Nisbeelden inventaris

Nisbeeldeninventarisatie 1997

Nr.01: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

fam. Geerts
Groeske 3
5114 AE Castelré

De eenvoudige, rechthoekige nis bevindt zich in de zijgevel van het woonhuis en dateert van 1957. Eerder wilden de bewoners in de stal een grote nis zetten, maar dat mocht niet van de schoonheidscommissie. Door de nis zou de bouwpremie komen te vervallen. In de nis staat een Madonna die met een ijzerdraadje op haar plaats wordt gehouden, wat nodig was omdat de kinderen er met steentjes naar gooiden.

Nr.02: H. Donatus

fam. Adams
Schootsenhoek 5
5114 AC Castelré

De rondboognis met een console dateert van 1954 en staat boven de dichtgemaakte schuurdeur. De schuur werd zo’n 15 jaar geleden verbouwd tot woonhuis. Het beeld van de H. Donatus is in tamelijk goede staat, maar kan een verfbeurt gebruiken. De nis werd door vogels besmeurd.

Nr.03: Onze-Lieve-Vrouw met kind

fam. Mertens
Schootsenhoek 7
5114 AC Castelré

Boven de schuurdeur bevindt zich een indrukwekkende, dubbele rondboognis, die zelfs vanop de weg goed zichtbaar is. De schuur, de nis en het beeld zijn van 1936. Het beeld past uitstekend in de brede nis. Het heeft veel geleden en zou geschilderd mogen worden. Het glas voor de nis hagelde tien jaar geleden stuk. Ooit wilde de eigenares het Mariabeeld vervangen door een H.Isidorus, maar ze vond geen beeld dat groot genoeg was.

Nr.04: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

fam. Adams
Schootsenhoek 9
5114 AC Castelré

Deze dubbele, rechthoekige nis boven de schuurdeur staat er al zolang de huidige bewoner zich kan herinneren en werd wellicht voor de oorlog gebouwd in opdracht van zijn grootouders. Het beeld is even oud als de nis en verkeert in goede staat. Het werd onlangs opnieuw wit geschilderd.

Nr.05: H. Donatus

fam. Snoeijs
Schootsenhoek 23
5114 AC Castelré

De eenvoudige, lage rondboognis bevindt zich boven de schuurdeur en is goed zichtbaar vanop de weg. In de zomermaanden gebeurt het dat deelnemers aan een fietszoektocht vragen die verband houden met het beeld, proberen op te lossen. Zowel nis als beeld zijn van 1949. Soms nestelen er vogels achter het beeld: het glas werd lang geleden gebroken.

Op de foto bemerken we dat er geen sprake is van een klassiek Donatusbeeld: de romeinse legersoldaat draagt een lans en aan zijn rechtervoet ontbreekt de helm. Het beeld verkeert in een matige toestand, maar het zal binnenkort worden opgeknapt.

Nr.06: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

fam. Mertens
Schootsenhoek 29
5114 AC Castelré

Het beeld staat zo’n tien jaar boven de schuurdeur in een spitsboognis, maar het is veel ouder en komt nog van de ouderlijke boerderij. Het verkeert in goede staat.

Nr.07: lege nis

fam. Buiks
Schootsenhoek 34
5114 AC Castelré

De nis met een steekboog bevindt zich in de voorgevel van de schuur en dateert van 1954. Er stond nooit een heiligenbeeld in.

Nr.08: H. Theresia van Lisieux

fam. van Kempen
Baarleseweg 7
5113 TA Ulicoten

De hoeknis is jammer genoeg slecht zichtbaar vanop de weg. Toch loont het de moeite om even stil te blijven staan op het fietspad. Het enigszins verkleurde beeld staat op een sokkel onder een cementen hemel. Vijf lagen witte zandsteen trekken de aandacht naar de H. Theresia. Deze merkwaardige nis bevindt zich in de noordoosthoek van het woonhuis en dateert van de jaren 30. Het beeld is even oud als de nis. De kwaliteit ervan is zeer goed. Tijdens de oorlog ging er een granaatscherf achter het beeld door. Daarbij werd de nis beschadigd, wat goed te zien is op de foto. Alhoewel de zijgevel getroffen werd door meerdere granaten, bleef het beeld wonderlijk intact.

Nr.09: lege nis

fam. Syogo
Baarleseweg 20
5113 TA Ulicoten

De mooie rondboognis met een console en een sokkel bestaande uit drie tegels, zit in de zijgevel van het woonhuis en werd gemetseld in 1939. Heel lang geleden werd Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes er met de buks uitgeschoten. De huidige bewoners willen er opnieuw een Maria- of een Christusbeeld inplaatsen, waarvoor wij hen dankbaar zijn.

Nr.10: H. Donatus

fam. Jansens
Het Bosch 1
5113 BM Ulicoten

De nis staat in de voorgevel van de schuur, langs de oude weg van Ulicoten naar Meerle en dateert van 1942/43. De schuur werd opgetrokken door Bart Van den Heuvel uit Meerle. Het hout kwam uit een dennenbos in de Withagen. Het beeld is even oud als de nis en verkeert in goede staat. Het staat achter glas, wat goed zichtbaar is op de foto. Op deze detailopname bemerken we op de grond een romeinse helm, kenmerkend voor de H. Donatus. De heilige kijkt omhoog om de wolken te observeren: Donatus bied bescherming tegen stormwind, donder en bliksem.

Vlakbij zijn er nog twee nissen: in de schouw boven het woonhuis staat een negerbeeldje. In de oude stal voor het huis staat een lege nis. Daar stond nooit een beeld in. In de stal is tevens een kruis gemetst.

Nr.11: H. Donatus

fam. van der Kaa
Chaamseweg-Hazenberg 2D
5113 BJ Ulicoten

De kleine, sobere rondboognis bevindt zich hoog boven de voordeur en werd gemetseld in 1990. Het beeldje is in goede staat. Er werd gekozen voor de H. Donatus omdat de schoonouders ook een nis met de H. Donatus hadden.

Nr.12: lege nis

fam. Geerts
Chaamseweg-Hazenberg 6
5113 BJ Ulicoten

De smalle rondboognis zit boven de twee ramen van de garage en is van 1989. Er werd voor een nis gekozen o.a. om de grote oppervlakte van de voorgevel te breken. Een beeld van de H. Bernardus werd aangekocht en zal binnenkort worden geplaatst. Glas zal het beeld dan beschermen tegen weer en wind.

Nr.13: H. Donatus

fam. Graumans
Chaamseweg-Hazenberg 12
5113 BJ Ulicoten

Deze mooie, dubbele rondboognis valt op door de lichtrode steen tegen de donkere achtergrond. De nis werd gemetseld in 1950 en staat door latere verbouwingswerken enigszins verloren langs de wei. Vanop de weg is ze goed zichtbaar. Oorspronkelijk stond de nis juist boven de schuurdeur, wat we in de rechterbenedenhoek van de foto merken. De schuur en de nis werden gebouwd door Charel van Gils (Chaam). Het beeld staat achter glas en verkeert daardoor in goede staat.

Nr.14: H. Bernardus

fam. Rijnaarts
Chaamseweg-Hazenberg 15
5113 BH Ulicoten

De langwerpige, dubbele rondboognis bevindt zich in de voorgevel van de schuur tussen twee ramen. De schuur werd omstreeks 1952 gebouwd door Jan Koks. Het beeld is even oud als de nis en staat achter glas. Bernardus is afgebeeld met een staf en een open boek. Het beeld is eigenlijk iets te klein voor deze nis.

