Mooie Kerstviering

Op woensdagavond 18 december was het weer zo ver. Na een bijna lenteachtige dag stonden we weer stil bij het naderende kerstgebeuren. Een feest waaraan een mooi sneeuwdek extra cachet geeft, de weersverwachtingen waren echter dusdanig dat we dat moesten vergeten.

DSC07496 eerste foto

In een stemmig ingerichte aula heette Jan Willekens alle aanwezigen van harte welkom. Echter, zijn toespraakje werd verstoord door belgeklingel en de roep ‘HOHOHO’. En wie kwam daar binnen: de Kerstman! Hij had nog tijd gevonden om op deze avond een bezoek te brengen aan onze heemkundevereniging. Hij wist de weg nog terug te vinden, want hij was ooit eerder bij een kerstviering te gast geweest. Hartstikke mooi natuurlijk.

DSC07486 jan willekens
welkom door Jan Willekens 

De avond werd als eerste verzorgd door Antoon van Tuijl. Aan de hand van een twintigtal op scherm geprojecteerde beelden vertelde hij een mooi kerstverhaal. De beelden gaven een prachtig beeld van Kerstmis. De beelden zijn een eigen ontwerp van Antoon, gemaakt voor een kinderliturgieboekje voor destijds broeder Rafael. Ook toonde Antoon nog de teksten van een aantal meezingliederen over kerstmis. Al met al een mooie impressie van het naderende Kerstgebeuren.

DSC07492 antoon van tuyl
Antoon Van Tuyl vertelde een mooi Kerstverhaal

Hierna bracht Jan aan de hand van enkele gedichten naar voren dat Kerst een feest is met ballen, belletjes, schaapjes, kindje Jezus, kaarsen en etentjes. Maar ook datgene wat er nu nog plaats vindt, verspreid over bijna de hele wereld, oorlog en gevechten, kwam er in voor. Het echte Kerstmis duurt altijd te kort. Een gedicht, gedacht vanuit moeder Maria zelf, vertelde hoe zij zelf de Kerst ervaarde.

De kerstman had ook een mooi verhaal mee gebracht. Het was een verhaal over Jules Hoogerop, hij mijmert in zijn luie stoel over zijn succesvolle loopbaan. Bij een glas rode wijn denkt hij boven iets te horen. Hij gaat kijken en vindt er een ventje bezig met een grote koffer met daarin allerlei prullaria van Jules zelf vroeger. Ze komen in gesprek en het kind vraagt wat Jules vroeger wilde worden, machinist of piloot of iets anders. Jules praat alleen over zijn glanzende carrière, zijn luxehuis en zijn dure paarden. Het kind raakt teleurgesteld, het had zijn latere ik anders voorgesteld. Conclusie van de Kerstman: het gaat met kerstmis om de geboorte van een kind, van een kind in Uzelf.

DSC07498 kerstman
de Kerstman vertelde een verhaal over Jules Hoogerop

De pauze brak aan en het kerstbrood werd rond gebracht. Enkele dames waren vooraf volop in de keuken bezig geweest met het smeren daarvan. Zij zouden aan het einde van de avond ook zorgen voor het warme worstenbrood en de glühwein.

DSC07478 werk keuken
aan het werk in de keuken

Het tweede deel van de avond werd verzorgd door kamerkoor Terpander o.l.v. Hans Bervoets. Na een mooi concert in de Hoogt in Alphen wilden ze deze avond ook optreden bij Amalia. De eerste vijf liederen vertelden het kerstverhaal van de engel Gabriel tot en met de drie koningen. Het lied Transeamus werd bijzonder gewaardeerd. Daarna volgden twee mooi klassieke nieuwjaarsliederen. Als kers op de taart volgde een nieuw vredeslied, mooi op piano begeleid door Jantien Bervoets. Het enthousiasme van de dirigent leidde het optreden tot een bijzonder mooi geheel. Bedankt Terpander, wie weet tot een volgende keer.

DSC07513 terpander olv hans bervoets
kamerkoor Terpander olv Hans Bervoets

Na een afsluitend woord van Jan en het bedanken van alle vrijwilligers die op welke manier dan ook deze kerstviering mee hadden verzorgd (zonder vrijwilligers geen activiteiten en geen verenigingsleven) was het tijd voor het worstenbrood en de glühwein of een ander drankje. Nadat er nog wat na gebuurt werd, kwam er een einde aan een fijne kerstviering.

Scroll naar boven