Naar de oorsprong van de Mark

1b Markbrug bij Wortel bewerkt 2

Zes keer zijn we op de tweede ‘Markwandeling’ van Wortel naar de bron van de Mark in het Turnhouts Vennengebied de Mark overgestoken. Zo was goed te zien dat de beek steeds smaller werd. Voorbij Merksplas stond hij zo goed als droog.

In tegenstelling tot de eerste Markwandeling bij Het Ginneken konden we nu niet veel direct langs de beek lopen. Het landschap en de aantrekkelijke wandelwegen maakten veel goed. In de afgelopen jaren zijn er aantrekkelijke doorsteekjes bijgekomen zoals in het Domein van de Bolksebeek en bij Papenvoort. Rond Merksplas heeft de wandelaar sinds enkele jaren de beschikking over tal van nieuwe paden, in deze omgeving ook langs de beek. Via een oud kerkenpad doorkruisten we het kassengebied van Koekhoven zonder er veel van te zien. Op de Geheulsedijk konden we bij de brug over de Mark alleen gissen naar het exacte begin van de beek. Een laagte in het veld halverwege de Geheulsedijk en Turnhoutseweg in de Zandvenheide (onderdeel van het Turnhouts Vennengebied maar gelegen in de gemeente Merksplas) markeert de plek waar wat kleine poelen te vinden zijn. Er is geen sprake van één bron, maar van een groot brongebied waarin het water traag opborrelt tussen het gras.

2a Domein van de Bolksebeek bewerkt 1
In het domein van de Bolksebeek

2 Domein van de Bolksebeek bewerkt 1
Veel paadjes onderweg zagen er zo uit

3 Bruggetje over de Mark bij Papenvoort bewerkt 1
Een oud bruggetje over de Mark bij Papenvoort is nu opgenomen in het wandelnetwerk

3a Boomstam over de Mark bewerkt 2
Gelukkig hoefden we hier niet overheen

3b De Mark bij Merksplas bewerkt 2
Wel heel weinig water

4 De Mark op de Geheulsedijk bewerkt 1
Op de Geheulsedijk met z’n allen kijken of er nog water in de Mark zit: neen dus. Zo’n 400 meter verder ligt het brongebied van de Mark

Ver vóór openingstijd waren we toch welkom bij het Bolks Heike voor een kop koffie. Na de zomer sluit dit café, hoorden we van de uitbaters. Jammer, weer een van die bijzondere plekken weg in het buitengebied om even te verpozen.
Het gemak van reizen met De Lijn is de wandelaars uitstekend bevallen, al was het bij het overstapen in Turnhout even de vraag of de bus naar Wortel nog wel zou komen toen die plotsklaps van de display was verdwenen. Met een groepskaartje is de bus ook nog eens extra voordelig. Voor herhaling vatbaar om zo op pad te gaan, vond iedereen.
De derde en laatste ‘Markwandeling’ organiseert Amalia op zaterdag 6 oktober. Dan verkennen we het tussenstuk stroomopwaarts van Meersel-Dreef.
In de vakantieperiode organiseert de Vereniging Markdal in de monumentale Laurentiuskerk in Het Ginneken een zomerexpositie ‘Mark, stroom door de tijd’. Naast veel informatie over de geschiedenis van de Mark, wordt ook een beeld van het heden en de toekomst gegeven. Amalia bekijkt of we er een uitstapje op de fiets – natuurlijk dan ook een deel langs de Mark – van kunnen maken. Het sluit wel heel mooi aan bij de aandacht die Amalia dit jaar via de drie langere wandelingen aan de Mark geeft. Houd de nieuwsbieven van Amalia in de gaten voor meer informatie.

6 Bolks Heike bewerkt 1
In gesprek met de uitbaters van het Bolks Heike

6a Op zoek naar een geschikte picknickplek in Carons Hofke bewerkt 2
Op zoek naar een geschikte picknickplek in Carons Hofke

6b Picknick in Carons Hofke bewerkt 1
Eén picknicktafel was toch echt te weinig

7 klein engelandhoeve bewerkt 1
Een pintje ging er na afloop van de warme tocht aan de stamtafel van de Klein engelandhoeve -we hadden buitenlucht genoeg gehad- goed in

8 Bus van DeLijn bij Klein Engelandhoeve bewerkt 1
En dan is met de bus terug naar huis wel zo gemakkelijk

Scroll naar boven