Nonnenkuil: de hemel op aarde

23

Zondag 13 april jl. werd aan de Nonnenkuil in Baarle de extra Van Wirskaante gepresenteerd met als titel ‘Het geheim van de Nonnenkuil ontrafeld’.

Voor het zeer talrijk opgekomen publiek – leden van Amalia, buurtbewoners en genodigden – werd het een onvergetelijke middag, vooral omdat pastoor van Herdegom, zuster Anna d’Adama en Amalia van Solms voor die gelegenheid speciaal uit de hemel waren gekomen om deze activiteit bij te wonen.

09
André Moors las de brief voor die hij vanuit de hemel van pastoor van Herdegom had ontvangen. De pastoor schreef daarin dat hij deze bijzondere activiteit aan de Nonnenkuil graag wilde bijwonen. “De kans is heel groot dat Jonkvrouw zuster Anna d’Adama die in het klooster heeft gewoond en vrouwe van Breda en van Turnhout Amalia van Solms, mee afreizen naar de aarde. Ik verheug me op mijn hernieuwde kennismaking met dat prachtige, heel bijzondere dorp Baarle, ” aldus pastoor van Herdegom.

En wat hij geschreven had, gebeurde ook. Nadat hij uit de hemel was vertrokken moest hij de hemelpoort afsluiten zodat ongewenste gasten geen toegang hadden. De grote sleutel van de hemelpoort liet hij aan iedereen zien.

De pastoor had ook de opdracht van God gekregen om eerst de aanwezigen te zegenen. Dat deed hij met verve. De huidige pastoor van de Remigiuskerk, Jan Braspenning kreeg ‘de volle laag’. Hij had er verstandig aan gedaan vooraf een regenjasje aan te doen!

Met de nodige grappen en grollen slaagde pastoor van Herdegom er in om een geweldige sfeer te creëren. Het publiek lachte zich ‘een bult’. Ja, en we weten nu ook dat er in de hemel een fantastische ambiance heerst. Het eten is er volgens de pastoor geweldig. Vooral de dagelijkse rijstepap die gegeten wordt met gouden lepeltjes, smaakt er voortreffelijk. Hij had ook een waarschuwing voor ons aardse mensen. In de hemel ziet men alles wat wij hier op aarde uitspoken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

13

Zuster Anna d ‘Adama die een paar eeuwen geleden in het klooster van de zusters Franciscanessen in Baarle woonde, vertelde over hun dagelijkse bezigheden in die tijd. Er werd kennelijk vooral heel veel gebeden. Het schoeisel (trippen) maakten de zusters zelf. Achter de Maaijkant in Ulicoten werd de turf gestoken voor de kachels in het klooster. En in de visvijver aan de Nonnenkuil werden hun visjes gevangen voor de vrijdagse maaltijd.

07

Zuster Anna d’ Adama maakte vervolgens kennis met de aanwezige zusters Franciscanessen uit Oirschot. Zowel moeder overste Marcelline als zuster Medardo genoten zichtbaar van de kennismaking met hun voorgangster.

14

Amalia van Solms, vrouwe van Breda en van Turnhout, speelde eeuwen geleden, ten tijde van pastoor van Herdegom, een grote rol bij de instandhouding in Baarle van de Belgische enclaves en het behoud van de Remigiuskerk. Voor die rol werd zij uiteraard bedankt. Amalia maakte vervolgens kennis met voorzitter Ad Jacobs van Heemkundekring Amalia van Solms. Toen Ad en Amalia met elkaar spraken over het aantal leden van Amalia, zei Amalia dat mensen die nog geen lid waren, zich bij haar konden melden. En dat gebeurde ook. Niet minder dan 28 nieuwe leden meldden zich later bij haar aan.

11

Na de bijzonder aangename kennismaking met deze drie hemelse mensen, vertelde Antoon van Tuijl over de invulling van de Roggerentjes 2014. Dit houdt in dat ‘Amalia’ jaarlijks aan de gemeente Baarle-Nassau een idee, een plan, een wens of een suggestie van cultuurhistorische en/of landschappelijke en/of recreatieve aard voorlegt en aanbiedt in de vorm van een klein project. Het doel is, ergens een stukje Baarle te behouden, te herstellen of te verfraaien en onder de aandacht te brengen.

