Mooie oktoberwandeling langs Chaamse beken

Roode Beek ChaamDe Roode Beek in landgoed Hondsdonk

Vanaf kwart voor negen druppelen op zaterdagmorgen 3 oktober wandelaars het Heemhuis binnen. Het fraaie weer en het feit dat de wandeling ‘maar’ vijftien kilometer zou worden, laat het aantal liefhebbers tot zo’n dertigtal aangroeien.

Carpoolend gaan we naar de Ginderdoorstraat in Chaam, waar de wandeling start. Harry Benschop licht toe dat hij ons wil meenemen op een verkenningstocht langs enkele Chaamse beken. Als vervolg op de tocht die van de zomer is gehouden.

 

Onderweg even stilstaan voor wat teklst en uitleg

 

20151003 3

Onderweg werd meermalen stilgestaan voor wat tekst en uitleg

 

20151003 5 Hondsdonk

 

Hier en ook in het aangrenzende landgoed Valkenburg hebben de beken in het verleden hun natuurlijke meanderende loop mogen behouden. Zwervend door deze prachtige landgoederen ga je meerdere keren over bruggetjes want veel van de Chaamse beken stromen langs hier naar de Mark.
Ria Laurijssen is – trouw als altijd – op tijd met koffie, thee en een flinke voorraad koeken op de afgesproken pauzeplaats. De waardering daarvoor blijkt duidelijk.

 

20151003 6 Koffiepauze bij Valkenberg

Om half elf zorgt Ria Laurijssen altijd voor de koffie….

 

20151003 7 Koffiepauze bij Valkenberg koeken

…. met koeken

 

In een tempo dat hier en daar tot zuchten aanleiding geeft trekken we verder via een wirwar van kleine bospaden, om even later op de Strijbeekse heide uit te komen.

 

20151003 8 Drooggevallen beek in Hondsdonk

Aan de bijna drooggevallen beek in Hondsdonk zou iedereen zo voorbij gelopen zijn

 

20151003 9 Rondven

Het Rondven op de Strijbeekse Heide

 

Het weer wordt er alleen maar beter op. De weerman had twintig graden beloofd. Het werd vast meer dan dat. De hellingen rond het Goudbergven vormen een zeer geschikte plek om neer te strijken voor het nuttigen van de zelf meegebrachte middagboterham.

 

20151003 10 lunchpauze Goudberg

Lunchpauze in het veld bij het Goudbergven

 

Daarna wil Harry ons toch ook nog even de Stijbeekse Beek laten zien. Die vinden we daar waar hij langs de Elsakker stroomt en waar de Smokkel-wandelroute ook langs gaat.

 

20151003 11 Strijbeekse beek

Naar de Strijbeekse Beek

 

20151003 12 grenspaal Strijbeekskebeek

Bij de aanleg van het Smokkel-wandelpad opgegraven grenspaal

 

20151003 13 Oversteek Strijbeekskebeek

Weer terug over de Strijbeekse Beek

 

We lopen op een bepaald moment voorbij een akker met een groot onbekend grasachtig gewas. Dat blijkt Sorghum bicolor ofwel Kaffergras te zijn. Het komt oorspronkelijk uit Zuidelijk Afrika en is een goed voedergewas dat maïs kan vervangen.

 

20151003 14 Sorghumaar

Aar van Sorhum bicolor

 

20151003 15 Zwartgoorven

Het Zwartgoorven op de Strijbeekse Heide

 

20151003 16 weilandpad bij Chaamse Beek

Over een weilandpad bij de Chaamse Beek

 

Langs het mooi heringerichte Zwartgoorven, via weer een paar bosweggetjes en langs de randen van weilanden met statige bomenrijen komen we tegen twee uur aan bij het terras van ‘Toontje Schoen’. Amalia trakteert op een drankje. Het is er goed toeven!
Dank, Harry, voor de voorbereiding en het gidswerk van deze afwisselende wandeling. Alle deelnemers bedankt voor de goede sfeer tijdens deze mooie tocht.

 

Tekst: Antoon van Tuijl
Foto’s: Antoon van Tuijl en Elly van Tilborg

 

20151003 17 Terras Bij Toontje Schoen

Na (uiteindelijk) 16 kilometers lokt het terras Bij Toontje Schoen

 

Scroll naar boven