
In 2001 begint Antoon van Tuijl (1939) zijn vervroegde pensionering – na veertig werkjaren in het middelbaar onderwijs – met een voettocht naar Santiago de Compostela. Honderd wandeldagen later keert hij rijk aan ervaringen met de bus terug naar zijn woonplaats Baarle-Nassau.
Die ervaringen houdt hij niet voor zich. Er verschijnt een fraai verslag in boekvorm, geïllustreerd met een honderdtal aquarellen die hij onderweg maakte. (‘Vrij zijn op het ritme van je voeten’, Uitg. Em. de Jong, ISBN nr. 978-90-73705-09-8).
Met de diapresentatie die hij van zijn tocht samenstelt, verzorgt hij ruim tachtig spreekbeurten. Santiago blijft leven, zodanig zelfs dat het
plan groeit een tweede keer op weg te gaan. Wie hem vraagt waarom hij de grote tocht opnieuw wil ondernemen, krijgt geen helder antwoord. Hij kan de drang om weer te gaan zelf niet verklaren, maar hij gaat!
Op de eerste lentedag van 2007 doet een grote groep familieleden en vrienden hem uitgeleide. Antoon is weer onderweg en beschrijft wekelijks zijn belevenissen in het regionale ‘Ons Weekblad’. Zo kan het thuisfront hem volgen. Zijn dagboek vult hij met pentekeningen van allerlei zaken die hem
onderweg opvallen. Vooraf liet hij weten een half jaar uit te trekken voor zijn pelgrimage. Hij heeft namelijk het plan opgevat ook de terugtocht te voet af te leggen.
Op 15 juni bereikt hij gezond en wel de Jacobsstad in Galicië. Hier vindt hij het antwoord op de vraag: ‘Waarom een tweede keer?’ In Santiago is het verhaal voor de pelgrim niet af, ervaart Antoon. Hij vervolgt zijn weg naar het drie dagmarsen westelijker gelegen Finisterra en gaat dan noordelijk naar Muxia. Daar ervaart hij dat alle symbolen en legenden van deze pelgrimage hun plaats gekregen hebben.
Hier is de pelgrimstocht compleet en kan hij tevreden aan zijn terugtocht beginnen. Hij zoekt zijn weg langs de Spaanse noordkust, gaat via de Franse kust noordwaarts, voluit genietend van natuur en cultuur en van de vele boeiende ontmoetingen.
Op 28 augustus komt een grote groep lezers van zijn wekelijkse verhalen hem tegemoet en viert met hem zijn behouden thuiskomst.
Het boek in te zien in onze bibliotheek in het heemhuis of gratis te downloaden voor eigen gebruik.