de fam v.d. Zanden (voormalige woning van dr. Jos Govaerts) aan de Pastoor de Katerstraat erg in de smaak.

Image
Image
Image

Maar echt groot was de verrassing toen een bezoek werd gebracht aan het huis en de tuin in de Burg. van Gilsestraat waar vroeger burgemeester van Gilse en dr. Bloem woonden. En aan de andere kant in de Burgemeester van Gilsestraat, in de renaissancetuin van dr. Bloem, moesten de deelnemers zelfs met zachte dwang gesommeerd worden weer verder te fietsen. Zo mooi vond men het er!

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

In Ulicoten werden we in de woning van Ad en Anita van Tilburg wel heel gastvrij ontvangen.

Image
Image
Image
Image
Image

Ad en Anita hebben de oude pastorie aan de Dorpsstraat fraai opgeknapt en wonen er met erg veel plezier. Menig deelnemer aan deze Open Monumentendag stak er zijn bewondering niet onder stoelen of banken. De pastorie met die typische hoge plafonds, prachtige hal en heel veel glas-in-lood, is erg smaakvol ingericht. Die deed ons nog echt denken aan de vroegere pastorie.

Image
Image

Een ander hoogtepunt van de fietstocht was ook ons bezoek aan de spoorwachterswoning op Boschoven 1, de voormalige boerderij en Vlaamse schuur op Boschoven 6 en de voormalige boerderij uit 1636 op Boschoven 8.

Image
Image
Image
Image
Image

Boschoven is een buurtschap die door velen terecht wordt beschouwd als een van mooiste buurtschappen van Baarle. Een buurtschap die cultuurhistorisch en landschappelijk van zeer grote waarde is. Een buurtschap dus, waar we als inwoners en politici van Baarle trots en zuinig op moeten zijn.

Image
Image

Omstreeks 17.30u kwam een einde aan deze geslaagde Monumentendag. Voor iedere deelnemer was er nog een mooie brochure met ruim zestig kleurenfoto’s van de bezochte veertig panden. In die brochure zijn alle panden uitvoerig beschreven op hun monumentale betekenis.

Beste deelnemers, erg bedankt voor jullie enthousiasme en aandacht. Daar doen we het voor. En die veertien mensen die deze middag lid werden van onze vereniging, hartelijk welkom!

 

Scroll naar boven