Nr.15: lege nis

fam. Rijvers
Chaamseweg-Hazenberg 23
5113 BH Ulicoten

De rondboognis dateert van 1949 en werd tot 1987 “bewoond” door de H. Antonius. Het beeld waaide eruit en is niet meer vervangen. Mogelijk wordt er ooit nog een beeld van de H. Isidorus ingezet.

Nr.16: H. Isidorus

fam. Verheijen
Chaamseweg-Hazenberg 24
5113 BJ Ulicoten

De brede, dubbele rondboognis staat boven de schuurdeur en werd gebouwd in 1934/35. Tijdens de bevrijdingsdagen (oktober 1944) werd de nis beschadigd door granaatscherven, wat op de foto merkbaar is.

Het beeld is nog origineel en toont de H. Isidorus met een kroon op het hoofd, een schoof koren in de rechterhand en een schop aan zijn linkerzijde.

Nr.17: H. Donatus

fam. Jacobs
Dorpsstraat 24
5113 TE Ulicoten

De eenvoudige nis met een steekboog is maar één steen breed. Ze bevindt zich in de voorgevel van de schuur en werd gemetseld omstreeks 1947. In oktober 1944 brandde op dezelfde plaats de toenmalige schuur af. Het beeld is zo oud als de nis en staat achter glas. Het beeld verkeert in goede staat. Bemerk op de foto dat deze Donatus niet naar boven kijkt. Aan zijn rechtervoet staat wel de romeinse helm.

Nr.18: H. Jozef

fam. Snijders
Dorpsstraat 32
5113 TE Ulicoten

Eigenlijk is hier geen sprake van een nis: het beeld staat op een sokkel tegen de voorgevel van het woonhuis (annex timmerwinkel). Erboven bevindt zich een hemel van sierstenen in stijlvol metselwerk. Het geheel geeft de indruk van een eigentijdse nis. Het witte beeld is erg decoratief en siert het tamelijk recente woonhuis. Het beeld stelt de H. Jozef voor met een hamer in de linkerhand. Hij is de patroon van de timmerlieden.

Nr.19: Onze-Lieve-Vrouw met kind

fam. Michielsen
Dorpsstraat 38
5113 TE Ulicoten

Deze brede nis met een dubbele romaanse boog is volkomen identiek aan nis nr.16 en bevindt zich boven de schuurdeur. De schuur werd vermoedelijk in 1934 gebouwd door Sus Koks uit Baarle-Nassau. Op de foto is duidelijk te zien dat ook deze nis door granaatscherven werd beschadigd. Het beeldje is even oud als de nis en verkeert in goede staat. Het is in verhouding tot de nis te klein.

Nr.20: H. Florian

fam. Dirven
Dorpsstraat 62
5113 TE Ulicoten

In de voorgevel van de schuur staat een opmerkelijk brede rondboognis. Hierboven bevindt zich een overkapping in dezelfde steensoort. De nis wordt bovendien ondersteund door twee consoles, waardoor het geheel een zeer soliede indruk maakt. De schuur werd gebouwd in 1937. Het beeld staat achter glas en zou volgens de verkoper de H. Donatus voorstellen, wat niet helemaal klopt. We zien immers dat deze romeinse soldaat een zwaard en een schild vasthoudt. Zijn helm staat niet aan zijn rechtervoet maar op zijn hoofd. Aan de voet van de heilige staat een brandende kerk, kenmerkend voor de H. Florian. Die wordt in Duitsland en Oostenrijk vereerd, waar hij net als de H. Donatus zou beschermen tegen onweer. Dit is het enige nisbeeld van de H. Florian in Baarle. Het verkeert in uitstekende staat omdat het in 1994 door de schoonvader van Dhr. Dirven werd opgeschilderd.

Nr.21: H. Bernardus

fam. Verhoeven
Haldijk 5
5113 BW Ulicoten

De kleine, bijna rechthoekige nis staat boven de schuurdeur en werd gemetseld in 1963. Het beeldje is even oud en wordt goed onderhouden. Volgens de eigenaar stelt het de H. Bernardus voor. Het opengeslagen boek wijst inderdaad in die richting. Een staf ontbreekt echter. Dit is in ieder geval geen klassiek Bernardusbeeld.

Nr.22: lege nis

fam. Goudberg
Heihoef 1A
5113 BA Ulicoten

De nis met een steekboog en een console werd in 1953 gemetseld in de schuur, aan de kant van de oude Heihoef. Even stond er een H. Bernardus in, maar die werd eruitgetrapt door de voetballende jeugd.

Nr.23: H. Donatus

fam. van den Ackerveken
Heihoef 3
5113 BA Ulicoten

Het houten dakje boven de eenvoudige nis trekt alle aandacht naar zich toe. De nis staat in de voorgevel van de schuur en werd tegelijk met de kerk gebouwd, in 1950 dus. Charel van Gils uit Chaam verzorgde het metselwerk. Bij de wederopbouw waren er problemen met de schoonheidscommissie. Die bracht een negatief advies uit omwille van de nis. Ondanks alles kwam de nis er toch. Na een storm viel ooit het glas eruit, maar de H. Donatus zelf bleef staan. Het beeld is even oud als de nis en verkeert in goede staat.

Nr.24: H. Isidorus

fam. Meeuwesen
Heikantsestraat 8
5113 BS Ulicoten

De nis bevindt zich in de voorgevel van de schuur en dateert van 1960. Het beeld is zo oud als de nis en werd geleverd door Toontje Jansen van Baarle-Nassau. Het werd onlangs opgeschilderd door Janus Peerden en ziet er keurig uit. Op de foto bemerken we de H. Isidorus met een schop en een korenschoof.

Nr.25: H. Bernardus

fam. Koijen
Heikantsestraat 9
5113 BS Ulicoten

De eenvoudige nis met een ondermaatse spits staat in de voorgevel van de stal en dateert van 1952. Het woonhuis werd een jaar later gebouwd: dat was vroeger de gewoonte. Het beeldje van de H. Bernardus is even oud als de nis en ziet er nog goed uit. Achter het glas bemerken we twee oude vaasjes die een slordige indruk maken.

Nr.26: lege nis

fam. Verheijen
Hondseind 1
5113 BE Ulicoten

De dubbele rondboognis werd in 1937 boven de schuurdeur gebouwd. Tijdens de oorlog werd het beeld eruitgeschoten en de gevel licht beschadigd door granaatscherven. Sindsdien is de nis leeg.

Nr.27: H. Isidorus

fam. Meeuwesen
Hondseind 2
5113 BE Ulicoten

De rondboognis met twee consoles staat op halve hoogte in de voorgevel van de schuur en dateert van 1939. Origineel is de binnenbekleding van gele tegeltjes. Door een windhoos werd een deel van de schuur vernield. De nis bleef gespaard terwijl het beeld licht werd beschadigd: de linkerhand was afgebroken. Bij de heropbouw werd het beeld eruitgehaald en in de kast opgeborgen. Toen wij half maart de lege nis wilden fotograferen, haalde de bewoner prompt het beeld uit de kast tevoorschijn om het terug in de nis te plaatsen: een gebaar dat wij weten te waarderen. Het beeld zou opgeknapt mogen worden.

Nr.28: lege nis

fam. Bink
Hondseind 11
5113 BE Ulicoten

De nis met een steekboog en een console bemerken we tussen het wolfsdak en de schuurdeur. De schuur werd gebouwd in 1952 door aannemer van Gils. Het oorspronkelijke beeld van de H. Isidorus ligt al geruime tijd in de kast te wachten op de hoognodige restauratie, waarna het zal worden teruggeplaatst.

