Muësen of Meeuwesen?

De op 16 september 1919 gemaakte familiefoto op de huwelijksdag van Jan Meeuwesen en Theresia Verheyen
Ons lid Frans Muësen uit Turnhout, geboren en getogen in Meerle (België) is gedurende een flink aantal jaren bezig geweest om zijn familiegeschiedenis uit te spitten.

Bij zijn onderzoek kwam hij er achter dat zijn echte familienaam feitelijk Meeuwesen is. En die familie Meeuwesen kent verschillende molenaars.
 
Bij de verplichte registratie in de tijd van Napoleon (1811 in Nederland) behield overgrootvader zijn naam van Adriaan Muësen. Zijn vader, broers en zusters en andere leden van de familie kregen in het nieuwe bevolkingsregister van Baarle-Nassau de naam ‘Meeuwesen’. Tijdens zijn speurwerk kwam Frans er achter dat zijn grootvader op de Strumpt in Ulicoten was geboren en dat zijn overgrootvader in Ulicoten op het Hoogeind (Wilhemlminastraat) had geboerd.  
Hij kwam er ook achter dat er van hun tak nog één naamdrager in Ulicoten op het Hondseind woont en van de tweede tak nog twee, vader en zoon, in de Heikantsestraat.
 
 
 
De molen van Vosselaar

Frans heeft al de familiegegevens primair verzameld voor zijn familie, zijn kinderen, kleinkinderen, broers en zussen en hun afstammelingen. Maar hij heeft er geen enkel probleem mee als leden van onze vereniging zijn familieonderzoek zouden gebruiken voor hun verdere familieonderzoek.
 
De familiegeschiedenis van Frans staat keurig opgetekend in een prachtig boekwerk van 147 bladzijden. In het boek staan bovendien veel foto’s, documenten en gedachtenisprentjes van overleden familieleden. Van belang is voorts dat het onderzoek van Frans heel veel informatie heeft opgeleverd over de molens en familiemolenaars van Vosselaar, Oostmalle en Ulicoten. Wat Ulicoten betreft, we hebben het hier over de voormalige molen aan de Molenstraat. Jacobus en Josephus Meeuwesen waren molenaars op de windmolen in Ulicoten vanaf het jaar 1882-1883. Omdat er in de familie geen opvolger was, werd de molen in 1917 verkocht aan de familie Theeuwes. De molen is intussen verdwenen en er is een groot mengvoederbedrijf van de familie Theeuwes voor in de plaats gekomen.
 
 
 
Frans bij door hem aan onze vereniging geschonken foto’s. Afgebeeld zijn de broer van zijn overgrootvader en diens vrouw Johanna Verhoeven

Mensen die dit artikel lezen en meer willen weten van het onderzoek van Frans, kunnen contact met hem opnemen. Zijn telefoonnummer is vanuit Nederland. 0032 14 410777. Vanuit België 014 410777.
 
 
Scroll naar boven