OP BEZOEK BIJ DE GOOLSE HEEMKUNDEKRING

Voorzitter Jan van Eijck van de Goirlese heemkundekring De Vyer Heertganghen ontving zaterdag 15 juli een dertigtal leden van Amalia op hun heemerf. Op de fiets waren we over het Bels Lijntje naar Goirle getrokken.

23.00 grote schuur heemerf de schutsboom goirle

Op het midden in het dorp gelegen heemerf – een prachtige ‘groene’ plek bij de molen – staan de nodige gebouwen, allemaal in eigendom van de heemkundekring. Smakelijk vertelde Van Eijck hoe de heemkundekring (met zo’n driehonderd leden) dat financieel rondkrijgt. “Een gebouw voor de spreekwoordelijke gulden in eigendom verkrijgen is één. Maar dan zorgen voor het onderhoud is twee.” Gelukkig beschikt men in Goirle over een leuke groep technische mensen: timmerlieden, maar ook ‘tuinmannen’ die de grote tuin op het heemerf perfect weten te onderhouden. De rieten daken van de grote schuur en het weefhuisje – de laatste is nog maar enkele maanden geleden gedekt – leverden een kostenpost op van tachtig mille. “Dat is gelukt, dankzij medewerking van een particulier én de gemeente. En het heeft er ook nog eens voor gezorgd dat de relatie met de gemeente is verstevigd, in de zin dat de heemkundekring bij veel onderwerpen die in de gemeente spelen, nu serieus wordt betrokken.”

23.01 voorzitter Jan van ijck van De Vyer Heertganghen
Voorzitter Jan van Eijck heet ons welkom

23.02 aan de koffie bij hkk De Vyer Heertganghen
Ontvangst met een kopje koffie bij De Vyer Heertganghen

23.02a ontvangst in de schuur Vyer heertganghen
In de grote schuur

23.03 heemerf de schutsboom
De werklieden van De Vyer Heertganghen hebben nog niet de tijd gevonden om de letters op de onderste (vervangen) plank opnieuw in te tekenen

23.04 tuin heemerf de schutsboom Goirle
De tuin wordt ook zelf onderhouden

23.05 ballenfrutten 
Amalia weet nu waarom Goirle ‘Ballefruttersgat’ wordt genoemd

In het museum (en buiten) deed ‘onze’ Karel van der Vloet de Goolse gidsen versteld staan van zijn kennis van letterlijk alle voorwerpen die er waren uitgestald én over het gebruik ervan: van het gereedschap voor het maaien en de wanmolen tot de hondenkar en krik. Aan één stuk kwamen ze geen van allen uit. Het zou een disteltrekker moeten zijn, maar er zat ‘geen beweging’ in dit stuk gereedschap. Ook het raadsel van de aan de snijzijde van de snijbonenmolen bevestigde slinger werd nog niet naar tevredenheid opgelost.

23.06 archeologische vondsten in de laden
Archeologische vondsten zijn in enkele laden opgeborgen

23.07 aandrijving wanmolen heemerf goirle
Aandrijving van de wanmolen binnen

23.08 gereedschap De Vyer Heertganghen
Veel aandacht voor het vele gereedschap

23.09 hondenkar De Vyer Heertganghen
Er moest een bak voor het water op de hondenkar worden meegenomen

In het weefhuisje werd duidelijk hoe de Goolse geschiedenis te maken heeft met de textielindustrie. Nu een plaats van rond de 20.000 inwoners, enkele eeuwen geleden ontstaan uit vier buurtschappen langs de Leij. Aan deze vier heertganghen heeft de heemkundekring ook zijn naam ontleend.
Het napraten was voorzien op het terras van Den Overkant in Riel. Het vele lawaai van een trouwfeest verhinderde dat, maar het door het heem aangeboden drankje liet zich daarom niet minder smaken. Het was een perfecte dag voor een fietstocht. Amalia bedankt De Vyer Heertganghen voor een goed verzorgde middag. Voorzitter Ad Jacobs onderstreepte in zijn slotwoord de goede onderlinge contacten tussen beide verenigingen. Vanzelfsprekend is de Goolse heemkundekring welkom in Baarle voor een tegenbezoek.

23.10 wevershuisje goirle met waterput
Waterput bij het weefhuisje

23.11 In het kleine wevershuisje Goirle
Het was maar klein in het wevershuisje

23.11a weefgetouw wevershuishuisje goirle
In de kamer van het wevershuisje staat nu een (werkend) weefgetouw

23.12 doektrekband weefhuis Goirle
Doektrekband om de sterkte te testen

23.13 kaart goirle 1735
Er heeft ooit een watermolen in Goirle gestaan (links van de kerk)

Scroll naar boven