Nr.29: Onze-Lieve-Vrouw met kind

fam. van Dun
Lijmbeek 4
5113 BN Ulicoten

De rechthoekige nis bevindt zich in de voorgevel van de stal, die als schuur werd gebouwd in 1953. De nis werd in 1979 gemetseld tijdens de verbouwingswerken en vervangt een rondboognis. Die moest plaats ruimen voor een roldeur. Tijdens de verbouwing werd het beeld één dag uit de nis gehaald. Die dag stierf in de stal een stier, waarna het beeld in allerijl werd teruggeplaatst. Het prachtige beeld is van 1953. Maria houdt in de linkerhand een vrucht waar het kind naar grijpt. Het glas van de nis is gescheurd.

Nr.30: H. Jozef met kind

fam. Van Ham
Lijmbeek 6
5113 BN Ulicoten

De roodgeschilderde nis staat in de voorgevel van de schuur en werd gezet in 1932. Sus Koks van Baarle deed het metselwerk en lijkt gespecialiseerd te zijn geweest in dit soort nissen (zie ook nr.16 en nr. 19). Het beeld is eveneens van 1932 en stelt de H. Jozef voor. Het beeld werd lang geleden gebroken tijdens het voetballen. Ooit stond er glas voor de nis, maar ook dat sneuvelde door een “goed gemikte trap”. Mogelijk wordt het beeld ooit vervangen door een H. Isidorus.

Nr.31: H. Hart van Maria

fam. Rijvers
Maaijkant 5
5113 BC Ulicoten

Opnieuw een nis die veel vergelijkenis vertoont met de voorgaande. Ze is echter niet identiek: de romaanse bogen tellen één steen meer. De nis is iets bijgevolg hoger. De schuur waarin de nis staat, dateert van 1931. De ijzeren constructie kwam helemaal uit het Belgische Sint-Niklaas. Vijf mannen werkten de schuur af op één week tijd. ’s Nachts sliepen ze in het kippenhok. Het beeld is even oud als de schuur en stelt het H. Hart van Maria voor. Een ijzerdraad moet het beeld bij stormwind op zijn plaats houden.

Nr.32: Onze-Lieve-Vrouw met kind

fam. van der Linden
Maaijkant 11
5113 BC Ulicoten

Deze indrukwekkende rondboognis met een hemelboog die door twee consoles wordt ondersteund, staat in de voorgevel van de schuur en zou gebouwd zijn circa 1925. Het is niet zeker dat het beeld even oud is als de nis. De gekroonde Madonna mist één hand, maar ziet er voor de rest nog gaaf uit.

Nr.33: H. Isidorus

fam. Boeren
Maaijkantsestraat 2
5113 BG Ulicoten

De nis met een gothische boog en een dubbele voet werd gemetseld tijdens de verbouwingswerken van 1959. Toen werd de oude schuur met het strooien dak verbouwd tot een stal. Het beeld werd in 1959 in de nis geplaatst. Het werd van klei gebakken door broeder Jan Boeren en stelt de H. Isidorus voor met schop en os. Een pracht van een beeld!

Nr.34: H. Bernardus

fam. Geerts (Chaamseweg-Hazenberg 6)
Meerleseweg
5113 BJ Ulicoten

De smalste nis van Baarle stond in de voorgevel van een afgelegen stal aan de Meerleseweg. De H. Bernardus zat er geprangd tussen de stenen. Boven liet het glas wat ademruimte. De staf was aan de buitenkant van de nis tegen het raam bevestigd. Na de inventarisatie werd de stal verbouwd en de nis verwijderd. Het Bernardusbeeld zou mogelijk door de nieuwe eigenaar in een houten kapelletje tegen de stal worden gehangen.

Nr.35: H. Bernardus

fam. Jansens
Meerleseweg 6
5113 BL Ulicoten

De nis zit in de voorgevel van de schuur en dateert van 1940. De H. Bernardus vervangt het oorspronkelijke Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Het huidige beeld is erg verweerd en alweer aan vervanging toe: Bernardus mist één hand en de staf.

Nr.36: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

fam. Peerden
Nieuwe Strumptsebaan 3
5113 BZ Ulicoten

De grote spitsboognis met een trapconsole bevindt zich in de schuur en is te zien vanop het kruispunt. De schuur brandde af in 1944 en werd twee jaar later heropgebouwd. Toen werd tevens de nis met het mooie beeld geplaatst. Onlangs werd het beeld opgeschilderd door Janus Peerden. Voor het nemen van de foto werd even de glasplaat verwijderd.

Nr.37: H. Bernardus

fam. Boeren
Nieuwe Strumpt 4
5113 BX Ulicoten

De zware nis met een steekboog en een console werd in 1953 in de voorgevel van de schuur gebouwd, waarna er een beeld van de H. Bernardus werd ingezet. Een uil nestelde zich in de nis en duwde het beeld eruit. Het hoofd van Bernardus was afgebroken en het beeld werd in de kast opgeborgen. Vorig jaar werd een nieuw beeld gekocht in de kerk en onlangs werd het in de nis geplaatst. Er werd tevens glas voorgezet ter bescherming.

Nr.38: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

fam. Aerts
Oude Strumpt 17
5113 BT Ulicoten

De dubbele rondboognis met een trapconsole bevindt zich in de voorgevel van de schuur en werd in 1954 gemetseld. Er werd eerst een Bernardusbeeld achter het glas gezet. Kinderen trapten met een voetbal het glas stuk, waarna verschillende vogels nestelden achter het beeld. Uiteindelijk duwden ze de H. Bernardus naar beneden. Omtrent 1975 werd een Mariabeeld in de lege nis geplaatst. Het muggengaas moet de vogels weghouden.

Nr.39: lege nis

fam. Verhoeven
Oude Strumptsebaan 10
5113 CB Ulicoten

Achter een vlierstruik zit een vijfhoekige nis verborgen in de voorgevel van een vervallen schuur. De schuur werd tijdens de oorlog vergroot: dat is de reden waarom er drie soorten pannen opliggen. De nis dateert uit die periode. Er stond nooit een beeld in. De schuur zal wellicht ook nooit gerestaureerd worden: het houtwerk is volledig verrot. Op de foto bemerken we een vogelnest in de nis.

Nr.40: lege nis

fam. Adams
Wilhelminastraat 14
5113 TH Ulicoten

De dubbele rondboognis bevindt zich in de voorgevel van de schuur en werd in 1962 gebouwd door Sjef Adams, vader van de huidige bewoner. In de nis stond ooit het beeld van de H. Donatus, maar dat sneuvelde door het gooien van sneeuwballen. De fam. Adams wil eventueel een ander beeld in de lege nis zetten, maar weet niet hoe eraan te komen.

Nr.41: H. Jozef met kind

Zrs. Annonciaden van Huldenberg
Zondereigen 7
2387 Zondereigen

De rondboognis met een arduinen voetstuk en twee kleine consoles staat boven de voordeur van het klooster, dat werd ingewijd in 1909. Het is de oudste nis van Baarle. De binnenkant is geplaasterd en achter het glas zien we het prachtige beeld van de H. Jozef. Het feest van de H. Jozef werd vroeger op school altijd gevierd op de derde woensdag na Pasen. Blijkbaar werkte de verering inspirerend, want in Zondereigen staan nog een paar beelden van de H. Jozef.

