September: Monumentenfietstocht

Traditiegetrouw worden elk jaar in de eerste helft van september de Open Monumenten Dagen in zowel Nederland als België georganiseerd. Even traditiegetrouw sluit onze heemkundekring Amalia van Solms zich daar op een of andere manier bij aan. Op zaterdag 11 september 2010 werd een fietstocht georganiseerd rondom een deel van Baarle.

Voor de derde maal werd dit gedaan in de vorm van fietsen langs woonhuizen, boerderijen, schuren, erven en tuinen, dit onder het thema “Wonen in Baarle”. Verdeeld in vier groepen deden een zestigtal deelnemers hun ronde langs voornamelijk het oostelijk gedeelte van Baarle, te weten de Kapelstraat, Nijhoven, Heikant, Klein Bedaf, Driehuizen, Veldbraak, Oordeelsestraat, Oosteinde en Alphenseweg. Onder een stralende hemel fietste men van pand tot pand waar telkens door de gidsen een uitleg werd gegeven van de typische kenmerken van het huis of de schuur. Termen als een mooi gemetselde fries, mansardedak, trasraam, wolfsdeel, risaliet , strekken, zadeldak, kroonlijst, Vlaamse schuur en lisenen passeerden de revue en werden door de gidsen nader toegelicht.

Mooi was het mogen bezichtigen van het nostalgische erf en de kunstig aangelegde tuin bij Wout en Liza van den Broek in de Oordeelsestraat (en de druiven smaakten heerlijk).

De pauze werd gehouden bij de monumentale boerderij van Jes Seegers op Klein Bedaf. De koffie en thee werden weer voortreffelijk verzorgd door Ria en Ineke. Jes gaf een rondleiding rond de gebouwen en de omgeving. Er is momenteel gestart met de totale restauratie van het hoofdgebouw. Voor het goede doel (Stichting Pavel) waren er diverse versnaperingen te koop en een beeldhouwer demonstreerde zijn vaardigheden. Bij de schuur van de familie Raeijmaekers op de Driehuizen zagen we dakpannen welke destijds in een heuse pannenfabriek uit Baarle zijn gefabriceerd.

Nadat iedereen voldaan bij het heemhuis was gearriveerd ontving eenieder een bijzonder fraai uitgevoerde brochure met daarin opgenomen een foto van alle besproken panden en een toelichting op de specifieke kenmerken van die panden. Een felicitatie en een bedankje waard voor die mensen van onze vereniging, te weten Herman Janssen, Antoon van Tuijl en André Moors, die hun vrije tijd hebben gestoken in het samenstellen van dit bijzondere drukwerk.
Bijgaande fotopresentatie geeft een indruk van datgene wat de deelnemers op deze prachtige nazomerse dag hebben beleefd. Voor herhaling vatbaar. 
 
 
Bij stralend weer volgt een aandachtig gehoor de toelichting bij de panden.
 
 
 
Toelichting voor de bidtuin van de Sint Salvatorkapel.
 
 
De eigenaresse van dit pand is er als de kippen bij om nog wat extra toelichting te geven.
 
 
Goed kijken en luisteren.
 
 
De mooi aangelegde tuin van Wout en Liza van den Broek.
 
 
Waar kijken zij naar? Zie de volgende foto.
 
 
Naar het pand van Louieke Flaas in de Kapelstraat. Uit dit detail blijkt zijn liefhebberij voor paarden.
 
 
De interessante uitleg van Jes Segers over zijn Baaijenshof.
 
 
Hoe zit dat ook al weer met ramen en kozijnen in historische panden?  Het werd keurig uit gelegd.
 
 
De beeldhouwer aan het werk met belangstelling gevolgd door Jan Willekens.
 
 
Ook de interne mens werd goed verzorgd tijdens de lunch.
 
 
Lekker in de schaduw genieten van een prima lunch!
 
 
Wat was het daar heerlijk!
 
 
Nog wat bijpraten in de schaduw.
 
 
Nog even nabuurten en dan weer de fiets op!
 
 

 

 

Scroll naar boven