19

Op weg naaar de onthulling van de replicatie van het Maria beeldje vervaardigd door Stan Grooten.

Deze keer is, ter herinnering aan het verblijf van de zusters Franciscanessen van 1717 tot 1785 in Baarle, door de Baarlese beeldhouwer Stan Grooten een replica gemaakt van het albasten Mariabeeldje dat destijds in het klooster stond. Het originele beeldje is in het bezit van ons lid Roger Wouters. En voor die replica was een plaats gereserveerd in een zuiltje aan de Chaamseweg (dicht bij de hoek Chaamseweg / Hoogbraak / Nonnenkuil). Op de plek dus waar vroeger het klooster stond.

In een grote optocht met voorop de drie hemelse bezoekers, werd er gewandeld naar die plek. En daar werden de zuil en het mooie beeldje onthuld.

04

 

Teruggekomen in de bedrijfsruimte aan de Nonnenkuil werd het tijd voor een drankje en een hapje. Er werden bloemen uitgereikt en een flesje drank cadeau gegeven aan enkele bij het project betrokken personen, waaronder de auteurs van de extra Van Wirskaante en de zusters uit Oirschot.

26

 

Bij het naar huis gaan kregen alle bezoekers aan deze geweldige middag de extra Van Wirskaante mee uit handen van pastoor van Herdegom, zuster Anna d’Adama en Vrouwe van Turnhout en Breda Amalia van Solms.

Duidelijk was dat de mensen genoten hebben van deze activiteit. En onze drie hemelse bezoekers? Die hebben daar boven in de hemel weer heel wat te vertellen! Het lezen van deze publicatie en het bekijken van de daarin opgenomen foto’s, tekeningen en scans van oude documenten, is aanbevelingswaardig. Leden van Amalia die niet aanwezig waren, krijgen de extra Van Wirskaante uiteraard alsnog thuis bezorgd.

De hieronder opgenomen foto’s geven een prima indruk van deze middag. Voor het maken en het beschikbaar stellen van deze bijzonder mooie foto’s, zeggen wij hartelijk dank aan de maakster ervan, Hanne Dirven.

01

Pastoor van Herdegom komt uit de hemel.

02

Antoon van Tuijl en André Moors helpen de pastoor op het verhoog.

05

Het was er druk! Ook buiten staan mensen.

06

Zuster Anna d’Adama is zojuist uit de hemel gearriveerd.

07

André Moors doet het in zijn broek van het lachen.

08

Amalia van Solms heeft ook de weg naar de aarde weten te vinden.

 

10

Zuster Marcelline en zuster Medardo van het Franciscanessenklooster uit Oirschot worden voorgesteld aan zuster Anna d’Adama.

11

Allemaal lachende gezichten.

12

Een even ernstig kijkende pastoor van Herdegom.

 

14

Weer dolle pret.

15

Pastoor van Herdegom lacht in zijn vuistje.

16

Voorzitter Ad Jacobs in gesprek met Amalia van Solms.

17

Wethouder Jan Vermeer en schepen Frans de Bont hebben uit handen van Antoon van Tuijl de notitie gekregen die betrekking heeft op de Roggerentjes 2014.

18

De drie hemelse gasten staan klaar voor het vertrek naar het zuiltje met het Mariabeeldje aan de Chaamseweg.

19

En er volgden nog veel meer wandelaars.

20

Het zuiltje met het Mariabeeldje is nog ingepakt met de Belgische en Nederlandse vlag.

21

Veel mensen wonen de onthulling bij.

22

De onthulling door de zuster en de pastoor. Rechts met pet is beeldhouwer Stan Grooten die het beeldje heeft gemaakt.

23

V.l.n.r. zuster Anna d’Adama, Amalia van Solms, zuster Marcelline, pastoor Gerardus van Herdegom en zuster Medardo bij de zojuist onthulde zuil met het Mariabeeldje. De twee Franciscanessenzusters uit Oirschot genoten met volle teugen van onze activiteit.

24

De Belgische politie verricht uitstekend werk.

04

Weer terug op de Nonnenkuil.

27

Iedereen krijgt bij vertrek naar huis de extra Van Wirskaante uitgereikt.

Scroll naar boven