Nr.42: Onze-Lieve-Vrouw met kind

fam. Mertens
Zondereigen 11
2387 Zondereigen

De eenvoudige, vierkante nis bevindt zich boven de voordeur en er staat een Mariakapelletje in. Het woonhuis en de nis dateren van 1947. Nooit stond er een echt beeld in.

Nr.43: lege nis

fam. Timmermans
Zondereigen 12
2387 Zondereigen

De hoge rondboognis boven de schuurdeur is van kort na de oorlog. In 1942 werd de schuur gebouwd, maar ze brandde af tijdens de bevrijdingsdagen. Er stond nooit een beeld in. De bewoners zouden het op prijs stellen als de nis een beeld zou krijgen.

Nr.44: lege nis

fam. Verhoeven
Zondereigen 19
2387 Zondereigen

De schuur werd gebouwd in 1937, stukgeschoten in 1944 en heropgebouwd in 1945. De zeshoekige nis zou gerestaureerd moeten worden: nergens in onze dorpen vinden we een vergelijkbaar metselwerk. Ze bevindt zich centraal boven de schuurdeur. Vroeger stond er een beeld in van de H. Isidorus.

Nr.45: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

erfg. Mercelis-Verheyen
Zondereigen 22
2387 Zondereigen

De dubbele rondboognis met een stenen kruisje bovenaan bevindt zich achter het woonhuis, in de puntgevel van de schuur en dateert van 1935. Het beeld is uit dezelfde periode en staat achter glas waardoor het in een goede toestand verkeert. Nochtans zou het een verfbeurt kunnen gebruiken.

Nr.46: H. Jozef

fam. Segers
Zondereigen 55
2387 Zondereigen

Deze hoge nis met een tudorboog bevindt zich in de schuur van de

St.-Jozefhoeve, boven de vroegere schuurdeur. De nis en het beeld zijn van 1937/38. Het beeld verkeert in goede staat en is erg mooi gekleurd. De stopverflaag van de nis zou hersteld mogen worden.

Nr.47: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

fam. Vervoort
Zondereigen 73
2387 Zondereigen

De kleine rondboognis boven de schuurdeur werd gemetseld in 1948. Achter de takken en het glas bemerken we een Madonnabeeldje.

Nr.48: Onze-Lieve-Vrouw met kind

fam. Mertens
Zondereigen 89
2387 Zondereigen

De vijfhoekige nis staat in een zijmuur van de schuur, boven de dichtgemaakte schuurdeur. De nis en het beeld werden geplaatst in 1947.

Nr.49: H. Isidorus

fam. Braspenning
Zondereigen 92
2387 Zondereigen

De brede spitsboognis bevindt zich boven de schuurdeur. Ze werd wellicht tijdens de oorlog gemetseld. Het beeld staat achter glas en verkeert in prima staat.

Nr.50: H. Isidorus

fam. Loomans
Zondereigen 94
2387 Zondereigen

De knap gemetselde rondboognis met de goed bewaard gebleven glazen deur werd gebouwd in 1936. Toen werd ook het beeld van de H. Isidorus in de nis geplaatst. Het verkeert in uitstekende staat. Deelnemers aan fietszoektochten stoppen vaak bij de nis om er vragen op te lossen.

Nr.51: H. Theresia van Lisieux

fam. Mertens
Zondereigen 100
2387 Zondereigen

De rondboognis bevindt zich boven de schuurdeur en is van kort na de oorlog (circa 1946). Het beeld is zo oud als de nis. Wie goed de foto bestudeert, merkt op dat er iets niet klopt: het beeld stelt eigenlijk de

H. Theresia voor, maar de fam. Mertens had liever een Mariabeeld in de nis staan en schilderde de bruine mantel blauw.

Nr.52: lege nis

fam. Pelckmans (Heikant 1, 2330 Merksplas)
(schuur tgo.) Zondereigen 100
2387 Zondereigen

In de vrijstaande schuur uit 1935 staat hoog in de puntgevel een lege korfboognis. Al minstens een halve eeuw is de nis leeg. Misschien heeft er nooit een beeld ingestaan.

Nr.53: Onze-Lieve-Vrouw met kind

fam. Van Beek
Zondereigen 101
2387 Zondereigen

Deze klassieke rondboognis bevindt zich boven de schuurdeur en werd in 1946 gemetseld. Het Mariabeeld verkeert in redelijk goede staat, maar het glas voor de nis is op drie plaatsen gescheurd.

Nr.54: H. Jozef met kind

fam. Mertens
Zondereigen 104
2387 Zondereigen

Opnieuw zien we een mooie rondboognis. De nis bevindt zich in de puntgevel van de vooroorlogse schuur. Het beeld staat achter glas en is prachtig van kleur. De beeldvorm is identiek aan de nrs. 30 en 41, maar verschilt van nr. 46. De stopverf bovenaan de nis zou wat bijgewerkt mogen worden.

Nr.55: lege nis

fam. Vlaminckx
Zondereigen 112
2387 Zondereigen

In de kleine nis aan de zijkant van de smidse stond tot kort na de oorlog de H. Elooi. Sint-Elooi is de patroon van de smeden. Het beeldje werd gestolen en is sindsdien niet meer vervangen: nergens zou je er nog één kunnen kopen. In de nis staan twee oude vaasjes.

Nr.56: H. Antonius van Padua

fam. Kooremans
Gierlestraat 20
2387 Baarle-Hertog

De enig mooie nis met een trapgeveltje werd gemetseld circa 1931 en bevindt zich boven de dichtgemaakte schuurdeur. Bij de bevrijding werd de schuur zwaar gebombardeerd en het glas voor de nis stukgeschoten, maar het beeld zelf is bewaard gebleven. “De bewaker van de schuur” verkeert in uitstekende staat.

Nr.57: H. Donatus

fam. Kooremans
Gierlestraat 22
2387 Baarle-Hertog

De vijfhoekige nis staat sinds 1958 hoog in de puntgevel. Er heeft nooit een ander beeld ingestaan. De H. Donatus staat achter glas en verkeert in goede staat.

Nr.58: H. Donatus

fam. Van den Broeck
Gierlestraat 29
2387 Baarle-Hertog

In de puntgevel van de naoorlogse schuur (circa 1946) bemerken we een rondboognis zonder voetstuk. De H. Donatus staat achter glas en is enigszins verkleurd. Eigenlijk moest er een H. Isidoor in de nis komen, maar die beelden waren kort na de oorlog nergens te vinden.

Nr.59: Onze-Lieve-Vrouw met kind

fam. Nooyens
Gierlestraat 37
2387 Baarle-Hertog

De dubbele, vijfhoekige nis met twee consoles laat een soliede indruk na. Ze werd in de eerste jaren van de oorlog gebouwd in de puntgevel van de schuur. Het is niet bekend welk beeld er eerst in de nis stond. In 1964 werd een Madonna met kind aangekocht: een H. Isidoor was nergens voorhanden. Tevens werd toen een vensterglas voor de nis geplaatst.

Nr.60: lege nis

fam. Van Kaam
Kapelstraat 16
2387 Baarle-Hertog

De hoge rondboognis bevindt zich in de schuur op het erf en is slecht zichtbaar vanop de openbare weg. Er heeft nooit een beeld ingestaan. De bewoners zouden graag een H. Donatus in de nis hebben.

Nr.61: Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel

fam. Jansens
Kapelstraat 43
2387 Baarle-Hertog

Deze onopvallende rondboognis staat al ongeveer 25 jaar boven de schuurdeur. Het beeldje verkeert in goede staat.

