Mooie archeologische dag in Baarle

Op donderdag 17 mei organiseerde onze heemkundekring met de scholen De Vlinder en De Regenboog een archeologische dag. Ongeveer 85 leerlingen van de twee hoogste groepen of klassen namen deel aan een viertal activiteiten. Drie hiervan vonden plaats in en rond het Cultureel Centrum, de vierde activiteit betrof een bezoek aan een grafheuvel in Alphen.

Powerpoint presentatie

Er werd gezamenlijk gestart met een powerpointpresentatie met als onderwerp archeologie, waarbij de kinderen een en al aandacht waren. De leerlingen hadden vooraf allerlei oude voorwerpen meegebracht van thuis en deze werden met hen besproken. De voorwerpen varieerden van fossielen, een oude carbidlamp, een speciaal klein verrekijkertje, een oude stempel om textiel te bedrukken.

Hierna rouleerden de kinderen in drie groepen verder door de dag. Een tweede activiteit bestond uit het namaken van prehistorische gebruiksvoorwerpen zoals speren en bijlen. Met hout en touw slaagden de kinderen er in om alles echt te laten lijken. De kinderen bewerkten hun voorwerpen nog mooi met een mes en viltstift. Het was prachtig om hen met hun eigen gemaakte voorwerpen op de rug te zien vertrekken, Baarle werd even omgetoverd in een echt krijgerdorp. 

maken van prehistorische voorwerpen
Het maken van prehistorische gebruiksvoorwerpen 

Een afwisseling van de dag betrof een fietstocht naar Alphen. Er werd een kijkje genomen bij een grafheuvel in het buurtschap Kwaalburg. Er werd uitleg gegeven over begraaf- en crematiemethoden in de oudheid, hoe en wanneer is de grafheuvel ontdekt, wat is er in deze heuvel destijds bij het onderzoek ontdekt. Vragen van de kinderen waren o.a.: zijn hier vroeger echt mensen begraven, liggen er nu nog mensen en voorwerpen in deze heuvel? 

Fietstocht naar Alphen
Fietstocht naar Alphen

Grafheuvel
Uitleg op de grafheuvel

Bij de vierde activiteit werden de kinderen 1000 jaar ouder gemaakt. Ze moesten materialen van nu (voor hen dus dan 1000 jaar oud) gaan benoemen. Wat aten de mensen, aten zij gezond, waarmee werd er betaald, teelden de mensen alles zelf of kochten ze ergens anders? Bij veel vragen moesten echt de etiketten op de verpakkingen en de flessen bestudeerd worden. Ook was er nog een 1000 jaar oud mensenskelet gevonden en dat werd met plezier nagetekend. 

materialen van nu

materialen van nu benoemen
De producten werden aandachtig bestudeerd

Met een lekkere appel, een drankje en een zelf meegebracht lunchpakketje werd ook voor de inwendige mens gezorgd. Geluk hadden we met het perfecte weer. Aan het einde van de dag was iedereen tevreden, de leerlingen, de begeleiders van de scholen en onze vrijwilligers. Hulde aan de kinderen: ze hebben enthousiast en gedreven gewerkt! Misschien toekomstige archeologen en leden van onze vereniging. Mede namens de scholen bedanken we alle vrijwilligers die op welke manier dan ook hebben meegewerkt aan de voorbereiding en de uitvoering van deze dag. In Zondereigen wordt door de werkgroep Zondereigen een aparte archeologische dag voor de lagere school aldaar georganiseerd, toegespitst op de lokale situatie. Wat Baarle betreft zeker voor herhaling vatbaar over twee jaar! 

Scroll naar boven