Juni: Natuurwandeling Chaam

Image

Het Chaamse Broek
Op zondag 10 juni is een groep van onze leden gaan wandelen in Chaam door het natuurgebied Het Chaamse Broek.
In de vroege morgen om 9.00 uur verzamelden zich ongeveer 25 personen op de Loswal, vanaf daar ging de rit al carpoolend naar Chaam. Daar weren wij ontvangen door Johan Schaerlaeckens, bekend van de natuurvereniging Mark en Ley. In verband met de afwezigheid van Antoon nam hij de honneurs waardig, en het moet gezegd: alle deelnemers waren na afloop zeer tevreden.

Natuurgebied Het Chaamse Broek is gelegen ten noorden van Chaam in de omgeving van de Dassemussestraat en de Snijderseweg. Het is werkelijk een uniek natuurreservaat, deels nog in ontwikkeling.
Vol trots vertelde Johan tijdens de tocht over de vele aspecten van dit gebied. Het is tot stand gekomen in goede harmonie tussen alle betrokken partijen. De zwart-wit opstelling tussen betrokkenen bij het verwezenlijken van dergelijke gebieden is verleden tijd.
De wandeling begon al direct met een mooi tafereel, een ree stond op enige afstand geruime tijd stil en trok zich niets aan van onze groep. We wandelden langs houtwallen, poelen en natuurvelden en we konden luisteren naar de vele vogels welke zich in dit gebied bevinden.
Het reservaat wordt ook doorsneden door diverse beekjes.
Aan de rand van het reservaat liggen ook enkele druivenvelden, deze worden onderhouden door een amateur-wijnboer. Toevallig was hij deze morgen bezig in zijn wijngaarden en we kregen een uitgebreide toelichting over hoe hij deze velden beheerden. Dat dit vooral op een biologische wijze gebeurde behoort op een bepaalde manier toch ook weer bij dit mooie gebied.
Om ongeveer 12.00 uur waren we weer terug bij de auto’s. Niemand van de groep was tot nu toe ooit in dit gebied gaan wandelen, vermoedelijk zullen een aantal van hen de komende tijd hier wel eens terugkeren met familie, vrienden of kennissen. Na een dankwoordje aan Johan en het aanbieden van een attentie werd er afscheid genomen van hem en keerde iedereen tevreden huiswaarts.
Het is een aanrader voor iedereen die van wandelen en van de natuur houdt om dit, nog redelijk onontdekte, gebied te bezoeken.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Scroll naar boven