Nr.62: H. Franciscus

Zrs. Franciscanessen
Kerkstraat 7
2387 Baarle-Hertog

De nis staat op een steenzuil hoog boven de voordeur van het klooster en dateert van 1930. De patroon van de kloosterorde staat op een zware, betonnen sokkel. De hemelboog boven zijn hoofd is van bruine siersteen. Voor het cementen beeld is ijzergaas gespannen om de vogels uit de nis te weren.

Nr.63: H. Donatus

fam. van Tilburg
Leliestraat 6
2387 Baarle-Hertog

De hoeknis bevindt zich tussen het woonhuis en de schuur en is van 1956. Ze bestaat uit een betonnen sokkel en baldakijn. Het beeld verkeert in goede staat. Het glas werd zopas vervangen omdat het in de loop der jaren te vuil was geworden.

Nr.64: H. Isidorus

fam. Fransen
Molenbaan 11
2387 Baarle-Hertog

De cementen nis met een puntdak werd in 1934 vakkundig ingemetseld tussen het wolfsdak en de schuurdeur. Het glas werd lang geleden gebroken tijdens het voetballen en ook het beeld heeft veel geleden. Aan de linkerzijde zit ter hoogte van de heup en het bovenbeen een groot gat.

Nr.65: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

fam. Dirven
Molenbaan 24
2387 Baarle-Hertog

De boerderij werd in 1928 gebouwd en heeft een tweeledige schuur. In elke voorgevel bevindt zich een goed onderhouden rondboognis. De nis onder de naam “Maria-hoeve” bevat nog steeds het oorspronkelijke beeld. Dat verkeert in goede staat. De tweede nis bleef al die tijd leeg. De huidige bewoners zijn op zoek naar een beeld van de H. Isidorus.

Nr.66: Onze-Lieve-Vrouw

fam. Hendrikx (Oordeelstraat 9)
(schuur tgo.) Oordeelstraat 3
2387 Baarle-Hertog

In de schuur uit 1949 bevindt zich een rondboognis met een smal voetstuk. Het Mariabeeld staat achter glas en verkeert in goede staat. Het glas is gescheurd.

Nr.67: H. Theresia van Lisieux

fam. van den Heyning (Oordeelstraat 7)
Oordeelstraat 4
2387 Baarle-Hertog

De mooie, dubbele rondboognis werd omstreeks 1938 boven de schuurdeur gemetseld. Het beeld ziet er goed uit, maar het glas is gescheurd.

Nr.68: H. Antonius van Padua
fam. Jespers
Turnhoutseweg 11b
2387 Baarle-Hertog

De rondboognis met een console is te bewonderen in de voorgevel van de schuur. De fam. Jespers is terecht heel fier op dit staaltje van vakmanschap. De binnenkant van de nis is ooit wit geschilderd, wat nog eens herhaald zou mogen worden. Achter het glas staat een erg mooi beeld van de H. Antonius. Dat werd in 1953 in de Paterstraat te Turnhout gekocht. Eigenlijk was het de bedoeling om er een H. Isidorus in te zetten, maar die was er geen.

Nr.69: Onze-Lieve-Vrouw met kind

fam. Smulders
Turnhoutseweg 55
2387 Baarle-Hertog

De kleine rondboognis staat in de voorgevel van de schuur. De bewoners van de boerderij zelf hebben geen uitzicht op de nis en dachten dat er een H. Isidorus instond. Dat bleek niet zo te zijn. Het Mariabeeld dat wij aantroffen, is enigszins verkleurd en wordt bedreigd door vogels die ernaast nestelen. Bij de oprichting van de schuur in 1959 werd waarschijnlijk gekozen voor een nis omdat dit toen een modeverschijnsel was.

Nr.70: H. Donatus

fam. van den Heijning
Boschoven 3
5111 XG Baarle-Nassau

De schuur werd gebouwd in het begin van de oorlog en de rondboognis bevindt zich in de voorgevel. Opmerkelijk is de zeshoekige glasplaat die voor de nis geplaatst werd: ze past wat de vorm betreft niet bij de romaanse boog, maar zorgde er wel voor dat het oorspronkelijke beeld nog steeds in een uitstekende staat verkeert.

Nr.71: H. Hart van Jezus

fam. van de Ven
Boschoven 5
5111 XG Baarle-Nassau

In het begin van de jaren 90 verdween de H. Donatus uit de rondboognis die zich bevindt in de voorgevel van de schuur. De stenen van de nis zijn licht beschadigd. Sinds kort staat er een H. Hartbeeld in.

Nr.72: H. Donatus

fam. van den Heijning
Boschoven 6
5111 XG Baarle-Nassau

De nis met een steekboog, een zware voet en een console werd in 1956 gemetseld in de voorgevel van de schuur. Het beeld van de H. Donatus staat achter glas en verkeert in goede staat. Het is zo oud als de nis zelf.

Nr.73: H. Donatus

fam. Segers
Boschoven 8
5111 XG Baarle-Nassau

De sobere rondboognis merken we op in de voorgevel van de schuur en dateert van 1942. Het beeld ziet er goed uit en is even oud als de nis. Bij onweer hebben de bewoners het volste vertrouwen in het beeld.

Nr.74: lege nis

fam. Galle
Boschoven 13
5111 XG Baarle-Nassau

De korfboognis boven de grote schuurdeur is leeg sinds het einde van de jaren 80. Daarvoor stond er een beeld van de H. Isidorus in. De huidige bewoner zou het op prijs stellen als er opnieuw eenzelfde beeld in de nis zou worden gezet.

Nr.75: H. Antonius van Padua

fam. Michielsen
Boschoven 14
5111 XG Baarle-Nassau

Hoog in de zijgevel van dit woonhuis staat een open, rechthoekige nis. Het beeld van de H. Antonius is van 1971 en verkeert in goede staat.

Nr.76: H. Isidorus

fam. Timmermans
Boschoven 18
5111 XG Baarle-Nassau

Deze nis met een eenvoudige steekboog en een zware voet bevindt zich boven de schuurdeur en dateert van 1953. Het beeld is even oud. Van de H. Isidorus bestaan er heel wat verschillende afbeeldingen. Deze Isidorus is uniek in Baarle: hij gelijkt sterk op de H. Jozef van de nrs. 41, 46 en 54.

Nr.77: H. Isidorus

fam. van den Brandt
Boschoven 20
5111 XG Baarle-Nassau

Uniek in Baarle is ook deze cementen vijfhoekige nis: alleen inventarisnummer 64 is er enigszins mee vergelijkbaar. De nis bevindt zich in de voorgevel van de schuur en werd gemetseld in 1933. Het beeld is even oud en werd in de oorlog licht beschadigd aan het gezicht. De verf is bijna geheel verdwenen.

Nr.78: H. Hart van Jezus

fam. van Beek
Boschoven 24
5111 XG Baarle-Nassau

In de voorgevel van de schuur is een nis met een steekboog. Het beeld dateert uit het begin van de jaren 70. Het verkeert in goede staat.

Nr.79: lege nis

fam. van den Heijning
Boschovenseweg 74
5111 XJ Baarle-Nassau

De schuur brandde af tijdens de bevrijding en werd heropgebouwd in 1948/49. Toen werd er een nis met een steekboog ingewerkt. Al die jaren stond er een beeld van de H. Isidorus in, tot het door de jeugd met sneeuwballen eruit werd gegooid. De eigenaar zou er graag opnieuw een beeld in hebben.

