Juli: Ommetje Boshoven als avondwandeling

In de zomer organiseert Amalia jaarlijks een avondwandeling. Al enkele keren moesten we in voorgaande jaren met paraplu’s op stap of werd de wandeling uitgesteld vanwege de regen. Dit jaar waren de Weergoden ons goed gezind. We vetrokken op donderdag 19 juli 2012 met 20 liefhebbers in auto’s naar de Kapel van Boshoven. Vandaar leidde Antoon van Tuijl ons over een ingekort ommetje Boshoven.

We staken de Baarleseweg over en liepen langs de huizen van de buurt Boshoven. De buurt wordt al genoemd in het jaar 1312 en had vroeger een Frankische driehoek. Een driehoekig stukje op de plaats waar drie wegen bij elkaar komen. We liepen via een zandpad naar een laantje, dat uitkomt op de Dekt. De houtwallen en een graanveldje zijn daar aangelegd om een vogel, die met uitsterven bedreigd wordt, de ortolaan (familie van de geelgors), weer een leefomgeving te geven. Dat alles natuurlijkk in de hoop dat de vogel weer terugkomt. Op dit punt stonden we op een waterscheiding. Aan de Alphense kant loopt het water naar een waterloopje bij Terover: het riviertje de Donge. Terover komt van “ter oever”. Aan de andere kant loopt het water naar de Strijbeekse beek. Beide riviertjes monden uiteindelijk uit in de Maas.

We lopen verder en komen weer terug bij de Baarleseweg op de plaats die in de volksmond nog steeds “meske vermoord” wordt genoemd. Op die plaats is inderdaad een moord gepleegd op Jana van Tilburg uit Alphen in 1872. Verder is merkwaardig dat de grond daar ter plekke lijkt op de Limburgse löss. Er werd daar tarwe gekweekt, die het normaal gesproken slecht doet op onze droge Brabantse zandgrond.

We wandelen verder naar de Venweg, duidelijk lager gelegen, waar de naam Ven ook op wijst. Het verschil in hoogte tussen de Dekt en de buurt van de Venneweide bedraagt ca 5 meter.


 

We steken het fietspad over en wandelen over een prachtig pad naar een oude verbindingsweg van Baarle naar Gilze. Het pad is aan de Baarlese kant op voorstel van de werkgroep “Geen nummers maar namen” genoemd naar de Happens, een historische naam in het Alphen. Niet duidelijk is wat de naam betekent. Het pad doorkruist de Kwaalburgse heide. De oorspronkelijke bewoners hadden hout nodig om te stoken, dus werden de bomen gerooid. Ook werd het gebied gebruikt om vee te laten grazen, waardoor de jonge scheuten van bomen werden opgegeten. Zo begon het gebied te verschralen en ontstond heide. Vanaf 1860 werd dennen geplant voor de mijnbouw. Later is het gebied ontgonnen tot landbouwgrond.

We wandelen verder en komen zo in een dennebossen. In het bos ligt de een ringwalgrafheuvel, welke destijds is ontdekt door Pastoor Binck uit Alphen aan de hand van een luchtfoto. In Zondereigen is de juiste plaats van de motte (kasteelheuvel) van de Vossenberg ook gevonden met behulp van luchtfoto’s. De grafheuvel stamt uit de vroege bronsperiode rond 2500 voor Christus. Via een prachtig kronkelpaadje komen we bij een soort poel midden in het bos. Het lijkt wel een bomkrater, maar het is een kuil, die in een vroegere langdurige droge periode is gegraven om de heideschapen te kunnen laten drinken.

Van daaraf was het een verrassend kleine afstand terug naar de Kapel van Boshoven. Zo werd de mooie wandeling volgens planning omstreeks 21.00 uur afgesloten met dank aan Antoon van Tuijl voor de keuze van het wandeltraject en de interessante toelichtingen onderweg.

Hieronder nog enkele foto’s van de wandeling.

Verzamelen bij de Kapel van Boshoven gewijd aan de Heilige Christoffel vanwaar de wandeling startte.

Een laantje bij de Dekt naar de plaats waar in de toekomst de ortolaan weer verwacht wordt.

Op de achtergrond het graanveldje voor de ortolaan op de Dekt.

Aan het eind van de groene wal is de plaats, die in de volksmond "meske vermoord" genoemd wordt. Het zandpad liep vroeger langs de groene wal naar achter, maar is nu recht doorgetrokken naar de Baarleseweg.

Het zandpad over de Kwaalburgse heide.

Het zandpad naar de dennebossen. Als we daar maar zonder natte voeten doorheen komen!

Het is gelukt. Met droge voeten lopen we in het dennebos opweg naar de grafheuvel.

Uitleg bij de ringwalgrafheuvel uit ongeveer 2500 voor Christus.

De fotograaf van dienst, Jef van Tilburg, in de ringwalgrafheuvel.

Om vandaaruit deze foto te kunnen maken. Allemaal één en oor voor de uitleg van Antoon.

De poel voor de dorstige schapen midden in het bos.

Zo komen we keurig op tijd weer bij de kapel van Boshoven. ’t was een lekkere wandeling!

Scroll naar boven