laatste puzzelstukjes

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte een geallieerd vliegtuig achter het kerkhof in Zondereigen neer. Wanneer dat gebeurde of welk toestel het was, kon niemand zich herinneren. Vijfenzeventig jaar na dato zijn alle krachten gebundeld in een poging om alsnog de waarheid te achterhalen.

01
Aan het werk op de crashlocatie

 Ook Amalia was daarbij betrokken. Al snel werd de Lancaster ND745 naar voor geschoven als mogelijke kandidaat. Dagboekfragmenten en vooral een fiche uit de Nationale Archieven van Canada in Ottawa gaven quasi zekerheid. Honderd procent zekerheid was pas mogelijk na het vinden van goed te traceren vliegtuigrestanten. Jefke Mertens uit Zondereigen, de eigenaar van het perceel, gaf toestemming en op zaterdagnamiddag 23 november 2019 werd de zoektocht naar de bommenwerper opgestart in aanwezigheid van o.a. Leo Dufraing, Wally Schoofs, Wim Govaerts, Jos Peeters, Luc Cox en leden van de Planehunters: Benny Ceulaers, Thijs Hellings en Kris Van Turnhout. Met een zestal metaaldetectors zochten de vliegtuigexperten op de maar liefst twee hectare grote crashplaats. Het vliegtuig was niet alleen ontploft, de locatie was al 75 jaar uiteen geploegd.

02
Deskundige uitleg door Thijs

Van bij de aankomst wisten we dat de zoekplaats die Jefke Mertens ons aanwees, correct was. Her en der raapten we stukjes mica van de vliegtuigkoepels op. Metaaldetectors piepten en vele tientallen stukjes metaal (misschien wel meer dan honderd), meestal niet groter dan vijf à tien centimeter, werden bovengehaald.

03
De belangrijkste vondst

Na twee uur zoeken klonk een vreugdekreet. Op een metaalstukje stond de vermelding ‘R3’, wat bevestigde dat er een Avro Lancaster was neergestort en geen Halifax. Daar waren we naar op zoek! Eerder was bovendien een onderdeel gevonden van een typische Lancaster bomb bay (het ophangsysteem van de bommen). Mogelijk komen er bij het opkuisen van de vondsten nog herkenbare stukken uit.

04
Door de Planehunters werd deze vondst onmiddellijk herkend als een onderdeel van de bomb bay.

Omdat nu vaststaat welk type toestel er gecrasht is, werd meteen ook duidelijk welk toestel het was: de Lancaster ND745. Van alle andere in de provincie Antwerpen verongelukte Lancasters is de crashlocatie gekend. Vier van de zeven bemanningsleden kwamen op 23 mei 1944 om het leven: Ward (piloot), Snowdon, Davies en Fullum. Drie Britten en een Canadees. Zij zijn begraven op het Schoonselhof bij Antwerpen. Drie overlevenden (twee Britten en een Australiër) werden kort na de crash krijgsgevangen genomen: Hedgecock, Gillespie en Steele.

05
Gesp van de pilotenstoel

We zijn de waarheid verschuldigd aan hen die hun leven gaven voor onze vrijheid (alsook aan hun nakomelingen en familieleden). Dank aan iedereen die zijn steentje hiertoe heeft bijgedragen!

06
Haak van een parachuteharnas. Dit moet een van de vier gesneuvelden gedragen hebben tot op het moment van zijn dood.

Foto’s: Luc Cox, foto gesp van pilotenstoel Benny Ceulaers

Scroll naar boven