Nr.80: H. Isidorus

fam. Ansems
Eikelenbosch 1
5111 EL Baarle-Nassau

Midden in de puntgevel van de schuur uit 1937 bevindt zich een stijlvolle rondboognis. Tussen de opstaande voet en hemelboog werd een glasplaat ter bescherming van de nis bevestigd. De binnenkant van de nis werd wit geschilderd en wordt nog steeds goed onderhouden. Op de sokkel staat een beeld van de H. Isidorus, die een zwart kleed en een mantel van dezelfde kleur draagt. Hij bidt het Angelus. Volgens de legende keerde hij na het gebed terug naar de akker, waar hij vaststelde dat tijdens zijn korte afwezigheid het land helemaal was omgeploegd. Dezelfde afbeelding vinden we terug bij de nrs. 110 en 122. Het beeld vervangt al 20 jaar het oorspronkelijke beeld van de H. Isidorus. Dat werd door de duiven eruit gegooid. Toen werd tevens het glas ervoor geplaatst.

Nr.81: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

fam. Bloem (Burg. van Gilsestraat)
Eikelenbosch 5
5111 EL Baarle-Nassau

De dubbele rondboognis met een opmerkelijke voet bevindt zich hoog in de voorgevel van de schuur, boven de dichtgemaakte deur. Het beeld heeft een schilderbeurt nodig. Het glas is gebroken.

Nr.82: lege nis

fam. Michielsen
Eikelenbosch 7
5111 EL Baarle-Nassau

De nis met een steekboog dateert van 1947 en staat niet centraal omdat er boven de schuurdeur geen plaats voor was. Er stond nooit een heiligenbeeld in de nis. Eén steen van de voet is afgebroken.

Nr.83: lege nis

fam. Jansens
Eikelenbosch 11
5111 EL Baarle-Nassau

Boven de schuurdeur werd in 1947 een nis met een steekboog gemetseld. Het beeld waaide ooit eruit en sindsdien staat de nis leeg. De huidige bewoners zijn op zoek naar een beeld van de H. Isidorus, maar kunnen er geen vinden.

Nr.84: Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning

fam. Vermeer
Eikelenbosch 13
5111 EL Baarle-Nassau

“Notre Dame de la Victoire” staat sinds vorig jaar achter het glas te pronken en vervangt het oorspronkelijke beeld van Maria met kind uit 1948. Het nieuwe beeld werd voor een prijsje gekocht op de rommelmarkt van Turnhout. De kleine nis met een steekboog is rijkelijk versierd met een opstaande overkapping, een zwaar voetstuk en twee consoles.

Nr.85: Onze-Lieve-Vrouw met kind

fam. Vermeer
Ghil 4
5111 ED Baarle-Nassau

Deze robuuste nis die zich schuin boven de schuurdeur van de Beatrixhoeve bevindt, dateert wellicht van na de oorlog en vertoont enige gelijkenis met nis nr.20, maar toch zijn er duidelijke verschillen.

Het beeld is zo oud als de nis. Het is niet meer intact: het bovenlichaam van het kind dat op de rechterarm van Maria zit, is afgebroken. De tegels van de sokkel zouden opnieuw mogen worden vastgemetseld.

Nr.86: het Angelus

fam. Willemse
Ghil 14
5111 ED Baarle-Nassau

De nis is volkomen identiek aan de vorige en ongeveer even oud. We vinden ze terug in de schuur van de Willemshoeve. Het beeld stelt het Angelus voor: twee landarbeiders die het werk onderbreken om te bidden. Het beeld kan een verfbeurt gebruiken.

Nr.87: H. Antonius van Padua

fam. Tuijtelaars
Gorpeind 2A
5111 EE Baarle-Nassau

Deze sobere rondboognis bevindt zich in de puntgevel van de stal. Die dateert van 1933 maar werd tijdens de oorlog gebombardeerd en omstreeks 1947 heropgebouwd. Opmerkelijk is de voet die bestaat uit een aantal schuin afgeslepen stenen. De nis bleef lange tijd leeg staan, waarna er een beeld van de H. Antonius werd ingezet. Het werd sindsdien geregeld besmeurd door een uil, die er zijn nest achter bouwde. Het beeld kan een opknapbeurt gebruiken.

Nr.88: H. Isidorus

fam. Tuytelaars
Gorpeind 8
5111 EE Baarle-Nassau

De rechthoekige nis bevindt zich in de voorgevel van de schuur en is van 1952. Ze heeft hetzelfde voetstuk als nr.84 en een hemelboog bestaande uit schuin afgeslepen stenen. De nis werd boven- en onderaan versterkt met ijzerstaven. Achter het glas staat een beeld van de H. Isidorus. Dit beeld is niet zo oud als de nis en werd ooit als verjaardagsgeschenk aan vader gegeven. Een origineel idee! Het beeld kan een verfbeurt gebruiken en verkeert verder in goede staat.

Nr.89: lege nis

fam. de Fijter
Gorpeind 10
5111 EE Baarle-Nassau

De schuur werd gebouwd in het begin van de jaren 50 en de nis met een steekboog en twee consoles bevindt zich op halve hoogte in de voorgevel. De achterwand is knap afgewerkt. Er stond wellicht nooit een beeld in.

Nr.90: lege nis

fam. Aerts
Gorpeind 11
5111 EE Baarle-Nassau

De smalle korfboognis met consoles onder de voet en de hemel bevindt zich centraal boven de schuurdeur. De schuur brandde af tijdens de oorlog en werd heropgebouwd in 1952. Er stond nooit een beeld in de nis. Mocht er ooit één in komen, dan wordt het een H. Antonius. Dan zal er ook glas voor worden geplaatst.

Nr.91: H. Isidorus

fam. Verdonk
Groot Bedaf 2
5111 PG Baarle-Nassau

De rondboognis met een stevige console werd omstreeks 1948 boven de schuurdeur gemetseld. Het beeld van de H. Isidorus stond ooit achter glas. Het is even oud als de nis en verkeert in goede staat.

Nr.92: H. Isidorus

fam. Hendriks
Groot Bedaf 9
5111 PG Baarle-Nassau

Deze unieke spitsboognis uit 1955 zit als het ware geklemd tussen twee ramen boven de dichtgemaakte schuurdeur. Ook het beeld verdient de nodige aandacht: in geen enkele Baarlese nis staat een gelijkaardig. Deze H. Isidorus slaat de ogen op ten hemel, houdt graankorrels vast in de rechterhand en klemt een schop tegen de linkerzij. Het beeld is zo oud als de nis en enigszins door het weer aangetast.

Nr.93: lege nis

fam. Baijens
Groot Bedaf 10A
5111 PG Baarle-Nassau

De nis met een steekboog werd boven de schuurdeur gemetseld. Er heeft nooit een beeld ingestaan.

Nr.94: lege nis

fam. Voeten
Heikant 12
5111 PD Baarle-Nassau

De boerderij en de schuur dateren van 1927. De rondboognis bevindt zich boven de schuurdeur en is leeg sinds het einde van de jaren 60. Daarvoor stond er wellicht een beeld van Maria of de H. Isidorus in. De bewoners zouden het op prijs stellen mocht er opnieuw een beeld in de nis komen. Ze hebben geen voorkeur voor een bepaalde beschermheilige.

Nr.95: H. Isidorus

fam. Remeijsen
Hoogbraak 7
5111 CS Baarle-Nassau

De rondboognis met een console onder de voet is goed zichtbaar vanop de weg. Ze werd gemetseld in de voorgevel van de schuur. Het beeld van de H. Isidorus staat achter glas en verkeert in goede staat.

Nr.96: H. Donatus

fam. Verboven
Hoogeind 10
5111 EM Baarle-Nassau

De smalle rondboognis met een console staat boven de schuurdeur en is van omstreeks 1940. Bij de bevrijding werd aan de voorgevel lichte schade toegebracht door rondvliegende granaatscherven. Het beeld van de H. Donatus overleefde het oorlogsgeweld en verkeert in goede staat. Het glas voor de nis is gebroken.

Nr.97: H. Antonius van Padua

fam. Meeuwesen
Hoogstratensebaan 26
5111 ER Baarle-Nassau

Kort na de oorlog werd hoog in de puntgevel van de stal een rondboognis gemetseld voor een beeld van de H. Antonius. Het glas werd gebroken en het beeld onthoofd door voetballende kinderen. Het hoofdje ligt nog in de nis.

Nr.98: H. Isidorus

fam. Vosters
Hoogstratensebaan 31
5111 EP Baarle-Nassau

Deze erg brede rondboognis met een opstaande hemel en voet is centraal in de puntgevel van de schuur gemetseld en dateert van 1938. Het beeld van de H. Isidorus is zo oud als de nis. Het staat achter glas en verkeert in goede staat.

Nr.99: Onze-Lieve-Vrouw met kind

fam. Mathijssen
Hoogstratensebaan 39
5111 EP Baarle-Nassau

De nis met een steekboog vertoont grote gelijkenis met nr. 84. Ze werd centraal in de puntgevel van de schuur gemetseld. Sinds vijf jaar staat er een Mariabeeld in. Het verkeert in goede staat, maar er zou glas voor geplaatst mogen worden ter bescherming.

Nr.100: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

fam. Hereijgers
Hoogstratensebaan 62
5111 EZ Baarle-Nassau

De kleine spitsboognis bevindt zich in de voorgevel van de schuur. Die werd gebouwd in 1958. In de nis staat een Mariabeeld, in datzelfde jaar gekocht in Lourdes. De bewoners zijn er trots op en onderhouden het goed. Het beeldje verkeert dan ook in goede staat.

Nr.101: Onze-Lieve-Vrouw met kind

fam. Loots
Kapelstraat 3
5111 HK Baarle-Nassau

De stijlvolle rondboognis werd in 1940 gemetseld in de schuur op het erf.

Achter het glas staat een uniek beeld van Maria met kind. Het kind houdt de armpjes teder gespreid. Het beeld is even oud als de nis en in prima staat. De gevel naast de nis is lichtjes gescheurd.

Nr.102: H. Donatus

fam. Tuijtelaars (Reth 4)
Kievit 1
5111 HD Baarle-Nassau

Deze rondboognis werd een drietal jaren geleden gemetseld in de voorgevel van de nieuwe schuur. Het beeld is nieuw en werd in Scherpenheuvel gekocht. Alleen daar was nog een Donatusbeeld verkrijgbaar.

Nr.103: H. Isidorus

fam. Schoenmakers
Kievit 3
5111 HD Baarle-Nassau

De merkwaardige nis met een trapgevel vertoont enige gelijkenis met nr. 56 en bevindt zich naast de schuurdeur. De nis werd gebouwd in 1932 en bevat het beeld van de H. Isidorus. Dat ziet er goed uit: vijf jaar geleden werd het opnieuw geplaasterd. Toen werd er ook glas voor de nis gezet.

Nr.104: H. Gerardus Majella

fam. Pelkmans
Klein Bedaf 1
5111 PH Baarle-Nassau

De kleine nis met een steekboog zit verborgen achter het struikgewas. Ze bevindt zich op halve hoogte in de voorgevel van de schuur. Achter het glas staat een beeld van de H. Gerardus, dat evenals de nis dateert van 1952. Dit is het enige nisbeeld van deze heilige in Baarle.

Nr.105: H. Theresia van Lisieux

fam. Haagen
Klein Bedaf 2
5111 PH Baarle-Nassau

De smalle rondboognis wordt gekenmerkt door de eigenaardige nieuwgemetselde hemel, met aan weerszijde een tegel als voet en een opstaande steen als console. Het hoofd van de H. Theresia past er juist tussen. De nis bevindt zich in de puntgevel van de stal en dateert van 1931. Het beeld is even oud en is dringend aan een verfbeurt toe. Op haar linkerschouder torst de H. Theresia een vogelnest.

Nr.106: Onze-Lieve-Vrouw met kind

fam. Adriaansen
Klein Bedaf 5
5111 PH Baarle-Nassau

De sobere, vijfhoekige nis staat boven de schuurdeur. Het oorspronkelijke beeld van de H. Isidorus werd verwijderd tijdens de renovatie van de schuur. Vroeger hing er een rood spaarlampje in de vorm van een kruis bij het beeld, maar dat moest van de verzekeringsmaatschappij worden weggehaald omwille van het brandgevaar.

Het huidige Mariabeeld staat ongeveer vijf jaar in de nis en is met ijzerdraad aan de zijkant vastgemaakt. Het ziet er goed uit.

Nr.107: lege nis

fam. Mathijssen
Loveren 19
5111 TA Baarle-Nassau

De “woning met de twee huisnummers” heeft een schuur die volledig op Nederlands grondgebied staat. De prachtige nis met een trapgevel en een dubbele voet bevindt zich naast de schuurdeur en dateert van 1930. Het glas en het beeld van de H. Isidorus sneuvelden in de jaren 70 door vandalisme. De bewoners hadden veel overlast van de jongeren die op de bus stonden te wachten. Er werd ooit overwogen om opnieuw een beeld in de nis te plaatsen, maar het kwam er nog niet van.

Nr.108: H.Isidorus

fam. Timmermans
Loveren 29
5111 TA Baarle-Nassau

De rondboognis werd in 1950/51 in de voorgevel van de schuur gemetseld, tussen de deur en het raam. De nieuwe deur schuift gedeeltelijk voor het beeld van de H. Isidorus. Het beeld lijkt sterk op nr. 88. Het staat achter glas en verkeert in goede staat.

Nr.109: H. Antonius van Padua

fam. Geerts
Loveren 33
5111 TA Baarle-Nassau

De vijfhoekige nis met een console bestaande uit vijf lagen staat centraal in de voorgevel van de schuur en dateert van kort na de tweede wereldoorlog. Het beeld van de H. Antonius stamt uit dezelfde periode. Het staat achter glas en verkeert in prima staat. Antonius draagt het kind op de linkerarm, wat opmerkelijk is.

Nr.110: H. Isidorus

fam. Vissers
Loveren 35
5111 TA Baarle-Nassau

Deze nis is identiek aan de vorige en werd omstreeks 1932/33 gebouwd. Eerst stond er een beeld van de H. Isidorus in, maar dat werd er door een duif uitgeduwd. Een vijftal jaren geleden werd het vervangen door een “Belgische” Isidorus. Zijn naam staat op de voet van het beeld. Precies hetzelfde beeld staat in nis nr. 80. Het beeld staat achter glas en ziet er als nieuw uit.

Nr.111: H. Donatus

fam. Kuypers
Loveren 38
5111 TC Baarle-Nassau

De rechthoekige, eenvoudige nis bevindt zich boven de schuurdeur. De schuur brandde af tijdens de bevrijding. Ze stond er amper drie jaar. In 1949 werd ze heropgebouwd. Het oorspronkelijke beeld van de

H. Isidorus werd in de oorlog stukgeschoten. Een nieuw beeld van deze heilige was kort na de oorlog nergens te verkrijgen. Zo komt het dat er één van de H. Donatus werd gekocht, waarschijnlijk in Tilburg. In Baarle verkocht Piet Camp alleen beelden van Maria, Jozef en het H. Hart.

De H. Donatus staat achter glas en ziet er nog goed uit.

Nr.112: lege nis

fam. van Beek
Nijhoven 11
5111 HE Baarle-Nassau

De rondboognis bevindt zich hoog in de voorgevel van de schuur en werd gemetseld omstreeks 1938. Er stond nooit een beeld in, maar de eigenaar zou er graag één in plaatsen.

Nr.113: H. Isidorus

fam. Tuijtelaars
Oordeel-Heikant 10
5111 PC Baarle-Nassau

Boven de schuurdeur is een nis met een steekboog. De schuur werd gebouwd in het begin van de jaren 50. Het beeld van de H. Isidorus staat achter glas en verkeert in goede staat.

Nr.114: H. Theresia van Lisieux

fam. van den Broe
Oordeelsestraat 23
5111 PB Baarle-Nassau

Deze zware nis met een trapgevel bevindt zich boven de dichtgemaakte schuurdeur en is van 1928. Eén van de twee consoles is afgebroken. Het beeld van de H. Theresia is van hetzelfde jaar en ziet er goed uit.

Nr.115: lege nis

fam. van Tilburg
Oordeelsestraat 82
5111 PL Baarle-Nassau

De nis met een steekboog en een dubbele voet dateert van 1951 en staat in de voorgevel van de schuur. Er stond een Mariabeeld in (zie nr.3), waarvan het hoofd was afgebroken door een voetbal. Een viertal jaren geleden is het beeld uit de nis verwijderd. De bewoners willen er een andere Madonna inplaatsen. Dan zou er echter glas voor de nis moeten komen.

Nr.116: Onze-Lieve-Vrouw

fam. van Tilburg
Oordeelsestraat 84
5111 PL Baarle-Nassau

Deze dubbele spitsboognis met een platte voet en twee consoles staat boven in de voorgevel van de schuur en werd omstreeks 1936 gemetseld. Achter het glas staat een beeld van Maria met kind, wat in goede staat verkeert. Het is echter niet meer het oorspronkelijke Mariabeeld.

Nr.117: lege nis

fam. de Vet
Oordeelsestraat 88
5111 PL Baarle-Nassau

De rondboognis bevindt zich tussen de schuurdeur en het wolfsdak.

Nr.118: H. Antonius van Padua

fam. van den Broek
Oordeelsestraat 94
5111 PL Baarle-Nassau

De rondboognis met een stevige console bestaande uit vijf lagen dateert van 1933 en werd gemetseld in de voorgevel van de schuur. Het beeld is enigermate verweerd en zou geschilderd mogen worden.

Nr.119: H. Jan Baptist de la Salle

Stichting Samenlevingsopbouw Baarle
Pastoor de Katerstraat 7
5111 CM Baarle-Nassau

De rijkversierde nis met een steekboog, een hemelboog in gele siersteen en een arduinen voetstuk en console bevindt zich boven de hoofdingang van het voormalige klooster. Dat werd in 1914 opgetrokken. Het beeld toont de patroon met aan weerszijde één van zijn leerlingen. Het verkeert in goede staat.

Nr.120: H. Donatus

fam. Tuijtelaars
Reth 4
5111 HC Baarle-Nassau

Boven in de voorgevel van de schuur bemerken we deze oogstrelende rondboognis met een hemelboog. De schuur werd gebouwd in 1939 en het beeld van de H. Donatus is even oud. Het staat achter glas op een sokkel en verkeert in zeer goede staat.

Nr.121: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

fam. Wouters
Reth 14
5111 HC Baarle-Nassau

Boven de hoofddeur van de schuur staat een rondboognis met een wit Mariabeeld. De nis en het beeld werden geplaatst in 1939 en verkeren in goede staat.

Nr.122: H. Isidorus

fam. Verheijen
Schaluinen 11
5111 HB Baarle-Nassau

De kleine rondboognis bevindt zich in de gewitte schuur en oogt heel decoratief. Het beeld zou zwart mogen worden geschilderd.

Nr.123: H. Christoffel met kind

fam. Vermeeren
Turnhoutseweg 23
5111 HA Baarle-Nassau

In de puntgevel van de schuur staat een rondboognis. De schuur werd in 1933 opgericht, maar brandde af tijdens de bevrijding. Het uitzonderlijk grote beeld van de H. Christoffel werd uit de brand gered. Christoffel is de patroon van de vrachtvoerders. Pas in 1952 startte de heropbouw van de schuur: Dhr. Vermeeren moest het langst wachten op toestemming van de Commissie voor Wederopbouw omdat hij Belg was en op Nederlands grondgebied woonde. Na de autowijding van 1952 kwam pastoor Pelkmans het beeld zegenen. Onlangs waaide het uit de nis. Het beeld liep daarbij schade op, maar kon worden teruggeplaatst.

Nr.124: lege nis

fam. Pelkmans
Veldbraak 7
5111 HH Baarle-Nassau

De nis met een steekboog bevindt zich boven de schuurdeur en dateert van 1938. Sinds het begin van de jaren 70 is de nis leeg. Het beeld van de H. Donatus wordt binnenshuis bewaard en verkeert in goede staat.

Nr.125: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

fam. Haagen
Voske 4
5111 PE Baarle-Nassau

De hoge rondboognis staat boven de dichtgemaakte schuurdeur en werd gemetseld in 1934. Er stond altijd een Mariabeeld in en wellicht is het huidige nog het oorspronkelijke beeld. Het is verweerd en zou wit mogen worden geschilderd.

Nr.126: lege nis

fam. Tuijtelaars
Voske 8
5111 PE Baarle-Nassau

De nis met een steekboog en een console bevindt zich boven de schuurdeur. Er stond nooit een beeld in. Mocht er ooit één ingezet worden, dan wordt het een beeld van de H. Isidorus of de H. Adrianus.

Nr.127: Christus

fam. Severijns
Voske 9
5111 PE Baarle-Nassau

Het licht beschadigde beeld in de puntgevel van de schuur dateert van 1937 en staat in een rondboognis met opstaande voet.In de beginjaren stond er glas voor, maar tijdens de oorlog is het stukgeschoten. Het Christusbeeld zou wit mogen worden geschilderd.

Nr.128: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

fam. van den Broek
Voske 12
5111 PE Baarle-Nassau

De kleine nis met een steekboog en een opstaande voet en hemel bevindt zich in de voorgevel van de schuur. Die is licht gescheurd langs de nis. De voet en de sokkel zijn besmeurd door vogels. Het oorspronkelijke beeld is verdwenen en werd omstreeks 1968 vervangen door een klein beeldje. Het stelt de verschijning van Maria in de grot van Lourdes voor. De bewoners zouden graag een ander beeld in de nis zetten.

Nr.129: H. Familie

fam. van den Broek
Voske 14
5111 PE Baarle-Nassau

De rondboognis staat in de voorgevel van de schuur en werd gebouwd in 1957. Achter het gescheurde glas bemerken we een prachtig beeldje van de H. Familie: de kleine Jezus omringd door Maria en Jozef. Nergens anders kwamen we tijdens de inventarisatie een dergelijk beeld tegen. Geen enkele andere Baarlenaar kwam op het idee om de voorspraak in te roepen van drie personen tegelijk.

Scroll naar boven